V-ati intrebat de ce trebuie sa tineti cont atunci cand alegeti un dispozitiv automat de protectie de circuit?
Curbele de declansare, cunoscute sub numele de curbe timp-curent (curbe I-t), pot fi un subiect controversat. Scopul acestui articol este de a va prezenta conceptul de curbe de declansare si de a explica de ce sunt importante in alegerea dispozitivelor de protectie.
Curbele timp-curent sunt utilizate pentru a arata timpul necesar pentru ca un intreruptor de circuit sa declanseze la un anumit nivel de suprasarcina.
Curbele timp-curent pot fi citite pe un grafic. Cifrele de-a lungul axei orizontale ale curbei reprezinta curentul nominal (In) pentru intreruptor. Cifrele de-a lungul axei verticale reprezintă timpul in secunde (t).
Pentru a determina dureaza pana ce un intreruptor va declansa, trebuie sa gasiti multiplul de curent (In) in partea de jos a graficului. Apoi, trasati o linie verticala pana la punctul in care intersecteaza curba si apoi trasati o linie orizontala in partea stanga a graficului pentru a gasi timpul de declansare.
Timpul total de resetare a unui intreruptor (sau curatare) este suma timpului de detectare a intreruptorului, a timpului de deblocare, a timpului mecanic de functionare si a timpului de formare a arcului electric.
Curbele sunt dezvoltate folosind specificatii predefinite, cum ar fi functionarea la o temperatura ambianta de 40°C. Retineți ca in conditii reale de functionare pot aparea variatii ale performantei intreruptorului. In situatia in care curentii depasesc 125% din capacitatea intreruptorului, acesta va deschide automat circuitul la nivelul dispozitivului.
Majoritatea graficelor cu curbe de declansare au o sectiune cu informatii care vor indica pentru care intreruptor se aplica curba. Această sectiune poate conține, note importante de la producator, cum ar fi abaterea admisibila de la timpii de declansare.
Protectia circuitului este utilizata pentru a proteja firele si echipamentele electrice de deteriorari in caz de suprasarcina, scurt-circuit sau defect la sol. Furtunile cu fulgere, prizele de alimentare supraincarcate sau o supratensiune electrica brusca pot duce la o situatie periculoasa cu potentialul de a provoca incendii, deteriorari ale echipamentului sau vatamari corporale. Protectia circuitului este conceputa pentru a elimina acest risc inainte de a se produce, prin intreruperea alimentarii circuitului.
Protectia cu intreruptoare de circuit miniaturale
MCB (intreruptor de circuit miniatural) este un dispozitiv reglabil conceput pentru a proteja un circuit de scurtcircuite și suprasarcini.
Curba de declanșare a unui MCB ne transmite informatii despre curentul de declanșare a intreruptoarelor miniaturale. Curentului de declanșare este curentul minim la care MCB va declansa instantaneu. Este necesar ca timpul de declansare sa persiste 0,1 secunde. Aceste curbe au doua sectiuni, sectiunea de scurt-circuit si sectiunea de suprasarcina. Acestea descriu nivelurile de de curenti de scurt-circuit respectiv de suprasarcina, instantanee ale MCB-ului.
Curbe de declansare
Curba de declansare de clasa B.
MCB cu caracteristici de declanșare de clasa B se declanseaza instantaneu cand curentul care trece prin el atinge intre 3 si 5 ori curentul nominal. Aceste MCB-uri sunt potrivite pentru protectia cablurilor, în principal în aplicații rezidențiale sau în aplicații comerciale ușoare în care receptorii conectati sunt in general corpuri de iluminat si/sau aparate de uz casnic cu elemente rezistive.
De asemenea, se utilizeaza pentru computere și echipamente electronice cu sarcini de intrare foarte mici (cablare PLC). Nivelurile actuale de crestere in astfel de cazuri sunt relativ scazute.
