Skip to main content
Securitate și CCTV

Sistemul CCTV (Televiziune cu circuit închis)

By 15/06/2020August 13th, 2024No Comments

Despre sistemul CCTV sau televiziune cu circuit inchis 

Sistemul CCTV este un sistem care va permite sa aruncati o privire oricand, de oriunde, asupra imobilului, biroului, curtii dumneavoastra. Camerele de supraveghere si monitoarele fac posibila vizionarea in timp real sau pot inregistra si arhiva pentru vizionarea tarzie. 

Nu faceti confuzie intre monitorul pentru CCTV si un televizor normal. Monitorul nu primeste continut public, ci doar metraje de la camerele de securitate instalate in incinta spatiului dumneavoastra.

Sistemul CCTV este in jurul nostru de cateva decenii, insa imbunatatirile recente il fac mult mai eficient in prinderea infractorilor in timpul comiterii infractiunilor si in a-i aduce pe acestia in fata justitiei.

Descoperiti in continuare diferite componente din acest sistem si cum functioneaza impreuna:
  1. Camerele de securitate – Scopul acestora este acela de a captura imagini, in special, in locuri din imobil sau pe langa, unde exista un istoric de infractiuni. Exista diverse tipuri de camere de supraveghere din care ati putea alege:  
  • Camere de securitate cu fir: acestea folosesc cablurile pentru a putea transmite imaginea si de a realiza videoclipuri, insa semnalul de transmitere poate fi redus atunci cand distanta este mai mare de 300 de metri. Utilizand cabluri de retea adecvate, switch-uri si amplificatoare de semnal adecvate, se poate evita semnalul slab de transmitere. Camerele pot fi conectate la un singur monitor in camera de securitate.
  • Camere analog: se gasesc de multi ani pe piata si sunt inca unele din cele mai folosite camere instalate. Ele au o functionalitate standard si pot inregistra video, insa poate fi vizionat doar local. Defectul acestora este calitatea video slaba si imaginile focusate care pot fi difuze.
  • Camerele IP au aceleasi functionalitati ca cele de tip analog, insa cu o capacitate de arhivare si calitate mai mare. Camerele de tip IP au o rezolutie a imaginii si un zoom mai mare, insa si o arie larga de pozitionari. De asemenea, inregistrarile pot fi vizionate si focusate si pe un Web Browser. Acest lucru permite sa primiti notificari atunci cand exista, de exemplu, miscare in casa dumneavoastra la ora 03:00 noaptea si puteti accesa inregistrarea in timp real de oriunde va aflati, fie de pe un laptop, fie de pe un smartphone. Exista insa si un impediment in achizitionarea acestorasi anume pretul. Au un pret mai ridicat decat cele de tip analog.
2. Serviciile de cablare structurata.

Sistemul CCTV necesita o cantitate de cabluri, chiar si camerele wireless. Cablurile fac legatura intre diferite parti ale echipamentului, inclusiv monitoare, modem, camere de supraveghere.

3. Aparate de inregistrat

Atunci cand o camera observa miscare, un recorder asigura vizionarea acesteia si dupa ce s-a incheiat. Puteti seta camerele sa inregistreze tot, insa asta va ocupa destul de mult spatiu de stocare. Intocmai din acest motiv, va recomandam sa faceti setarea camerelor pentru a inregistra unele momente din timpul zilei, sau noptii, sau doar atunci cand se detecteaza miscare in raza acestora. Recorder-ul poate fi de 2 tipuri: DVR sau NVR.

  • DVR (Digital Video Recorder) sau aparat de inregistrat video digital, sunt inlocuitorii aparatelor de inregistrat de tip analog care foloseau casete video. Acesta inregistreaza in timp real, insa este nevoie de un hard disk pentru spatiul de stocare ale imaginilor sau videoclipurilor. Un DVR poate avea 4, 6, 8, 16 sau mai multe canale, in functie de numarul si tipul camerelor. In momentul cand HDD-ul este plin, noile imagini vor fi inregistrate peste cele vechi.
  • NVR (Network Video Recorder) sau aparat de inregistrat video in retea, functioneaza similar cu DVR-ul, insa este compatibil cu camerele IP. NVR-ul se conecteaza printr-un switch sau router la retea si permite stocarea acestora online. Puteti accesa usor imaginile inregistrate de un NVR pe un Web Browser sau pe o aplicatie de pe telefonul mobil.

Va recomandam sa alegeti cu grija hard-disk-urile pentru DVR sau NVR. Acestea contin componente mai durabile decat cele de computer obisnuit si pot functiona 24/7 daca acest lucru este necesar.

4. UNITATILE DE AFISARE

Pentru a viziona imaginile capturate de camerele dumneavoastra de securitate, trebuie sa conectati DVR-ul sau NVR-ul la un monitor. Ecranul monitorului din sistemul de securitate poate fi unul monocrom sau unul HD si poate fi impartit in functie de numarul de camere conectate la el. Daca aveti camere IP, puteti viziona imaginile si pe telefon sau laptop.

In cazul in care intrusii va taie alimentarea cu energie electrica a camerelor, este util sa aveti si un UPS (sursa de alimentare neintreruptibila).

Daca doriti sa va instalati un sistem CCTV, independent sau impreuna cu un sistem de securitate (anti-efractie), nu trebuie sa il achizitionati cu ochii inchisi, ci trebuie sa tineti cont de tipologia spatiului pe care doriti sa il supravegheati, de modul in care vreti sa vizionati (la fata locului sau online), rezolutia imaginilor, precum si de timpul inregistrarilor stocate.

IMPORTANT!

Atunci cand este vorba de supravegherea exterioara a cladirilor, trebuie sa tineti cont de mai multe aspecte si sa apelati la o firma autorizata, deoarece supravegherea video a devenit un domeniu reglementat si in Romania! 

Leave a Reply