Skip to main content

Procedura de instalare a unui sistem fotovoltaic implica mai multe etape esentiale pentru a asigura o implementare corecta si eficienta a sistemului. Iata o descriere generala a acestor etape:

 1. Planificare si evaluare
 • Identificarea obiectivelor si necesitatilor dvs. energetice.
 • Evaluarea locatiei pentru instalarea panourilor solare pentru a asigura expunerea corespunzatoare la soare.
 • Obtinerea avizelor si autorizatiilor necesare de la autoritatile locale si verificarea reglementarilor locale.
 1. Proiectare
 • Dezvoltarea unui proiect care include specificatiile sistemului, tipul de panouri fotovoltaice, invertoare, cabluri, structura si alte componente necesare.
 • Determinarea modului de interconectare a sistemului la reteaua electrica (sistem on-grid)
 • Determinarea instalarii unui sistem de stocare a energiei (sistem off-grid sau hibrid).
 1. Achizitie de echipamente
 • Achizitionarea componentelor necesare, inclusiv panouri fotovoltaice (citeste aici mai multe despre producerea panourilor fotovoltaice), invertoare, cabluri, structura, baterii (daca este cazul) si alte echipamente.

4. Instalarea sistemului:

 • Amplasarea structurii si instalarea panourilor fotovoltaice pe teren sau pe acoperis.
 • Montarea invertorului si a sistemului de montaj pentru panouri.
 • Conectarea panourilor fotovoltaice cu invertorul si cablarea corecta a intregului sistem.
 • Instalarea sistemului de stocare a energiei (daca este cazul) si a oricaror alte componente necesare.
 1. Conexiunea la retea (sistem on-grid)
 • In cazul unui sistem on-grid, conectarea sistemului la reteaua electrica a casei sau cladirii;
 • Inregistrarea sistemului cu furnizorul de energie sau cu autoritatile locale.
 1. Testare si punere in functiune
 • Testarea intregului sistem pentru a se asigura ca functioneaza corect si ca genereaza energie electrica.
 • Configurarea si verificarea invertorului si a sistemului de monitorizare a performantei.
 1. Monitorizarea si intretinerea
 • Instalarea unui sistem de monitorizare pentru a urmari performanta sistemului in timp real.
 • Stabilirea unui plan de intretinere regulata pentru a mentine eficienta sistemului pe termen lung.
 1. Finantare si subventii
 • Identificarea optiunilor de finantare si de subventii disponibile pentru sistemul dumneavoastra fotovoltaic.
 1. Instruire in vederea utilizarii
 • Instruirea proprietarului sau a utilizatorilor sistemului pentru a intelege modul de functionare si de intretinere a sistemului.
 1. Monitorizarea si optimizarea performantei
 • Monitorizarea sistematica a performantei sistemului pentru a asigura ca functioneaza la capacitate maxima.
 • Optimizarea sistemului daca este necesar, pentru a imbunatati eficienta energetica si randamentul.

Aceasta este o prezentare generala a procedurii de instalare a unui sistem fotovoltaic. Este important sa aveti in vedere ca fiecare proiect poate avea cerinte specifice, iar colaborarea cu specialisti in in astel de sisteme va va ajuta sa planificati si sa implementati proiectul in mod eficient si corect. De asemenea, este recomandat sa consultati reglementarile in vigoare si sa respectati standardele si cerintele tehnice pentru a va asigura ca sistemul dumneavoastra este instalat corect si in conformitate cu legislatia actuala.

CINE INSTALEAZA UN SISTEM FOTOVOLTAIC?

Instalarea unui sistem fotovoltaic (citeste aici mai multe despre cum functioneaza instalatiile fotovoltaice) poate fi realizata de catre specialisti in sisteme fotovoltaice. Alegerea unei firme competente si experimentate este esentiala pentru a asigura o instalare corecta si eficienta a sistemului fotovoltaic. 

Acestea au in echipa profesionisti specializati in proiectarea, instalarea si intretinerea sistemelor fotovoltaice. Ei au cunostinte avansate in domeniul energiei solare si pot oferi sfaturi si solutii personalizate pentru nevoile dumneavoastra. Va pot planifica si implementa proiecte solare complexe, inclusiv sisteme on-grid, off-grid si hibride.

Persoanele care efectueaza astfel de lucrari trebuie mai intai sa urmeze un curs de montator de sisteme fotovoltaice la finalul caruia obtin un certificat de absolvire. In baza acestuia, isi pot desfasura activitatea in cadrul unei firme specializate in instalarea sistemelor fotovoltaice.

Atat persoanele fizice autorizate, cat si firmele au nevoie de o acreditare de la Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) pentru a desfasura o astfel de activitate in mod legal.

Apeland la firme sau persoane fizice autorizate acreditate de ANRE (citeste aici mai multe despre autorizatia ANRE), ai garantia ca acestea cunosc toate regulile pentru montarea panourilor fotovoltaice pe care le vor respecta intocmai.

Nu recomandam instalarea de tipul DIY (Do It Yourself): Instalatiile electrice implica o invatare intensiva de specialitate si norme de siguranta stricte de respectat. Eventuale greseli pot cauza incendii de proportii cu pagube materiale si umane sau pericol de elecrocutare care de asemenea, va pot pune in pericol viata. 

Asigurati-va ca respectati reglementarile locale si ca sistemul dumneavoastra fotovoltaic este instalat in conformitate cu standardele tehnice si de siguranta corespunzatoare. Consultati intotdeauna un specialist in sisteme fotovoltaice autorizat pentru a va ajuta sa planificati si sa implementati sistemul in mod corespunzator.

Leave a Reply