Sistemul de securitate lucreaza pe aceleasi principii de securizare a zonelor de acces, precum usi si ferestre, precum si anumite elemente din spatiul interior unde sunt pastrate bunuri valorice cum ar fi obiecte de arta, arme, diferite colectii etc.
Ce este un sistem de securitate?
Sursa foto: www.a2t.ro
Definitia oricarui sistem de securitate apare chiar in numele sau. In cazul unei case/cladiri se refera la securizarea acesteia printr-un sistem de componente sau dispozitive interconectate.
Sistemele de securitate de case, sunt retele de dispozitive electronice integrate, lucrand impreuna cu un panou de control pentru a proteja impotriva hotilor sau a altor potentiali intrusi.
Un sistem de securitate de case tipic include:
- Centrala de efractie, care este controller-ul principal al sistemului;
- Senzori de usi si ferestre – contacte magnetice;
- Senzori de miscare, atat pentru interior si exterior;
- Camere de securitate cu fir sau fara;
- Alarma sau sirena cu un nivel ridicat de decibeli;
- Indicatoare de curte sau sticker de usi.
Cum functioneaza un sistem de securitate?
Sistemul de securitate functioneaza pe principiul securizarii punctelor de acces intr-o casa cu senzori care comunica cu panoul de control sau centrul de comanda instalat intr-o locatie convenienta, undeva in casa.
Contactele magnetice, de obicei, sunt plasate in usile de la intrare intr-o casa; in tamplaria ferestrelor ce pot fi usor accesate sau a celor care duc spre subsol. Spatiile deschise pot fi securizate cu senzori de miscare.
Panoul de control este computerul care armeaza si dezarmeaza sistemele de securitate, comunica cu fiecare dispozitiv instalat, activeaza alarma cand zona securizata este incalcata si comunica cu compania de monitorizare.
Se instaleaza un ecran tactil pentru o programare si interactiune usoara, unde un cod este introdus pentru a arma sau dezarma sistemul. Acesta poate functiona si cu comanda vocala si elementele pot fi programate sa functioneze wireless.
Senzorii de usi si ferestre (contactele magnetice) sunt alcatuite din doua parti instalate adiacent. Una este instalata pe usa sau fereastra si cealalta pe tocul usii sau rama ferestrei. Cand usa sau fereastra este inchisa, cele doua parti ale senzorului creaza un circuit de securitate.
Cand sistemul este armat la panoul de control, senzorii comunica si raporteaza ca punctul de acces este securizat. Daca o usa sau fereastra monitorizata este brusc deschisa, circuitul este spart. Panoul de control va interpreta asta ca o bresa in zona securizata. O alarma cu nivel ridicat de decibeli va suna si compania care monitorizeaza casa va fi automat notificata.
Senzori de miscare
Aceste componente de securitate, cand sunt activate, protejeaza un spatiu dat, creand o zona invizibila in care nu este posibila intrarea fara a declansa alarma. Sunt folosite de obicei in camere ce contin bunuri valoroase, la fel si in zone mai putin frecventate din case mai mari.
Camere de securitate
Sunt disponibile in doua variante: cu fir sau in configuratie wireless. Camele de securitate pot fi utilizate in moduri diferite ca parte dintr-un sistem general de securitate.
Acestea sunt folosite pentru a monitoriza:
- Zone mai putin evidente, ascunse sau zone aflate in departare pe proprietatea ta;
- Cladiri din alaturarea casei: anexe, garaj, hambar, atelier, etc.;
- Puncte de acces atat la interior, cat si la exterior, cum ar fi usile de garaj.
Camerele de supraveghere pot fi accesate de la distanta pe diverse dispozitive: computere, smartphone-uri si tablete. Sunt des utilizate in aceasta varianta, atunci cand proprietarii nu sunt in oras, pentru a urmari livrari sau alt personal de furnizare servicii, sau chiar pentru a monitoriza copii. Pot inregistra si securiza incalcarile neanuntate, ce consta intr-o filmare cu un zoom bun asupra intrusilor.
Alarma sau sirena cu nivel ridicat de decibeli
Destul de zgomotoase pentru a anunta vecinii ca este ceva in neregula, sirenele servesc pentru diferite scopuri. Principalul scop este sa alerteze lumea din casa sau din exteriorul acesteia ca s-a ivit o problema. De asemenea este destul de galagioasa, incat intrusul sa paraseasca incinta. De regula sunt de doua tipuri: sirene interioare si sirene exterioare.
Stickerele de curte si ferestre.
In sine, aceste obiecte nu par decat unelte de marketing pentru companii, insa joaca un rol important in securitatea casei. Cand plasati sticker-ul companiei de securitate pe fata usii sau la intrarea in curte, transmiteti posibililor intrusi ca acel imobil este protejat profesional si nu este tocmai o alegere buna sa incerce sa intre prin efractie.
Ce se intampla atunci cand se intampla ca cineva sa intre in casa?
Sistemele de securitate sunt realizate pentru a performa anumite sarcini cand o zona securizata este sparta. Sistemul de securitate reactioneaza in functie de ce tip folositi.
Sistemele de securizare monitorizate profesional:
Daca sistemul dumneavoastra este monitorizat de o companie, aceasta este alertata atunci cand se intampla ceva in casa dumneavoastra. Odata ce alarma este activata, si compania va fi alertata. Un expert de securitate poate incerca sa comunice cu proprietarul prin panoul de control, asta doar daca este setat pe comunicarea 2-Way Voice, sau va suna pe un numar de urgenta din contul dumneavoastra.
In cazul unei urgente reale, compania de monitorizare va anunta serviciile de urgenta responsabile de zona dumneavoastra. Sunt incluse politia, pompierii si paramedicii. De asemenea va incerca sa mentina comunicarea cu dumneavoastra pana cand echipa de urgenta va ajunge la casa.
Sistemele de monitorizare permit ca proprietarii sa fie notificati printr-un mesaj text sau email atunci cand apare o bresa in sistemul de securitate.
Sistemele de securitate nemonitorizate: sunt destul de multe astfel de sisteme ce nu includ servicii de monitorizare. In cazul unei brese de securitate, alarma este activata. Anuntarea serviciilor de urgenta vor trebui anuntate de catre proprietar formand numarul 112.
Aceste tipuri de sisteme ar putea sau nu sa permita notificarile prin mesaj text sau email catre proprietar in cazul unui eveniment nefericit; totul depinde de producator si tipul de sistem pentru care ati optat.
Avantajele unui sistem de securitate
Numeroase studii au demonstrat ca imobilele fara sisteme de securitate, comparabil cu cele monitorizate, au sanse de trei ori mai mari de a fi jefuite deoarece intrusii aleg tintele usoare.
Casele fara sistemele de securitate sunt primele pe lista lor.
Cand aveti un sistem de securitate monitorizat profesional si avertizati prin lipirea sticker-elor si semnelor de gradina, ii anuntati pe hoti ca sunt sanse mari sa fie prinsi.
Alt avantaj este posibiltatea de a controla de la distanta casa. Cu el, puteti activa sau dezactiva alarma de oriunde din lume.