Ce este o casa pasiva?
Casa pasiva, cunoscută și sub numele de cladire pasiva cu consum redus de energie. Este un concept de cladire capabila sa faca o economie importanta de energie. Aceasta are la baza proiectarea constructiei cladirii in sine. Casa poate atinge o temperatura interioara confortabila; satisface cerintele de iarna si de vara calda, independent de instalatia de incalzire, respectiv de racire. Cu alte cuvinte, este o constructie care nu necesita energie „activa”. Conceptul de casa pasiva include utilizarea diferitelor tehnologii de economisire a energiei pentru a construi invelisul optim al cladirii. Se imbunatateste foarte mult si performanta izolatiei si etanseitatea la aer, minimizand pierderile de transfer de caldura.
Potrivit definitiei casei pasive, cheia este constituita de conservarea caldurii, lipsa infiltratiilor de aer, izolatia termica si sistemul de ventilatie.
„Casa pasiva este notiunea radicala de proiectare in mod fiabil si consecvent o cladire care functioneaza pentru oameni” , spun specialistii. Poate fi definita de asemenea ca un standard de confort sau ca o metodologie.
O casa pasiva este proiectata pentru a fi extrem de eficienta din punct de vedere energetic. Eficienta astfel incat sa nu necesite multa energie pentru incalzire sau racire. Pentru a fi desemnata ca o casa pasiva, o cladire trebuie sa intruchipeze un set de bune practici specifice. Acestea o sigileaza de temperaturile exterioare, mentinand in acelasi timp o temperatura interioara constanta si o calitate ridicata a aerului.
Si casele pasive se impart in 3 categorii:
- Classic
- Plus
- Premium
Sistemul electric in casa pasiva
Sistemul electric are un rol limitat intr-o casa pasiva, dar in acelasi timp o completeaza si este deosebit de complex. Complexitatea lui nu difera indiferent de : iluminat, prize, curenti slabi, detectie incendiu etc. Prin mijloace tehnice, acesta potriveste parametrii tuturor sistemelor in asa fel incat sa indeplineasca cerintele casei pasive si sa realizeze toate functiile constructiei.
Astfel, cu ajutorul unui sistem electric bine gandit, cladirea poate atinge un grad ridicat de eficienta energetica, reducand astfel consumul de energie.
O casa pasiva poate adopta eficient si tehnologie cu panouri fotovoltaice, control de casa inteligenta, control usi si ferestre. Se poate adopta si sisteme de umbrire, surse secundare de productie de energie, sistem de iluminat optic, iluminat cu surse LED.
Un sistem inteligent sta si la baza functionarii instalatiilor cu pompa de caldura, sistem de panouri solare pentru incalzirea apei. Sistemul de purificare aer, sistemul centralizat de aspirare, purificare apa si alte tehnologii pot fi influentate de sistemul electric inteligent.
Unul dintre secretele unei instalatii electrice intr-o casa pasiva este limitarea infiltratiilor de aer. Acestea pot aparea la traversarea elementelor de constructie din interior catre exterior sau din sens invers. Performanta unei cladiri este indicata in primul rand de cantitatea de aer care se infiltreaza prin goluri. Asadar influenteaza negativ temperatura pe timp de vara sau iarna, umiditatea sau chiar aparitia mucegaiului. Lipsa infiltratiilor de aer poate imbunatati nivelul de zgomot sau opri aerul poluat din exterior, sporind astfel calitatea vietii rezidentilor.
Pentru a facilita etanseitatea, se utilizeaza mansoane speciale pe post de bariere.
In proiectarea sistemelor electrice pentru casele pasive, abordarea cu simt de raspundere a fiecarui subsistem poate sa sporeasca eficienta energetica. Poate influenta si emisiile reduse de carbon si sa imbunatateasca conditiile de viata confortabila.
Ce este standardul NZEB?
In Romania, incepand cu anul 2021, cladirile nou contruite trebuie sa respecte un nou standard de consum aproape de zero (Nearly Zero Energy Building).
“Cantitatea de energie necesară a fi consumată în clădire este mai mică cu cel puţin 60% faţă de o clădire obişnuită, iar un procent important din consumul de energie trebuie să provină din surse regenerabile (energie fotovoltaică sau eoliană), pompe de căldură sau agent termic din sistemul centralizat de încălzire, în perspectiva eficientizării şi decarbonării acestuia”, explică Radu Dudău, director al Energy Policy Group (EPG) şi coordonator al proiectului România Eficientă.
Pentru perioadele 2031-2040, 2041-2050 şi după 2051, procentul obligatoriu de energie din surse regenerabile se va stabili prin Hotărâre a Guvernului.
Atat pentru proiectarea cat si pentru executia unei case pasive sau NZEB, este recomandat sa apelati la echipe calificate.