Skip to main content
Instalații electrice

Tipuri de cabluri electrice

By 06/08/2019August 13th, 2024No Comments

Ai idee cate tipuri de cabluri electrice exista? In articolul anterior am explicat ce este un cablu si vom vedea in continuare ce tipuri de cabluri exista si ce rol are fiecare dintre ele.

Pentru ca intrebarea este prea larga pentru a enumera cu usurinta – dat fiind ca exista sute de tipuri de cabluri, din aluminiu sau cupru, de la cabluri de alimentare, de semnal si comunicatii, la cabluri de suspensie utilizate pe poduri etc. 

Categorii

Voi ilustra doar cateva categorii mai importante.  Cablurilor electrice sau de comunicatii, pot fi realizate dintr-un singur conductor pana la sute sau mii de conductori. Ele pot transporta de la semnale minuscule la tensiuni mici si practic o curgere de curent, la mii de volti la niveluri de curent masiv.

Dupa numarul de conductoare, cablurile pot fi unifilare sau multifilare. Unifilare – au un singur conductor (cu o singura sarma), iar multifilare – cu mai multe conductoare (sarme). De asemenea, conductorul poate fi flexibil (multifilar) sau masiv. Astfel avem si clasificarea cablurilor in cabluri flexibile sau cabluri masive.

De asemenea exista o clasificare a acestora dupa destinatia de utilizare. Spre exemplu, acestea se pot grupa in cabluri rezidentiale sau comerciale si cabluri industriale.

De retinut este ca printre cele mai sigure cabluri sunt cele monofilare (masive) si se recomanda sa fie utilizate chiar in zonele predispuse la pericol de incendiu. Aceste cabluri contin un singur conductor care este inconjurat de o plasă de sarma de cupru si invelit pentru o mai buna izolare. 

Cablurile multifilare (litate) au avantajul ca se pozeaza mai usor, in sensul in care se intind mai usor.

Daca vorbim despre cabluri de putere atunci avem urmatoarele tipuri in functie de tensiunea de alimentare:

Cabluri de joasa tensiune

Cablurile de putere de joasa tensiune sunt construite cu conductoare rigide, solide sau cu fir, din cupru și aluminiu, si conductoare flexibile (goale sau placate cu cupru)

 Compusii XLPE, PVC, LSF / LSOH si elastomeri sunt principalii compusi izolatori si de protectie pentru aceste tipuri de cablu.

 Firele sau benzile din otel (sau aluminiu pentru cabluri unifilare) pot fi aplicate sub manta, oferind o protectie mecanica suplimentara.

Cablu rezistent la foc

Invelisurile de cablu rezistente la foc si ignifuge sunt proiectate pentru a rezista la ardere si a limita propagarea flacarilor. Cablurile cu emisie scazuta de fum au o manta conceputa special sa limiteze degajarile de fum si gaze toxice cu halogen din timpul situatiilor de incendiu.

Cablu free-halogen

Cablurile free-halogen sunt realizate pentru ca fumul degajat in urma arderilor sa nu contina halogen.

Cablu ignifug

Este proiectat pentru a fi folosit in scenarii cu situatii de incendiu in care raspandirea flacarilor de-a lungul unui traseu de cablu trebuie sa fie intarziata

Cablu armat

Armura este utilizata pentru a reduce riscul deteriorarii cablului in cazul actiunilor mecanice. Otelul este folosit pentru a proteja cablul armat. Cablurile armate sunt grele, ceea ce le face extrem de dificil de indoit. Prin urmare, acestea sunt cele mai potrivite pentru pozare subterana sau pe pereții exteriori. 

Cablu de cauciuc 

Principalul avantaj al cablurilor de cauciuc fata de alte cabluri izolate este flexibilitatea intervalului de temperatura. De asemenea, acestea au proprietati foarte bune de absorbtie a apei. Multe cabluri de cauciuc au, de asemenea, o rezistenta superioara la abraziune si rezistenta la intemperii, ceea ce le face deosebit de potrivite in medii dure. Cablurile de cauciuc sunt, de asemenea, realizate pentru a oferi o rezistenta excelenta la diverse substante chimice.

Cablu de silicon

Cablurile din silicon se caracterizeaza prin rezistenta ridicata la temperaturi de pana la + 250 ° C combinata cu flexibilitate permanenta. Datorita structurii moleculare reticulate acestea isi pastreaza forma lor initiala chiar si cu influenta de temperatura. Cablurile din silicon nu contin halogen. In plus, este singurul material pe baza de siliciu cu ajutorul caruia se poate mentine functia in caz de incendiu. Cablurile din silicon sunt de exemplu utilizate in lucrari din otel, laminare si turnatorii pentru cablarea interna a lampilor sau in tratarea sticlei si a ceramicii.

