Sursa foto: www.casebune.ro

Casa pasiva nu este un nume de brand, ci un concept de constructie ce poate fi aplicat de oricine pentru casa.

Acest concept a aparut in jurul anului 1988, si dupa aproximativ 3 ani, in Germania, Darmstadt, au aparut primele constructii de acest tip, apoi au fost dezvoltate in Elvetia, tarile scandinave si in ultimii ani si in Romania, sub denumirea de case pasive.

Primele case pasive

Conceptul a luat nastere de la fizicianul Wolfgang Feist, care a construit impreuna cu familia sa prima casa pasiva din Darmstadt.

Intr-o discutie avuta cu Bo Adamson in 1987, Wolfang Feist, a aflat ca in China se construisera case neincalzite. Si in Suedia exista atunci o preocupare privind eficienta energetica a caselor. Atunci s-a hotarat sa cerceteze daca acest aspect poate functiona si in Europa. La solicitarea primarului din Darmstadt, Germania, care avea o suprafata de teren disponibila pentru constructia unor case experimentale, acesta a decis sa construiasca acest tip de casa.

Desi nu multa lume a avut incredere in acest concept, in primii doi ani de la finalizarea constructiei, a fost vizitata de catre 5000 de oameni. Acel moment a fost important pentru Feist, realizand ca totul se poate. De atunci, lucrurile au evoluat si la Darmstadt, in 1996 a fost infiintat Institutul pentru case pasive, institut care are un rol important in dezvoltarea acestui model si care in prezent este responsabila de certificarea cladirilor.

Totusi, o casa pasiva este mai mult decat o constructie ce are un consum de energie scazut.

Cladirile pasive permit salvarea energiei necesare racirii si incalzirii pana la 90%, comparativ cu cladirile obisnuite si cu peste 75% comparativ cu cele nou construite. Aceasta salvare a energiei a fost demonstrata si in climate calde, unde cladirile necesita mai multa energie pentru racire.

De asemenea, sunt cunoscute si pentru nivelul ridicat de confort. Folosesc surse regenerabile de energie.

Ferestre adecvate cu o izolatie buna, un acoperis corespunzator, pereti exteriori bine izolati si o pardoseala calitativa pastreaza caldura in timpul iernii in casa, iar vara afara.

Sistem de ventilare

Un sistem de ventilare aprovizioneaza constant casa cu aer proaspat fara a produce probleme. Aceste sisteme au instalate recuperatoare de caldura. Aerul este extras din incaperi prin grile de ventilatie. Caldura acestuia este transferata aerului de afara care va fi introdus in casa dupa ce va fi filtrat. Avantajul sistemului de ventilare cu recuperare de caldura consta in faptul ca cele doua fluxuri de aer nu au contact. In functie de calitatea recuperatorului de caldura, mai mult de 90% din caldura poate fi transferata, permitand aerului proaspat sa fie introdus in interior la temperatura camerei.

O casa pasiva este proiectata in asa fel incat sa salveze energia si sa reduca gazele toxice mediului inconjurator.

CE OFERA O CASA PASIVA?
  1. Confort

Standardul de casa pasiva ofera un nou nivel de calitate atunci cand ofera un confort atat in lunile calde, cat si in cele reci.

  1. Calitate

Sunt cunoscute datorita nivelului ridicat de calitate a izolatiei si al etanseitatii acesteia. Un principiu important este proiectarea casei fara puncte slabe in jurul cladirii. Asta inseamna ca trebuie eliminate zonele reci pentru a evita pierderile de caldura. Aceasta metoda asigura calitatea si confortul in aceste cladiri prevenind daunele provocate de umiditate.

  1. Sustenabilitatea

Probabil ati fost surprinsi ca in prima parte nu ati gasit ceva despre aspectele ecologice ale acestui tip de casa. Ea este prin definitie, ecologica. Utilizeaza putina energie primara si pentru aceasta energie are o sursa regenerabila, ceea ce inseamna ca nu dauneaza mediului inconjurator. Daca vorbim despre energia folosita la constructia lor, aflati ca este nesemnificativa comparata cu cantitatea de energie salvata de-a lungul timpului. Contributia adusa protejarii mediului este de nepretuit. 

  1. Costul financiar

Este casa pasiva o buna investitie? Daca priviti lucrurile pe termen scurt, nu, nu sunt o investitie buna. Pe termen lung, nu numai ca vor reduce costurile facturilor utilitatilor, insa nici nu au un cost foarte ridicat de constructie. Sprijinul financiar suplimentar disponibil in mai multe tari, fac o casa pasiva fezabila.

  1. Versatilitatea

Un arhitect specializat poate proiecta o casa pasiva. Standardul de casa pasiva este de asemenea utilizat si in cladirile non-rezidentiale tot mai des, cum ar fi, cladiri administrative sau scoli. Educatia privind proiectarea acestora este disponibila atat la nivel global cat si in Romania.

CRITERIILE UNEI CASE PASIVE
  • Eficienta imbunatateste confortul.

Casa pasiva este standardul mondial in constructiile eficiente energetic. Aceasta trebuie sa salveze pana la 90% din energie. Proprietarii unor asemenea case, nu sunt preocupati de cresterea pretului energiei.

  • Necesarul specific de energie pentru incalzire/racire este limitat la maxim 10W/m² si mai putin de 15kWh/m²/an.
  • Necesarul specific de energie primara nu poate depasi 120kWh/m²/an. Pe viitor, cu ajutorul surselor de energie regenerabile, necesarul va scadea la 60kWh/m²/an.
  • Acest tip de cladire trebuie sa fie etansa si cu rata schimbarii aerului limitata la  n50 = 0.6/h
  • In climatele calde sau in timpul verii, temperaturile excesive (supraincalzirea) nu pot aparea in mai mult de 10% din timp.

Bilanțul energetic al caselor pasive se calculează cu un soft special Passivhaus Projektierungs Paket (PHPP). 

Directiva europeana 2010/31/UE a intrat in vigoare din data de 31 decembrie 2018, insa din 31 decembrie 2020, aceasta impune ca toate cladirile nou construite sa isi produca local sau din surse regenerabile cantitatea de energie pe care o va consuma (NZEB).

O casa pasiva se poate construi cu orice tip de material, atat timp cat este certificat si ofera etanseitatea solicitata de acest standard.

Sistemele electrice ale cladirilor rezidentiale pasive, au un impact semnificativ asupra economisirii de energie si a confortului rezidential al acestora. Proiectantii, prin urmare, ar trebui sa imbunatateasca constant nivelul de proiectare electrica a cladirilor de acest tip, sa continue sa invate si sa stapaneasca tehnologiile de ultima generatie, promovand ajustari ale designului arhitectural, facandu-l mai in concordanta cu cerintele de proiectare sigure, fiabile, cu tehnologie avansata integrata, rezonabila si economica si care ofera protectie mediului avand emisii reduse de carbon.

Sursa: www.passipedia.org

www.casoteca.ro

www.researchgate.net

Leave a Reply