PROTOCOLUL ZIGBEE
Protocolul ZigBee face parte din categoria protocoalelor de comunicare intre dispozitivele dintr-o casa automatizata. Foloseste radio-frecventa ca semnal si pentru a le controla.
Un protocol de comunicatii este un set de reguli si norme care permite ca doua sau mai multe entitati dintr-un sistem de comunicatii sa comunice intre ele prin transmiterea de informatie printr-un mediu de orice tip prin variatia unei marimi fizice.
Acesta a fost dezvoltat de catre Alianta HomeRF si actual este manageriat de catre Alianta ZigBee.
Dezvoltarea lui a inceput in 1997 si iata, ca dupa dupa atatia ani, cu toate standardele si specificatiile acestuia, nu exista foarte multe produse cu acest protocol.
Sursa imagine: https://en.wikipedia.org/wiki/File:Wireless-icon.png
Se bazeaza pe standardul IEEE 802.15.4, care stabileste specificatii pentru reteaua de zona personala fara fir cu rata redusa. ZigBee este folosit, in principal, pentru comunicarea bidirectionala intre un senzor si un sistem de control. Ca si Bluetooth si Wi-Fi, este o comunicare pe o distanta relativ scurta si ofera conectivitatea intre dispozitive de pana la 100m. Insa, Wi-Fi si Bluetooth prezinta standarde cu rate ridicate de transfer de date ce suporta transferul fisierelor media, software, etc.
Tehnologia ZigBee suporta transferuri de date cu o rata de 250 kbps si functioneaza la frecvente diferite, 858MHz, 902-968 MHz si 2.4 GHz. Din moment ce nu necesita un consum ridicat de energie electrica, durata de viata a bateriilor este imbunatatita constant.
Toate companiile adora sa fie competitive, mai ales cand este vorba de frecventa 2.4GHz si cipuri. In Alianta ZigBee, exista posibilitatea sa devii membru, insa vei fi supus la o taxa. Avantajul unei retele interconectate este reprezentat de transferul automat de informatii prin nodurile retelei.
STRUCTURA PROTOCOLULUI
O retea ZigBee este formata din 3 componente:
- Coordonatoare;
- Router;
- Dispozitiv final.
Un dispozitiv final poate fi un termostat, televizorul, usa, camerele video, etc. Ar trebui sa existe un dispozitiv coordonator in retea care sa functioneze ca un pod pentru aceasta. Pe langa operatiunile de transfer, un coordonator de asemenea stocheaza informatii. Acesta este ajutat de router care functioneaza ca un intermediar intre dispozitivul final si coordonator, permitand datelor sa treaca de la unul la altul cu ajutorul altor produse.
Numarul de dispozitive coordonatoare, routere si finale, intr-o retea ZigBee depinde de tipul retelei din casa.
AVANTAJE
- Consumul redus de energie electrica – Protocolul permite echipamentelor sa functioneze ani de zile in consumul redus de energie electrica, cu o singura baterie. Durata de viata a unei baterii este aproximativ 10 ani.
- Daca unul din dispozitive va da erori, celelalte vor continua sa comunice fara intrerupere.
- Interoperabilitatea – chiar daca sunt de la alti producatori, produsele pot functiona impreuna daca prezinta logo-ul ZigBee.
- Este capabil sa simta temperatura, sa controleze luminile sau sa deschida perdeaua atunci cand este nevoie.
DEZAVANTAJE
Acest sistem de protocol este asemanator cu Z-Wave, insa marile dezavantaje ale lui ZigBee sunt legate de frecventa de 2.4GHz, frecventa pe care Z-Wave nu o foloseste.
- Producatorii care folosesc acest sistem, utilizeaza pentru componente si frecventa 2.4GHz ceea ce duce la scaderea performantei retelei de internet.
- Interferentele cu sistemele ce folosesc frecventa de 2.4GHz pot duce des la erori de comunicare intre dispozitive.
- In situatia in care aceasta tehnologie foloseste frecventa problematica, durata de viata a bateriilor este vizibil mai mica.
O diferenta majora intre cele 2 sisteme de protocoale ZigBee si Z-Wave consta in numarul de treceri. In timp ce la Z-Wave este vorba de 4 treceri, la ZigBee, nu avem limita.
Alta diferenta ar fi viteza de transmitere a datelor. La acest capitol, ZigBee castiga, deorece ofera o viteza intre 40-250 kbps, comparativ cu Z-Wave – 10-100kbps.
Viteza de transfer ZigBee este mica, daca o comparam cu cea folosita in Wi-Fi, care este masurata in Mbps (megabiti pe secunda). Insa, chiar si asa scazuta, nu reprezinta o problema, avand in vedere ca este folosita pentru a transmite doar instructiuni de la un dispozitiv la altul pentru a realiza o actiune, sau sa receptioneze de la altul.
CATE DISPOZITIVE PUTEM FOLOSI?
Daca comparam si numarul de device-uri permise in retele, aflam ca Z-Wave permite pana la 232, iar ZigBee – pana la 65000.
Mai avem diferente si la raza de functionare – Protocolul ZigBee actioneaza pe o raza de 10-20 metri, pe cand Z-Wave – pana la 30 metri. Si aceste raze difera si de zona unde sunt asezate dispozitivele, daca sunt prezenti pereti intre ele, cat de grosi sunt, din ce material sunt realizati si alti multi factori.
In final, ambele folosesc acelasi standard avansat de criptare – 128 pentru a va tine casa in siguranta.
Mai jos gasiti o lista cu unele dintre cele mai mari companii care folosesc standardul ZigBee:
- Amazon;
- Honeywell;
- Comcast;
- Philips;
- Huawei;
- Belkin;
- Ikea
- Nokia;
- Osram;
- Bosch;
- Samsung;
- Velux;
- Panasonic
Philips Hue foloseste protocolul ZigBee pentru a-si conecta sursele de lumina, insa asta nu inseamna ca intotdeauna poti suplimenta numarul lor de la alt producator.
Daca planuiti sa ramaneti cu produse ale companiilor mari si vreti o conexiune rapida, puteti sa luati in considerare ZigBee.
Pentru orice instalare a produselor, este recomandat sa apelati la un specialist!
Sursa: https://ro.wikipedia.org/wiki/Protocol_de_comunica%C8%9Bii
www.iplocation.net
www.electronica-azi.ro
www.gearbrain.com
www.pocket-lint.com