Cabluri ecranate

Acestea indeplinesc doua functii, una pentru a preveni emiterea de semnale (zgomot) din cablu si alta pentru a proteja semnalele care circula in cablu de interferentele externe. Acest ecran poate fi fie sub forma de folie de aluminiu, fie dintr-o impletitura de cupru placat cu staniu.

Cabluri de medie tensiune

Cablurile de medie tensiune sunt construite cu conductoare de cupru sau aluminiu si izolatie fie din XLPE, fie din EPR, fie izolate pe hartie. Daca este necesar, conductoarele pot fi blocate longitudinal. Mai mult, acestea din urma pot fi construite astfel incat sa fie flexibile pentru cabluri miniere si alte aplicatii grele.

Ecranul metalic poate fi blocat longitudinal si radial pe apa. Izolatiile pot fi din PVC, PE (MDPE sau HDPE) și LSF. Firele sau benzile din otel (sau aluminiu pentru cabluri unifilare) pot fi aplicate sub mantaua exterioara, oferind o protectie mecanica suplimentara.

Cablu inalta tensiune si foarte inalta tensiune

Cablurile de înaltă tensiune si foarte inalta tensiune nu pot fi utilizate în cablajul unei case, acestea fiind utilizate în sectorul  industrial, birouri multiple, etc. Motivul din spate este ca ele genereaza o tensiune mare. 

Cablurile de inalta si foarte inalta tensiune sunt construite cu conductoare de cupru sau aluminiu si izolare XLPE foarte curata. Straturile semiconductive extrudate sunt aplicate simultan si sub izolatia XLPE simultan cu un cap triplu incrucisat. Pe ecranul de izolatie extrudat se aplica un ecran metalic format din fire de cupru sau plumb sau manta de aluminiu. PVC, HDPE si LSF sunt aplicate ca materiale de invelis exterior. Pot fi furnizate sisteme DTS (distribuirea temperaturii distribuite) si sisteme DCR (Dynamic Cable Rating)

Aceste cabluri sunt utilizate in cazul tensiunilor ridicate (HV- High Voltage, EHV- Extra-High Voltage UHV- Ultra-High Voltage) – 115.000 pana la 1.100.000 VAC

Tensiunile sunt asociate cu transmisia de alimentare de la centrala electrica. Motivul pentru transmiterea puterii la niveluri de inalta tensiune si foarte inalta tensiune este cresterea eficientei. Curentul inferior care insoteste transmisia de inalta tensiune permite utilizarea cablurilor mai subtiri de greutate mai usoara. Acest lucru reduce costul in constructia turnului si a liniei electrice. 

Alte tipologii de cablu se regasesc mai jos:

Cablu de control

Cablurile de control asa cum sugereaza numele lor, trimit semnale pentru a controla funcționarea unui echipament. Apartinand familiei de cabluri de instrumentare, aceste cabluri permit distribuirea datelor sau a semnalelor cu tensiune joasa. Proiectate special pentru controale de automatizare, aceste cabluri au un conductor de cupru, care este invelit in impletitura din otel zincat. De obicei utilizate pentru regiuni care necesita mai putin de un amper, aceste cabluri pot transporta semnale de pana la 40 de volti. Aceste cabluri poarta de obicei o izolatie din PVC care le protejeaza de impacturi si conditii climatice dure.

Cablurile de alimentare sunt cabluri, care transfera atat energie mare, cat si energie scazuta de la sursa la echipamente. Sunt proiectate special pentru a se potrivi cel mai bine mediului activ si neutru. Aceste cabluri poarta o manta exterioara groasa în comparatie cu cablurile de control obisnuite. Mantaua exterioara a cablurilor de alimentare, cu rezistenta si dimensiunea sa imensa, permite cablurilor sa transfere un volum mare de energie. Spre deosebire de cablurile de control, cablurile de alimentare au adesea un sistem unic de coduri de culoare care distinge purtatorii de inalta tensiune de omologii lor de joasa tensiune. Cablurile de control ofera o rezistenta superioara la interferente, ceea ce le face ideale pentru trimiterea de semnale de joasa tensiune.

Cablu coaxial 

Este utilizat pentru frecventa de semnal radio, spre exemplu, in sisteme de distributie cu cablu TV. 

