Skip to main content

Un sistem fotovoltaic on-grid, este un sistem de producere a energiei fotovoltaice, care este conectat la reteaua electrica publica. Acest tip de sistem fotovoltaic este proiectat pentru a functiona in paralel cu reteaua electrica, poate injecta energia produsa de panourile fotovoltaice in retea sau poate prelua energie electrica din reteaua publica in momentele in care productia fotovoltaica nu este suficienta pentru a acoperi cerintele de consum.

Iata cateva caracteristici cheie ale unui sistem fotovoltaic on-grid:

  • Un sistem on-grid include panouri fotovoltaice instalate pe acoperisul unei cladiri sau pe suprafetele unui teren. Aceste panouri convertesc lumina soarelui in energie electrica in curent continuu (DC).
  • Energia electrica continua produsa de panouri fotovoltaice este transformata de un invertor in curent alternativ (AC). Este folosita in mod obisnuit in case si in reteaua electrica publica.
  • Sistemele on-grid sunt echipate cu contoare bidirectionale care masoara atat energia electrica injectata de sistemul fotovoltaic in retea, cat si energia electrica preluata de la retea.
  • Sistemul este conectat la retea si furnizeaza excesul de energie electrica produsa de panouri. In cazul in care productia fotovoltaica nu este suficienta pentru a satisface cerintele de consum ale cladirii, sistemul preia automat energie electrica din retea.
  • Atunci cand sistemul produce mai multa energie decat este consumata, surplusul este furnizat in retea si este inregistrat de contorul bidirectional. Acest exces de energie este, de obicei, compensat sub forma de credit energetic. Creditul poate fi folosit pentru a reduce facturile ulterioare de electricitate.
  • Un sistem on-grid poate beneficia de un sistem de facturare neta, in care proprietarul primeste credit pentru energia furnizata la retea atunci cand productia solara depaseste consumul si plateste doar diferenta atunci cand consumul este mai mare decat productia.

Sistemele fotovoltaice on-grid sunt populare pentru ca permit utilizatorilor sa beneficieze de economii semnificative la facturile de electricitate si pot sa contribuie la reducerea emisiilor de carbon. Aceste sisteme sunt potrivite pentru locatiile in care exista o retea electrica stabila si eficienta.

Avantajele sistemelor on-grid

Sistemele on-grid (sistemele fotovoltaice conectate la retea) ofera mai multe avantaje, motiv pentru care sunt tot mai populare. 

Mai jos regasiti cateva dintre principalele beneficii ale unui sistem on-grid:

Economii la facturile de energie electrica 

Unul dintre principalele avantaje ale sistemului on-grid este reducerea costurilor cu energia electrica. Sistemul produce energie electrica care este folosita pentru alimentarea locuintei sau afacerii, ceea ce duce la o reducere semnificativa a facturilor de electricitate. Surplusul de energie produs poate fi vandut sau compensat pe facturile viitoare prin intermediul unui sistem de facturare neta.

Venit din vanzarea excedentului de energie

Daca sistemul fotovoltaic produce mai multa energie decat este consumata, excesul poate fi furnizat la reteaua electrica publica si compensat sub forma de credit energetic. Acest credit poate fi valorificat pentru a obtine venituri din vanzarea excesului de energie, contribuind astfel la amortizarea investitiei in sistemul fotovoltaic.

Rentabilitatea investitiei 

Sistemele on-grid sunt, de obicei, rentabile si pot oferi un ROI (Return on Investment) semnificativ. Costurile initiale de achizitie si instalare a sistemului fotovoltaic pot fi recuperate in cativa ani prin economiile realizate la facturile de electricitate. In unele cazuri si prin venituri din vanzarea surplusului de energie.

Reducerea amprentei de carbon

Sistemele on-grid contribuie la reducerea emisiilor de carbon, deoarece productia de energie electrica folosind panouri fotovoltaice este o sursa de energie curata si durabila. Acest lucru poate avea un impact pozitiv asupra mediului si poate sprijini eforturile de combatere a schimbarilor climatice.

Stabilitatea si fiabilitatea retelei

Sistemele on-grid sunt conectate la reteaua electrica publica si pot beneficia de stabilitatea si fiabilitatea acesteia. In cazul in care sistemul nu produce suficienta energie (pe timp de noapte sau in zilele noroase), puteti prelua energie electrica din retea.

Acces la subventii

Exista programe de finantare prin care se pun la dispozitie subventii, credite fiscale sau tarife preferentiale pentru proprietarii de sisteme fotovoltaice conectate la retea. Aceste optiuni pot reduce costurile initiale de instalare si pot creste atractivitatea sistemului on-grid.

Simplu de instalat si intretinut

Instalarea unui sistem fotovoltaic on-grid este de obicei mai simpla decat a unui sistem off-grid (izolat de retea), deoarece nu este necesara instalarea unor baterii costisitoare pentru stocarea energiei. In plus, mentenanta sistemului este, in general, mai usoara, deoarece nu este necesara inlocuirea bateriilor sau gestionarea stocarii energiei.

Valoarea adaugata proprietatii

Un sistem on-grid poate creste valoarea proprietatii si poate face locuinta mai atractiva pentru potentialii cumparatori. Investitia intr-un sistem fotovoltaic poate fi considerata un avantaj in cazul vanzarii casei sau al proprietatii.

Desi sistemele on-grid prezinta numeroase avantaje, este important sa luati in considerare conditiile specifice ale locatiei dumneavoastra. Daca aveti nevoie de consultanta, va punem la dispozitie in orice moment un specialist in sisteme fotovoltaice, pentru a determina daca un astfel de sistem este potrivit pentru nevoile dumneavoastra.

Leave a Reply