CE SUNT SENZORII
Traim intr-o lume in care suntem inconjurati de senzori, fie ca vrem sau nu. Ii gasim de diferite tipuri in case, birouri, masini, strada, etc. Detectarea prezentei, a fumului, a gazului, focului, ajustarea temperaturii din incapere, deschiderea usilor; toate aceste lucruri sunt posibile datorita senzorilor.
Cel mai simplu raspuns la intrebarea ce sunt senzorii, mai simpla definitie ar fi urmatoarea: senzorul este un dispozitiv care masoara o marime fizica si o transforma intr-un semnal care poate fi citit de catre un observator printr-un instrument sau poate fi prelucrat. Originea cuvantului senzor este latina – sensus – care inseamna simt.
Datorita modului de functionare il vom intalni si sub denumirea de traductor.
Exista senzori pentru mai mult de 100 de marimi fizice, iar daca se iau in considerare si senzorii pentru diferite substante chimice, numarul lor este de ordinul sutelor. Se pot pune in evidenta circa 2000 de tipuri distincte de senzori, oferite in 100.000 de variante, pe plan mondial.
CLASIFICAREA SENZORILOR
Diferite tipuri de clasificari au fost realizate de-a lungul anilor de diferiti experti. Unele sunt complexe, altele mai simple.
Cea mai simpla ar fi urmatoarea clasificare:
- Senzori activi;
- Senzori pasivi.
Senzorii activi au nevoie de un semnal de excitatie, de o sursa de energie aditionala pentru a functiona. Semnalul este apoi modificat pentru a putea produce un semnal de iesire.
Senzorii pasivi nu au nevoie de o sursa de energie exterioara. Ei produc un semnal electric imediat ca raspuns la un stimul extern. Semnalul este si el convertit intr-un semnal de iesire.
Clasificare in functie de domeniul in care sunt utilizati:
- Protectia mediului;
- Industrie;
- Transporturi;
- Automatizare.
O alta clasificare se bazeaza pe fenomenul de conversie (intrarea si iesirea).
Cele mai comune fenomene sunt:
- Fotoelectrice;
- Termoelectrice;
- Electromagnetice;
- Electrochimice;
- Termooptice, etc.
Clasificarea finala pe care o vom prezenta se bazeaza pe tipul marimii de iesire:
- Analogici
- Digitali (numerici).
Senzorii analogici au semnalul de iesire proportional cu marimea fizica de intrare, pe cand senzorii digitali, pot lua numai un numar limitat de valori discrete, care permit cuantificarea semnalului fizic de intrare.
TIPURI DE SENZORI
Mai jos gasiti o lista cu tipurile de senzori care sunt cel mai des utilizati in diferite aplicatii.
Sunt folositi pentru a masura o proprietate fizica precum rezistenta, temperatura, capacitatea, transferul de caldura, etc.
- Senzor de temperatura;
- Senzor infrarosu;
- Senzor de proximitate;
- Senzor de presiune;
- Senzor de lumina;
- Senzor ultrasonic;
- Senzor de fum, gaz si foc;
- Senzor tactil;
- Senzor de umiditate;
Senzorul de temperatura este unul dintre cei mai populari senzori. Acesta detecteaza temperatura si masoara fluctuatiile acesteia.
Sunt utilizati peste tot, in computere, telefoane, autoturisme, sisteme de aer conditionat, etc.
Sursa imagine: www.cleste.ro
Senzorii de proximitate sunt senzori de zona apropiata; ei furnizeaza informatii despre existenta obiectelor si sunt montati pe efectorul final sau in apropierea acestuia. Se folosesc in telefoane, autoturisme (senzori de parcare), ultrasonice (controlul calitatii), etc.
Senzorii cu infrarosii sunt senzori ce functioneaza pe radiatia infrarosie emisa de obiectele aflate in raza lor. Sunt intalnite doua tipuri de senzori IR:
- Activi – detecteaza obiectele aflate in apropiere, prin emisia unui puls de energie luminoasa in domeniul infrarosu cu ajutorul unei diode electroluminiscente (LED); daca acest puls luminos intalneste un obiect de care se reflecta inapoi spre senzor, reflexia este captata de elementul fotoreceptor al senzorului si semnalizata. Senzorul detecteaza, fara contact, obiectele capabile sa reflecte radiaţia electromagnetica in spectrul infrarosu.
- Pasivi – detecteaza caldura de la trecerea unui obiect prin campul de actiune al senzorului si acel obiect rupe campul pe care l-a definit anterior ca fiind normal.
Senzorii ultrasonici sunt dispozitive non-contact si sunt folositi pentru a masura distanta sau viteza unui obiect. Emit pulsatii acustice scurte, de inalta frecventa, la intervale de timp regulate. Acestea se propaga prin aer cu viteza sunetului. Daca lovesc un obiect, acestea sunt reflectate inapoi ca semnale ecou la senzor, care calculeaza distanta pana la obiect pe baza intervalului de timp dintre emiterea semnalului si receptarea ecoului.
Sursa imagine: www.cleste.ro
CUM POT FI FOLOSITI IN CASE INTELIGENTE
Senzorii au devenit mai cunoscuti, o data cu avansarea tehnologiei in casele noastre.
Senzorul de miscare de exemplu se poate sincroniza cu luminile inteligente din interiorul sau exteriorul casei tale. Pot spori luminozitatea in momentul cand intri intr-o camera sau sa primesti notificare de fiecare data cand cineva patrunde in curtea ta.
Cel de lumina poate lucra cu sursele tale pentru a stinge luminile imediat dupa rasaritul soarelui si le poate activa dupa apusul lui. Se pot seta luminile sa ramana aprinse pe timp de noapte cu o intensitate scazuta, sau chiar si cand nu este nimeni acasa.
Senzorul de temperatura poate fi utilizat atat in interior, cat si in exterior. In colaborare cu sistemele inteligente, poate ajuta la pornirea sau oprirea caldurii din casa atunci cand se ajunge la o anumita temperatura. La exterior, poate activa, de exemplu, aspersoarele care functioneaza la o anumita temperatura.
Senzorii inteligenti ofera o metoda de a controla dispozitivele smart fara maini sau voce. Daca te incanta ideea de a realiza o automatizare in casa, ar trebui sa iei in considerare instalarea unor senzori.
Surse:
www.senzori-ultrasonici.ro
www.cleste.ro