Cablu de comunicatie 

Este utilizat pentru a transfera date dintr-un punct in altul, pentru o comunicare mai rapida. Se alege in principal pentru comunicarea datelor in zone rezidentiale si comerciale. Cablurile de comunicare sunt de obicei digitale. Informatiile sunt codate in impulsuri de lumina si decodate de un fotodetector la capatul receptor.

Cablu de detectie si alarma incendiu

Cablul de detectie si alarmă la incendiu este adesea prescurtat FPLR, care inseamna Fire Power Limited Riser. Cablul de alarma  este imbracat cu PVC rosu, de calitate premium, potrivit pentru temperaturi in general cuprinse intre 20 ° C si + 75 ° C. 

Cablu audio-video

Exista o serie de cabluri care transmit atat semnale audio cat si video. Ani de zile, cablurile video coaxiale au fost una dintre singurele optiuni pentru conectarea componentelor video. Cablurile video coaxiale sunt acum in mare parte limitate la conexiunile exterioare, cum ar fi TV prin satelit sau linii de televiziune prin cablu care vin prin perete. 

Cablu HDMI

HDMI reprezinta „Interfata media de inalta definitie”. Dar nu este doar un tip de cablu, cablu sau conector. Este un standard tehnologic conceput pentru a transmite semnale audio si video de inalta definitie.

Cablurile HDMI sunt o versiune actualizată a DVI. Au fost de asemenea concepute pentru a fi utilizate cu componente HD, dar conectorul lor este mult mai subtire, precum un cablu USB mare. HDMI include, de asemenea, protectie la copiere HDCP. Producatorii de cabluri HDMI tind sa isi faca reclama produsul ca fiind singura optiune pentru conectarea componentelor video HD, dar acest lucru nu este adevarat. Cablurile DVI funcționeaza la fel de bine. Cu toate acestea, daca utilizati un televizor analogic, toate trei functioneaza la fel de bine

In Europa si Marea Britanie, cel mai popular cablu cu scop dublu este denumit SCART (Syndicat des Constructeurs d’Appareils Radiorécepteurs et Téléviseurs). In Europa, cablurile SCART functioneaza cabluri audio analogice RCA, precum si cabluri video compozite, s-video si componente. Ele nu pot transporta insa, semnale video sau audio digitale cu latime mare de banda, precum cele necesare pentru televizoare de inalta definitie. HDMI este cablul preferat in Europa pentru componentele HD.

Cablu USB

Cablurile USB va permit sa atasati accesorii la computer. Aproape orice computer pe care il cumparati astazi vine cu unul sau mai multi conectori Universal Serial Bus. Acesti conectori USB va permit sa atasati rapid si usor dispozitive “mouse”, imprimante si alte accesorii la computer.

Cablu solar

Cablurile solare se utilizeaza pentru cablarea panourilor fotovoltaice. Cablurile de energie solara pot fi, de asemenea, utilizate cu intrari subterane si pentru a conecta terminalele.

Cablu submersibil

Un cablu submersibil poate fi instalat in diverse locuri si poate oferi protectie impotriva tuturor tipurilor de conditii neplacute de mediu. Aplicatii precum pompe si motoare pot functiona eficient folosind un cablu submersibil. Astfel, aceste cabluri sunt poate cele mai robuste cabluri disponibile. Va pot asigura ca aparatele electrice vor functiona fara intreruperi sub apa. Cablul submersibil a fost proiectat astfel incat sa functioneze perfect in conditii de apa. Acest avantaj pe care il ofera, se datoreaza in principal cauciucului si acoperirii din plastic pe care le au. 

Cablu pentru vehicule electrice

Cablurile de incarcare vehicule electrice sunt cabluri conectoare intre prize si vehicul sau intre statia de incarcare si masina electrica. 

Fibra optica

O fibra optica este o fibra flexibila si transparenta realizata prin tragerea sticlei (silicei) sau a plasticului cu un diametru putin mai gros decat cel al unui fir de par uman. Fibrele optice sunt utilizate cel mai adesea ca mijloc de transmitere a luminii intre cele doua capete ale fibrei. Permit transmiterea pe distante mai lungi si la latimi de banda mai mari (viteze de date) decat cablurile electrice.

Cablu termocuplu/ de compensare

Acest cablu este utilizat in producerea senzorilor termocuplati, care sunt dispozitive importante utilizate pentru a măsura temperaturile in diverse medii. 

Cabluri speciale, personalizate in functie de necesitate.

Lista de mai sus nu include cabluri de specialitate care sunt adecvate special pentru sectorul petrolier, marina, medii cu inalta incrucisare, aeronave si statii spatiale. Aceste cabluri sunt realizate personalizat in functie de utilizarea si aplicarea lor.

Leave a Reply