In articolul “Ce este IoT”, v-am prezentat ce reprezinta si cum functioneaza sistemul.
De data aceasta, ne-am propus sa va prezentam domeniile in care poate fi folosit sistemul si care sunt avantajele, dar si dezavantajele acestuia.
Nici o tehnologie disponibila la momentul actual nu si-a atins capacitatea de 100%. Intotdeauna vor exista update-uri si imbunatatiri.
In ce domenii poate fi utilizat sistemul IoT?
- PRODUCTIE
Producatorii pot obtine un avantaj utilizand supravegherea liniei de productie pentru a permite intretinerea proactiva a echipamentelor atunci cand senzorii detecteaza o eroare.
Cu ajutorul alertelor, producatorii pot interveni in timp util pentru a verifica sau a scoate din functiune echipamentul defect.
Acest lucru permite companiilor sa reduca costurile de operare, imbunatateasca gestionarea performantei si sa obtina un timp de functionare mare.
- DOMENIUL AUTO
Industria auto obtine avantaje semnificative prin implementarea sistemului IoT.
Pe langa beneficiile pe linia de productie, senzorii pot detecta defectiuni ale dispozitivelor aflate in vehiculele care sunt date in folosinta si pot alerta conducatorii cu detalii si recomandari.
De asemenea, datorita informatiilor colectate de IoT, producatorii si furnizorii de automobile pot descoperi mai multe despre modul corect de a tine automobilele in functiune.
3. TRANSPORT
Sistemele de transport si logistica beneficiaza de variate aplicatii ale IoT.
Camioanele, navele maritime, trenurile si altele ce transporta diferite articole, pot fi redirectionate in functie de conditiile meteorologice, disponibilitatea conducatorilor sau a vehiculelor. Toate acestea, datorita datelor colectate de sistemul “Internet of Things”.
Pana si produsele transportate pot fi echipate cu senzori pentru monitorizarea temperaturii sau chiar si pentru urmarire.
Ca exemplu avem transportul de flori, produse farmaceutice si alte produse sensibile la modificarea temperaturii. Cu ajutorul diverselor dispozitive IoT, firma de transport poate modifica temperatura astfel incat sa fie optima articolelor transportate.
- DOMENIUL PUBLIC
Institutiile publice pot folosi aplicatiile IoT in sistemul electric, de alimentare cu apa, canalizare sau altele.
De exemplu, se pot colecta date referitoare la cauzele unei intreruperi electrice si se pot implementa solutii adecvate in timp util.
- SISTEMUL MEDICAL
Monitorizarea cu ajutorul sistemului IoT produce multiple beneficii in acest sistem.
Medicii, asistentele medicale si infirmierii trebuie adesea sa cunoasca locatia exacta a obiectelor de asistenta pentru pacienti, cum ar fi scaunele cu rotile.
De exemplu: cand un scaun cu rotile este echipat cu un senzor, acesta poate fi localizat din aplicatie, astfel incat oricine cauta unul, sa il gaseasca pe cel mai apropiat.
De asemenea si in mediile toxice cum sunt minele, campurile de gaz si ulei sau centrale, pot fi utilizate aceste sisteme.
Beneficiile sistemului in companii
“Internet of Things” ofera multe beneficii organizatiilor. Unele sunt specifice, altele aplicabile in mai multe domenii.
Unele beneficii IoT permit organizatiilor sa:
- Economiseasca timp si bani;
- Creasca productivitatea angajatilor;
- Integreze si adapteze noi surse de venit;
- Ia decizii mai bune pe date exacte;
- Eficientizeze transportarea si logistica produselor;
- Imbunatateasca conditiile de munca.
Avantajele generale ale IoT
Iata unele dintre cele mai mari avantaje ale folosirii IoT:
- Accesibilitatea informatiei de oriunde si oricand, de pe orice dispozitiv;
- Comunicarea imbunatatita intre echipamentele electronice conectate;
- Transferarea pachetelor de date intr-o retea conectata, economisind astfel timp si bani;
- Automatizarea sarcinilor contribuind la imbunatatirea calitatii serviciilor si reducand nevoia de interventie umana.
In orice sistem care are nevoie de internet pentru a exista, vor exista si dezavantaje, cum ar fi:
- Cu cat numarul dispozitivelor conectate creste si cu cat mai multa informatie este partajata, posibilitatea ca datele sa fie furate este ridicata;
- Organizatiile pot avea de a face cu un numar de dispozitive masive care folosesc IoT, iar procesul de colectare si gestionare a datelor poate fi o adevarata provocare;
- Daca exista un virus in sistem, este destul de probabil ca fiecare aparat conectat sa devina corupt;
- Din moment ce nu exista nici un standard international in privinta compatibilitatii cu IoT, este dificila comunicarea intre dispozitive cu producatori diferiti.
Securitatea IoT si confidentialitatea
Internetul lucrurilor aduce impreuna milioane de device-uri pe internet si implica utilizarea unui numar ridicat de puncte de date, care trebuie sa fie securizate.
Securitatea si confidentialitatea IoT sunt citate ca fiind cele mai mari preocupari ale acestuia.
Spre exemplu, in 2016, unul dintre cele mai cunoscute atacuri IoT a fost Mirai, un botnet (bot=robot, net = retea), care s-a infiltrat in furnizorul de servere Dyn si a distrus site-uri web pentru o perioada lunga de timp. Atacatorii au obtinut acces la retea exploatand aparate IoT slab securizate.
Deoarece aparatele IoT sunt conectate intre ele, un hacker trebuie doar sa exploateze o vulnerabilitate pentru a manipula datele. Producatorii care nu isi actualizeaza in mod regulat sau deloc dispozitivele, le fac vulnerabile in fata infractorilor cibernetici.
Adesea, se cer informatiile personale – nume, varsta, adresa, numar de telefon si/sau conturi de social media, informatii care sunt valoroase pentru hackeri.
Hacker-ul nu este singura amenintare. Intimitatea este alt motiv de ingrijorare pentru utilizatori. De exemplu, companiile care produc si furnizeaza dispozitivele IoT le pot folosi si in scopul obtinerii datelor personale.
Pe masura ce mediile evolueaza, este important sa intelegem si sa sustinem tot acest proces, in masura eficientei si complexitatii sale.
Pentru eventuale informatii suplimentare, utilizati formularul nostru de contact. Specialialistii nostri va stau la dispozitie!
Sursa: https://www.oracle.com/in/internet-of-things/what-is-iot/
https://internetofthingsagenda.techtarget.com/definition/Internet-of-Things-IoT
https://www.digi.com/blog/post/how-do-iot-devices-communicate