Skip to main content

In sistemele fotovoltaice, cablurile joaca un rol esential în conectarea si transmiterea energiei solare produse de panourile fotovoltaice catre restul componentelor sistemului, inclusiv invertorul si reteaua electrica.

Iata cateva tipuri de cabluri (citeste mai multe despre tipurile de cabluri aici) utilizate în sistemele fotovoltaice:

 • Cablu solar

Acest tip de cablu este conceput special pentru utilizarea în sistemele fotovoltaice. Cablul solar fotovoltaic este proiectat sa reziste la radiatia solara, la temperaturile extreme si la conditiile meteorologice variate. Este flexibil si durabil pentru instalarea pe teren sau pe acoperisuri.

 • Cablu DC (curent continuu)

Acest tip de cablu este utilizat pentru a conecta panourile fotovoltaice la invertor, care transforma curentul continuu generat de panouri în curent alternativ (CA) pentru utilizarea în reteaua electrica. Cablurile DC trebuie sa fie dimensionate corect pentru a face fata curentului electric generat de panourile fotovoltaice.

 • Cablu AC (curent alternativ)

Cablurile AC sunt utilizate pentru a conecta invertorul la tabloul electric al cladirii sau la reteaua electrica publica. Aceste cabluri transporta energia electrica produsa de sistemul fotovoltaic si o distribuie în retea sau în cladire.

 • Cablu de legatura la pamant

Acest cablu este conectat la structura de suport a panourilor solare si este apoi îngropat în pamant pentru a asigura o legatura eficienta la pamant. Acesta are rolul de a preveni acumularea de electricitate statica sau de a dispersa curentul electric în cazul unor descarcari atmosferice.

 • Cablu de monitorizare

Pentru sistemele mai complexe sau cele care necesita monitorizare a performantei, se pot utiliza cabluri de monitorizare pentru a conecta senzorii, contoarele sau sistemele de control la sistemul fotovoltaic.

 • Cablu de comunicare (citeste aici mai multe despre tipurile de cablu retea)

Pentru sistemele de monitorizare si control, pot fi necesare cabluri de comunicare pentru a conecta componente precum invertorul, senzorii de temperatura sau sistemele de stocare a datelor la un sistem de control central sau la un software de monitorizare.

Cablurile utilizate în sistemele fotovoltaice trebuie sa îndeplineasca standardele si cerintele de siguranta in vigoare. Este important sa consultati un specialist autorizat înainte de a achizitiona si de a instala cablurile într-un sistem fotovoltaic pentru a va asigura ca sunt potrivite pentru proiectul dumneavoastra si ca respecta toate normele de siguranta si de performanta.

Cablurile solare, cunoscute si sub denumirea de cabluri fotovoltaice, au caracteristici specifice care le fac potrivite pentru utilizarea în sistemele fotovoltaice. Iata cateva dintre caracteristicile cheie ale cablurilor solare:

Rezistenta UV

Cablurile solare sunt proiectate pentru a rezista la radiatia ultravioleta (UV) a soarelui, ceea ce le face potrivite pentru expunerea la soare pe o perioada lunga de timp. Aceasta rezistenta UV previne degradarea cablurilor în timp.

Rezistenta la temperaturi extreme

Cablurile solare sunt fabricate pentru a rezista la temperaturile extreme întalnite în medii exterioare. Ele pot functiona eficient la temperaturi foarte ridicate sau foarte scazute.

Flexibilitate

Cablurile solare sunt flexibile pentru a permite instalarea usoara în diverse configuratii si locatii. Aceasta flexibilitate face instalarea mai convenabila.

Durabilitate

Cablurile solare sunt durabile si rezistente la deteriorare mecanica, cum ar fi lovituri sau presiune. Ele sunt proiectate pentru a rezista la conditii de mediu variate.

Rezistenta la apa

Cablurile solare sunt proiectate pentru a fi rezistente la umezeala si la penetrarea apei. Acest lucru este important, deoarece cablurile pot fi expuse la precipitatii sau conditii umede.

Clasa de protectie

Cablurile solare pot avea o clasa de protectie specifica, cum ar fi clasa IP65. Aceasta clasa este pentru a proteja împotriva infiltrarii de praf si apa. Acest lucru este important în medii cu expunere la praf sau umezeala.

Caracteristici electrice adecvate

Cablurile solare trebuie sa aiba caracteristici electrice adecvate pentru a transporta curentul produs de panourile fotovoltaice. Aceste caracteristici includ tensiunea nominala, curentul nominal si rezistenta.

Certificari si aprobari

Cablurile solare pot fi certificate în conformitate cu standardele si reglementarile relevante din industrie si pot avea aprobari de la organizatii de certificare sau autoritati locale pentru a se asigura ca sunt sigure si conforme.

Este important sa utilizati cabluri solare de înalta calitate si conforme pentru a asigura o functionare sigura si eficienta a sistemului fotovoltaic. Consultati un specialist în sisteme fotovoltaice pentru a selecta cablurile potrivite pentru proiectul dumneavoastra si pentru a le instala corect în sistemul fotovoltaic.

CE SE POATE INTAMPLA DACA CABLURILE SOLARE SUNT SUBDIMENSIONATE?

Utilizarea unui cablu solar subdimensionat într-un sistem fotovoltaic poate avea consecinte negative asupra performantei si sigurantei sistemului. Iata cateva probleme care pot aparea atunci cand un cablu solar este subdimensionat:

 • Un cablu subdimensionat poate deveni suprasolicitat din cauza curentului electric mai mare decat capacitatea sa nominala. Aceasta poate duce la încalzirea excesiva a cablului, ceea ce poate deteriora izolatia si conductoarele interioare. Caldura excesiva poate, sa scada eficienta energetica a sistemului fotovoltaic, deoarece unele pierderi de energie vor aparea în cablu.
 • Un cablu subdimensionat poate cauza o cadere de tensiune excesiva pe parcursul lungimii sale. Acest lucru poate duce la o scadere semnificativa a tensiunii livrate la invertor si, in cele din urma, la o scadere a performantei sistemului.
 • Daca un cablu subdimensionat devine extrem de încalzit din cauza supraîncarcarii, exista un risc crescut de incendiu. Conductoarele si izolatia cablului pot lua foc sau pot deteriora alte componente ale sistemului, cauzand probleme de siguranta semnificative.
 • Utilizarea unui cablu subdimensionat într-un sistem fotovoltaic poate duce la nerespectarea conditiilor de garantie ale componentelor, cum ar fi panourile fotovoltaice sau invertorul. Acest lucru poate face ca garantia sa nu mai fie valabila.
 • Datorita caderii de tensiune si a caldurii suplimentare generate de cablu, sistemul fotovoltaic poate înregistra pierderi semnificative de energie electrica.

Pentru a evita aceste probleme, este esential sa dimensionati corect cablurile în conformitate cu specificatiile sistemului fotovoltaic si sa respectati reglementarile in vigoare. Acest lucru necesita evaluarea curentului nominal, a tensiunii si a distantei de cablare pentru a determina dimensiunea corecta a cablurilor necesare.

Apelati intodeauna la firme si servicii autorizate. La final, va costa mai putin decat orice improvizatie.

Leave a Reply