IoT (Internet of Things) a devenit de-a lungul anilor una dintre cele mai importante tehnologii ale secolului XXI. IoT cuprinde toate dispozitivele care pot detecta aspecte ale lumii reale (intensitate luminoasa, temperatura, umiditate, absenta sau prezenta unor obiecte sau persoane etc.). Prin intermediul acestor dispozitive putem conecta unele dintre cele mai utilizate echipamente de zi cu zi – masini, echipamente electrocasnice, termostate, etc.
Istoria IoT
In 1999 intr-o prezentare, Kevin Ashton (co-fondatorul Centrului Auto-ID de la Institutul de tehnologie din Massachusetts), a mentionat pentru prima data termenul de IoT.
Acesta si-a numit prezentarea “ Internet of Things” pentru a integra noul trend – internetul.
De asemenea, tot in 1999 a aparut si cartea profesorului Neil Gershenfeld : When Things start to think (Cand obiectele incep sa gandeasca) in care viziunea IoT a fost prezentata.
IoT a evoluat din centralizarea tehnologiilor fara fir, a sistemelor microelectromecanice, a microserviciilor si a internetului. Acest grup nou format a ajutat la eliminarea problemelor dintre tehnologia operationala (OT) si tehnologia informatiei (IT). Acest lucru a permis analizarea datelor nestructurate generate de masini pentru a obtine informatii care sa conduca la imbunatatiri.
Desi Ashton a mentionat pentru prima data termenul IoT, ideea conectarii dispozitivelor dateaza din 1970.
Evolutia sistemului
De exemplu, prima aplicatie a IoT a fost un aparat de Coca Cola la Universitatea Mellon Carnegie in jurul anilor 80’. Urmarind o pagina web, programatorii puteau verifica starea aparatului si daca bauturile sunt reci.
Acesta a evoluat din comunicarea M2M (Machine-to-Machine)- echipamente care se conecteaza intre ele printr-o retea fara interactiune umana. M2M se refera la conectarea unui dispozitiv la un cloud, gestionarea acestuia si colectarea datelor.
Conceptul Machine-to-Machine include tehnologii care permit sistemelor comunicarea prin cablu sau wireless cu alte dispozitive. M2M foloseste un senzor sau traductor să observe un parametru sau eveniment (temperatură, presiune, luminozitate, nivel, miscare, prezenta etc), care apoi este transmis printr-o retea (fara fir, prin cablu sau hibrid), la o aplicație. Aceasta interpreteaza evenimentul inregistrat in informatii utile pentru a putea fi controlate sau monitorizate de catre un utilizator (factor uman).
Daca vorbim despre IoT la un nivel mai ridicat, atunci putem considera ca este o retea formata din senzori existenti in miliarde de dispozitive inteligente care conecteaza oameni, sisteme si alte aplicatii pentru a colecta si partaja date (citeste si despre protocolul Zigbee sau Z-Wave)
Legaturi intre Internet of Things si SCADA
Internetul lucrurilor (Internet of Things) este de asemenea o extensie a controlului de supraveghere si achizitiei de date (SCADA). SCADA reprezinta o categorie de programe, de aplicatii software pentru controlul proceselor, culegerea de date in timp real din locatii indepartate pentru a controla echipamentele si starea acestora.
Sistemul SCADA include componente hardware si software. Hardware-ul aduna si furnizeaza date intr-un computer care are instalat software-ul SCADA, unde sunt procesate si prezentate in timp util. Sistemul SCADA s-a dezvoltat in sistemul IoT de prima generatie.
Totusi, conceptul de ecosistem IoT nu si-a intrat cu adevarat in drepturi pana la mijlocul anului 2010. Atunci, guvernul Chinei a spus ca va face din IoT o prioritate strategica in planul sau pe 5 ani.
Cu ajutorul cloud-ului, analizei si tehnologiei, dispozitivele pot colecta si partaja date cu o minima interventie umana. Sistemele digitale, conectate in aceasta lume, pot inregistra, monitoriza si ajusta interactiunile intre dispozitive.
Internetul lucrurilor descrie o retea de dispozitive care au incorporate senzori, software si alte tehnologii in scopul conectarii si schimbului de date cu alte dispozitive prin intermediul internetului.
Aceste device-uri variaza de la echipamente de uz casnic pana la unelte industriale complexe. Expertii se asteapta ca pana in 2025 sa existe peste 22 miliarde de dispozitive conectate.
Cum functioneaza IoT?
Un ecosistem IoT consta in dispozitive inteligente care utilizeaza procesoare, senzori si hardware de comunicatii, pentru a colecta, actiona si trimite datele obtinute din mediile lor.
Echipamentul IoT partajeaza datele senzorilor colectate, conectandu-se la un gateway sau la un alt dispozitiv unde datele sunt transmise fie catre un cloud, pentru a fi analizate, fie sunt analizate local.
Uneori, aparatele comunica cu altele si actioneaza pe baza informatiilor pe care le primesc unul de la celalalt. Adesea, ele fac cea mai mare parte a muncii, fara sa fie nevoie de interventia umana, desi, oamenii pot interactiona cu ele. De exemplu: pentru a le configura, accesa datele sau a le oferi instructiuni.
In mare masura, aplicatiile IoT specifice implementate reprezinta factorul de decizie in privinta conectivitatii, protocoale si retea.
IoT poate utiliza si inteligenta artificiala (AI) si invatarea automata pentru a facilita procesele de colectare a datelor.
In timp ce sistemele IoT se gasesc in diferite arhitecturi, majoritatea includ urmatoarele componente:
- Dispozitiv IoT – orice obiect de la un senzor de temperatura pana la un aparat industrial mare;
- Comunicarea locala – metoda ce permite aparatelor sa comunice intre ele;
- Protocolul de aplicatie – defineste modul in care informatia este transmisa;
- Gateway – decodeaza si retransmite informatia, folosind de obicei retelele locale de internet;
- Servere de retea – sistemele care gestioneaza acceptarea si transmiterea datelor; de obicei se localizeaza in centrele de date;
- Aplicatiile cloud – proceseaza datele intr-o informatie prezentabila;
- Interfata – platforma unde oamenii pot vedea si gestiona informatiile sau pot transmite alte comenzi catre aparatele IoT.
Surse: https://www.oracle.com