Un paratrasnet si restul elementelor care il insotesc este sistemul pentru protectia cladirilor de o eventuala lovitura de trasnet si de un incendiu declansat de acesta. Fulgerul nu este impiedicat sa loveasca structura. Acesta intercepteaza trasnetul si ii ofera o cale conductiva pentru descarcarea electrica. Astfel energia se disperseaza in siguranta in sol, in cazul unei cladiri, prin reteaua de legare la pamant. A nu se interpreta ad-litteram – in cazul in care sistemul se implementeaza pe o barca, atunci legarea se face la apa.
Este important ca aceste componente sa fie conectate corespunzator pentru a reduce la minimum sansele de scantei sau sclipiri laterale.
Istoria paratrasnetului
Benjamin Franklin era curios despre aproape orice. El a fost intrigat si in acelasi timp atras de studiul electricitatii. Desi nu a fost primul om de stiinta care a observat caracteristicile similare si care credea ca fulgerul in sine era energie electrica; a fost primul care a demonstrat acest fapt. De aici, experimentul zmeului, de care multi dintre voi poate stiti. Observand cum un ac metalic ascutit putea atrage electricitate dintr-o sfera metalica incarcata. Ca rezultat, Franklin a devenit convins ca o tija metalica deasupra cladirii ar putea atrage fulgerul din cer. Fulgerul ar evita astfel cladirea sau trecatorii.
Conform legendei, Franklin a plecat pe un cal în 1752 cu un zmeu de care a prins o cheie metalica. Era hotarat sa-si dovedeasca convingerea. El si-a izolat mana cu care tinea sirul. S-a plimbat sub cerul furtunos pana cand atmosfera incarcata electric a energizat cheia. Franklin a simțit semnele de electricitate și ipoteza sa a fost confirmată. Fulgerul era electricitate si astfel si-a confirmat suspiciunile.
De mai mult de doua secole si jumatate, tijele de paratrasnet stau marturie pe cladiri, ca piese arhitecturale decorative, ca vestigii ale trecutului si pentru a proteja de intensitatea fulgerului.
Cum functioneaza?
Fulgerul sau electricitatea cauta cel mai rapid traseu spre sol. De exemplu,daca nu are un traseu usor, poate lovi oriunde. De aceea, cauta lucruri care sunt inalte pentru a gasi cea mai rapida cale catre sol. Un paratrasnet si conductoarele de legare la pamant asociate asigura protectie deoarece deviaza curentul de la partile neconductoare ale structurii.Acesta ii permite sa urmeze calea cu cea mai mica rezistenta si sa treaca inofensiv prin tija si cablurile sale. Rezistenta materialelor neconductoare este cea care determina incalzirea lor prin trecerea curentului electric, ducand la incendiu si alte daune. Pe structuri mai mici de 30 de metri inaltime, un paratrasnet ofera un con de protectie. Raza acestuia pe sol este egala cu inaltimea sa deasupra solului. De aceea, pe structurile mai inalte, zona de protectie se extinde la doar aproximativ 30 de metri de baza structurii.
De ce se intampla acest lucru cu fulgerele? In timpul unei furtuni cu fulgere, exista un dezechilibru intre incarcarea cerului si incarcarea solului. Electricitatea este atrasa de acest dezechilibru (sau altfel spus fulgerul este rezultatul acelei atractii) similar cu o baterie. Daca fulgerul loveste ceva care nu este un bun conductor de electricitate, acesta se incalzeste si provoaca un incendiu.
Paratrasnetele nu atrag trasnetele. Daca un trasnet loveste tija sau foarte aproape de tija, va alege sa ia calea cu cea mai mica rezistenta. De aceea, un singur paratrasnet poate fi inadecvat pentru o buna protectie a cladirilor cu o amprenta mare.
“Am nevoie de un paratrasnet in casa mea?”
Daca doresti sau nu sa instalezi un dispozitiv de protectie impotriva trasnetului in casa ta, este o alegere personala si nu este impusa de lege. Efectele unui fulger pot varia de la situatii in care se avariaza echipamente electrocasnicele, la incendii si pana la electrocutare si pierderi de vieti omenesti.
Totusi, un paratrasnet este o investitie, iar daca locuiesti intr-o zona aglomerata, intr-o casa cu inaltime mica sau medie, riscul este destul de scazut. In cele din urma, decizia de a avea un sistem de protectie impotriva trasnetului depinde de risc si ingrijorare. Daca doresti sa fii protejat impotriva unei astfel de calamitati, atunci un sistem de protectie impotriva trasnetului este pentru tine.
Recomandarea sistemului cu paratrasnet pe cladirile pe care se monteaza panouri fotovoltaice.
Sistemele fotovoltaice (PV) sunt considerate una dintre cele mai bune surse regenerabile de energie in ceea ce priveste costul instalarii, rentabilitatea investitiei, stimulent si beneficii pentru utilizatorii finali. Sistemele fotovoltaice sunt instalate pe acoperis sau in locatii exterioare, ceea ce oferă o mare posibilitate de a fi lovite de fulgere. Pentru a evita defectiunile si avariile echipamentelor care pot duce la efecte grave, protectia impotriva trasnetului in instalatiile fotovoltaice este foarte importanta si necesara. Prin urmare, determinarea necesitatii protectiei impotriva trasnetului si a riscului legat de acesta este obligatoriu sa fie evaluata, deoarece reprezinta modalitatile esentiale in adoptarea masurilor de protectie corecte pentru astfel de sisteme.
Pe teritoriul Romaniei opereaza din 2002 Reteaua Nationala de Detectie a Descarcarilor Electrice Atmosferice. Aceasta inregistreaza si prelucreaza informatiile intr-un sistem propriu. Datele privind activitatea electrica atmosferica sunt integrate in alte platforme sau aplicatii meteorologice.