Skip to main content

Un sistem fotovoltaic off-grid , cunoscut si sub numele de sistem izolat de retea, este un sistem fotovoltaic independent care nu este conectat la reteaua electrica publica. Acest tip de sistem fotovoltaic functioneaza independent, generand si stocand energia electrica necesara pentru a alimenta cladirea in care este instalat. Intr-un sistem off-grid, panourile fotovoltaice convertesc energia soarelui in energie electrica, care este apoi stocata in baterii pentru a fi folosita cand este nevoie.

CARACTERISTICI CHEIE ALE UNUI SISTEM FOTOVOLTAIC OFF-GRID:

  • Un sistem off-grid include panouri fotovoltaice care convertesc lumina solara in energie electrica in curent continuu (DC). Aceste panouri pot fi montate pe acoperisul cladirii sau pe structuri la sol.
  • Invertorul converteste energia electrica in curent continuu (DC) produsa de panouri fotovoltaice, in energie electrica in curent alternativ (AC), care este utilizata in mod obisnuit in case.
  • Un sistem off-grid are baterii de stocare pentru a colecta si a pastra surplusul de energie produs de panourile fotovoltaice. Aceste baterii furnizeaza energie electrica atunci cand productia solara nu este suficienta ( pe timp de noapte sau in zilele noroase).
  • Un controller de incarcare regleaza fluxul de energie intre panourile fotovoltaice, baterii si echipamentele consumatoare pentru a preveni supraincarcarea sau descarcarea completa a bateriilor.
  • Un sistem de monitorizare permite utilizatorilor sa urmareasca performanta sistemului, nivelul de incarcare a bateriilor si consumul de energie.
  • In anumite cazuri, un sistem off-grid poate include si un generator de rezerva, care poate fi utilizat in caz de urgenta sau cand nivelul bateriilor este scazut.
  • Un sistem off-grid nu este conectat la reteaua electrica publica, ceea ce inseamna ca este independent si poate furniza energie electrica in locuri izolate sau in zone in care reteaua electrica nu este disponibila.

Sistemele off-grid sunt de obicei utilizate in locatii izolate, cum ar fi cabane, case de vacanta, statii meteo, sau in regiuni fara acces la retea electrica. Acestea pot oferi energie electrica pentru iluminat, incalzire, apa calda, aparate electrocasnice si alte echipamente. Cu toate acestea, este important sa dimensionati corect sistemul si capacitatea bateriilor pentru asigurarea unui consum de energie constant si fiabil. Citeste si despre sistem fotovoltaic hibrid.

AVANTAJELE UNUI SISTEM FOTOVOLTAIC OFF-GRID

Sistemele off-grid (sistemele fotovoltaice izolate de retea) ofera o serie de avantaje, in special in situatiile in care accesul la reteaua electrica publica este limitat sau costurile de conectare la retea sunt ridicate. 

Independenta energetica

Unul dintre cele mai mari avantaje ale sistemului off-grid este independenta de reteaua electrica publica. Aceasta inseamna ca puteti avea acces la energie electrica in locuri izolate sau in zone fara retea electrica.

Fara facturi de electricitate

Cu un sistem off-grid, nu mai primiti facturi de la furnizorul de electricitate, deoarece sunteti complet autonom din punct de vedere energetic. Investitia initiala in echipamentele fotovoltaice si baterii poate fi mai mare, dar pe termen lung economisiti bani semnificativ, deoarece nu mai platiti facturi lunare de electricitate.

Sursa de energie curata

Energia solara este o sursa de energie curata si regenerabila. Utilizarea panourilor fotovoltaice pentru a produce energie electrica ajuta la reducerea emisiilor de carbon si la protejarea mediului inconjurator.

Fara intreruperi de energie

Daca locuiti intr-o zona in care furnizarea de energie electrica este nesigura sau intreruperile sunt frecvente, un sistem off-grid va poate oferi stabilitate energetica. Nu veti fi afectat de penele de curent sau de alte avarii ale retelei publice.

Flexibilitate si mobilitate

Sistemele off-grid sunt mobile si pot fi instalate in locatii temporare sau modificate si extinse in functie de necesitati. Acest lucru poate fi util pentru cabane, rulote sau echipamente de lucru temporare.

Solutie pentru locuintele izolate

Sistemele off-grid sunt ideale pentru locuintele izolate, precum cabanele montane, casele de vacanta sau locuintele din zonele rurale unde conectarea la retea poate fi costisitoare sau imposibila.

Redundanta

Un sistem off-grid poate fi folosit ca sursa de energie de rezerva in situatii de urgenta, precum penele de curent sau dezastre naturale. Bateriile incorporate pot furniza energie electrica temporar pana cand situatia revine la normal.

Potential de economie

De-a lungul timpului, un sistem off-grid bine dimensionat si intretinut poate duce la economii semnificative, deoarece nu mai sunt necesare costurile de conectare la retea si facturile de electricitate. In plus, surplusul de energie poate fi vandut sau utilizat pentru a produce venituri suplimentare.

Cu toate acestea, este important sa aveti in vedere ca sistemele off-grid necesita o planificare si o gestionare atenta, iar costurile initiale pot fi mai ridicate decat pentru sistemele conectate la retea. Este esential sa dimensionati corespunzator sistemul si sa alegeti baterii de calitate pentru a asigura o alimentare constanta si fiabila cu energie electrica.

Va stam la dispozitie, asadar nu ezitati sa ne contactati.

Leave a Reply