Skip to main content

Sistemele on-grid (sau conectate la reteaua publica) si sistemele off-grid (sau izolate) sunt doua tipuri de sisteme fotovoltaice si stocare de energie care functioneaza in moduri diferite. Citeste mai multe aici despre: sistemul off-grid.

Iata principalele diferente intre ele:

Conexiune la reteaua publica

Un sistem on-grid este conectat la reteaua publica de distributie a energiei electrice. Aceasta inseamna ca, pe langa producerea de energie fotovoltaica, puteti importa si exporta energie electrica din si respectiv catre retea. Acest lucru va permite sa beneficiati de energie electrica din reteaua publica in cazul in care productia fotovoltaica nu este suficienta.

Un sistem off-grid nu este conectat la reteaua publica de distributie a energiei electrice. El functioneaza independent si nu poate transfera excesul de energie electrica catre reteaua publica. Toata energia necesara este generata local si stocata in baterii pentru utilizare ulterioara.

Dependenta de retea

Sistemele on-grid depind de retea pentru a asigura alimentarea cu energie electrica in cazul in care productia solara nu este suficienta. Acest lucru le face potrivite pentru zonele in care reteaua publica este stabila si disponibila constant.

Sistemele off-grid sunt ideale pentru zonele in care nu exista acces la reteaua publica sau pentru locatii izolate, cum ar fi cabanele sau fermele. Ele ofera independenta energetica completa.

Stocarea de energie

In sistemele on-grid, energia suplimentara poate fi exportata catre retea, dar de obicei nu se utilizeaza stocare de energie la scara larga, deoarece reteaua functioneaza ca o sursa de stocare implicita.

Sistemele off-grid folosesc baterii pentru a acumula excesul de energie solara pentru utilizare noaptea sau in zilele innorate.

Sisteme de siguranta

Sistemele on-grid pot utiliza sisteme de siguranta pentru a se deconecta de la retea in caz de pene de curent. Aceste sisteme pot preveni exportul de energie in retea in timpul unei avarii.

Sistemele off-grid nu au nevoie de astfel de sisteme de siguranta, deoarece functioneaza independent de reteaua publica.

Costuri si complexitate

Sistemele on-grid pot fi mai accesibile in ceea ce priveste costurile initiale, deoarece nu necesita stocare de energie. Cu toate acestea, preturile energiei electrice din retea pot varia.

Sistemele off-grid sunt mai costisitoare din cauza costului bateriilor si a necesitatii de a fi independente de retea. Cu toate acestea, ele ofera independenta energetica.

Cum alegem una dintre cele doua sisteme on-grid si off-grid?

Alegerea intre un sistem on-grid si un sistem off-grid depinde de mai multi factori si necesita o evaluare atenta a nevoilor individuale.  Mai multe informatii despre: sistemul fotovoltaic on-grid.

Iata cativa pasi pe care ii puteti urma pentru a face o alegere informata:

Evaluarea nevoilor energetice

Incepeti prin calcularea necesarului de energie. Cu cat veti consuma mai multa energie, cu atat va fi mai costisitor sa va bazati pe un sistem off-grid. Cu toate acestea, daca locatia dumneavoastra nu are acces la reteaua publica sau daca aveti un consum redus de energie, un sistem off-grid poate fi o optiune buna.

Disponibilitatea retelei publice

Verificati daca aveti acces la reteaua publica de distributie a energiei electrice. Daca sunteti deja conectat la retea si aceasta este stabila, un sistem on-grid poate fi o alegere convenabila.

Buget si costuri 

Analizati bugetul dumneavoastra si costurile implicate. Sistemele off-grid pot fi mai costisitoare din cauza necesitatii de a achizitiona baterii pentru stocare. Sistemele on-grid pot avea costuri initiale mai mici, dar pot implica costuri lunare mai mari pentru energie electrica.

Autonomie si independenta intre cele doua sisteme on-grid si off-grid

Decideti cat de importanta este independenta energetica si autonomia dumneavoastra. Daca doriti sa fiti complet independent de retea si sa nu va afecteze eventuale avarii sau fluctuatii ale preturilor de energie, un sistem off-grid ar putea fi alegerea potrivita.

Locatia si conditiile climatice

Luati in considerare locatia dumneavoastra si conditiile climatice. In zonele cu mult soare, sistemele solare fotovoltaice pot produce mai multa energie, ceea ce face sistemele off-grid mai atractive. Cu toate acestea, este important sa luati in considerare si cat de mult soare este disponibil in timpul iernii sau in zilele innorate.

Planificare pe termen lung

Ganditi-va la planurile pe termen lung. Un sistem on-grid poate oferi flexibilitate si poate permite extinderea pe masura ce nevoile dumneavoastra cresc, dar un sistem off-grid poate oferi independenta pe termen lung.

Consultarea unui specialist

Consultati un specialist in energie fotovoltaica sau un consultant in domeniul stocarii de energie pentru a va ajuta sa evaluati optiunile si sa va sfatuiasca cu privire la ce sistem este cel mai potrivit pentru nevoile dumneavoastra individuale.

Fiecare situatie este unica, iar alegerea intre doua sisteme on-grid si off-grid depinde de obiectivele, necesitatile si resursele personale. 

Un specialist in domeniul energiei fotovoltaice va poate ajuta sa faceti o alegere informata si sa proiectati un sistem care sa se potriveasca cel mai bine situatiei dumneavoastra.

Leave a Reply