Functiile MCB de tip B sunt protectia si controlul circuitelor impotriva suprasarcinilor si scurtcircuitelor, protectia oamenilor si cablurilor de lungimi mari in sistemele TN si IT.
Aplicatii: rezidentiale, comerciale si industriale.
Curba de declansare de clasa C
MCB cu caracteristicile declansarii clasei C se declanseaza instantaneu cand curentul atinge intre 5 și 10 ori curentul nominal.
Acesta este utilizat in general in aplicatii comerciale sau industriale unde ar putea exista sanse de valori mai mari ale curentilor de scurtcircuit.
Sarcinile conectate sunt in principal de natura inductiva (de exemplu, motoare cu inductie) sau iluminat fluorescent. Aplicatiile includ transformatoare mici, sisteme de iluminat, dispozitive pilot, circuite de comanda si bobine.
Functiile MCB de tip C sunt:
- protectia si controlul circuitelor impotriva suprasarcinilor si scurtcircuitelor;
- protectie pentru sarcini rezistive si inductive cu curent de intrare redus.
Aplicații: rezidentiale, comerciale si industriale.
Curba de declansare a clasei D
MCB-ul de clasa D se declanseaza instantaneu cand curentul ajunge intre peste 10 pana la 20 de ori curentul nominal.
Aceste MCB-uri sunt utilizate in general in aplicatii industriale sau comerciale de specialitate in care curentul de intrare poate fi foarte mare. Exemplele includ transformatoare sau aparate cu raze X, motoare cu bobine mari etc.
Asadar, punctul magnetic de declansare ridicat previne riscurile in aplicatiile mentionate.
Functiile MCB de tip D sunt:
- protectia si controlul circuitelor impotriva suprasarcinilor si scurtcircuitelor;
- protectie pentru circuitele care alimenteaza sarcini cu curent mare de intrare la inchiderea circuitului (transformatoare, lampi de avarie).
Aplicatii: rezidentiale, comerciale si industriale.
Curba de declansare a clasei K
MCB cu caracteristicile declanșării clasei K se declanșează instantaneu când curentul atinge între 8 și 12 ori curentul nominal. Potrivit pentru sarcini inductive și motor cu curenți de intrare mari.
Intrerupatoarele de curba K și D sunt ambele concepute pentru aplicatii cu motoare în care amplitudinea creste rapid si instantaneu la momentul „pornirii”.
Funcțiile MCB de tip K sunt:
- protectia circuitelor cum ar fi motoarele, transformatoarele si circuitele auxiliare, impotriva suprasarcinilor si scurtcircuitelor.
- controlul circuitelor, cum ar fi motoarele, transformatoarele si circuitele auxiliare, impotriva suprasarcinilor si scurtcircuitelor.
Avantajele clasei K de declansare:
Nu apar riscuri in cazul curentilor de varf functionali de pana la 8In, in functie de serie; prin declansarea termostatică extrem de sensibilă Bi-metal, caracteristica de tip K ofera protectie elementelor deteriorabile din gama de suprasarcina; oferă, de asemenea, cea mai buna protectie pentru doua cabluri si linii.
Aplicatii: comerciale si industriale.
Curba de declanșare a clasei Z
MCB cu caracteristicile declanșării clasei Z se declanșează instantaneu când curentul atinge intre 2 și 3 ori curentul nominal. Aceste tipuri de MCB-uri sunt extrem de sensibile la scurtcircuit. Sunt utilizate pentru protecția dispozitivelor extrem de sensibile, cum ar fi dispozitivele semiconductoare.
Functiile MCB de tip Z sunt protectia si controlul circuitelor electronice impotriva suprasarcinilor si scurtcircuitelor de scurta durata sau indelungata.
Aplicatii: comerciale si industriale.
In concluzie:
Alegerea curbei corecte de declansare pentru aplicatia dvs. ofera o protectie fiabila a circuitului. Aceasta limiteaza in acelasi timp neplacerile sau declansarile false.
Surse:
https://www.elecmagazine.com/selecting-the-right-mcb-or-rcbo/