Skip to main content

Prizele si intrerupatoarele ar trebui sa fie printre primele tale preocupari atunci cand decizi sa renovezi un apartament, o casa sau cand construiesti de la zero. In momentul de fata exista o tendinta de a pune foarte multe prize si de a evita dozele de deservire (prelungitoarele). Degeaba vei pune nenumarate prize daca ele nu vor fi pozitionate corespunzator cerintelor casei.

Proiectarea sistemelor electrice in Romania se face tinand cont de standarde si normative agreate. Principalele reguli care trebuie respectate se regasesc in normativul I7-2011.

Recomandarea este sa lucrezi in baza unui proiect de instalatii electrice avizat, intocmit de catre un inginer de specialitate. Acesta te va ajuta si cu amplasarea ultraterminalelor si tipul acestora. In cazul in care nu ai un astfel de proiect, este bine sa respecti cateva indicatii de amplasare.

Cotele pe inaltime nu sunt reglementate propriu-zis. Principiul de proiectare a inaltimii prizelor tine in primul rand de confortul utilizatorilor, asadar le poti ajusta dupa propriile necesitati.

Prizele pe circuite dedicate echipamentelor fixe si/sau cu putere instalata considerabila

In cazul unui apartament, prizele dedicate sunt in general utilizate pentru alimentarea unor echipamente electrocasnice specifice – masina de spalat vase, masina de spalat rufe, uscator de rufe, cuptor electric. Atentie, plita electrica va avea nevoie si de o cablare diferita. Sectiunea conductoarelor este mai mare decat in cazul celorlalte circuite ce deservesc echipamente de uz general sau dedicate.

Tot dedicate vor fi si prizele de centrala, aparate de aer conditionat, alimentare dulap de cablare structurata sau eventuale centrale de avertizare la efractie.

In cazul unei case, apar si nenumarate racorduri pentru echipamente de instalatii sanitare (pompe) sau HVAC, statie de incarcare autoturism electric, sisteme de degivrare, aspirare centralizata etc. In functie de tipologia fiecaruia, unele se racordeaza direct, altele cu stecher, la priza.

Prizele pentru uz general

Prizele de uz general se prevad in general la inaltimea de 30 cm fata de pardoseala (ex. prize in spatele sau in lateralul canapelei, priza in coltul camerei pentru un eventual lampadar etc. ). De asemenea ele pot avea cote definite in functie de mobilier (ex. prize sub birou la h 50cm, prize deasupra blatului de bucatarie la h 115-120 cm, prize deasupra masutei de machiaj la h 115-120 cm etc.). Prizele de la noptiere, amplasate in stanga si in dreapta patului sunt si ele prize de uz general.

Este recomandat sa avem cel putin doua prize pe fiecare parte, dispuse in ax la inaltimea de 65-70 cm (valori considerate pentru un pat si noptiere cu inaltime standard). Acestea se vor dovedi a fi utile atat pentru incarcarea unui telefon sau laptop cat si pentru alimentarea unei lampi de noptiera (tip veioza). Utilizand configuratii de aparataj ultraterminal modular, in ansamblul de la noptiera se pot integra si intrerupatoare ale sistemului de iluminat sau prize USB pentru incarcarea anumitor dispozitive ex. telefon, tableta, smartwatch etc. 

In general, prizele pentru blaturi de lucru, noptiere, comode etc. se amplasează la 15-20 cm deasupra suprafeței acestora.

Tot in aceasta categorie intra si prizele de curatenie, care sunt in general dispuse langa usa, sub intrerupatorul de lumina din incapere, la inaltimea de 30 cm.

Cotele prizelor se masoara de la nivelul pardoselii finite pana in axul aparatelor.

Prizele in bai

In apartamentele din blocurile vechi nu veti vedea prize in baie. Instalatiile nu au fost gandite pentru echipamente electrice pe care astazi le utilizam zilnic. Inainte, o parte din ele nici nu existau. Si daca in trecut era suficient conceptul de utilitate, acum totul tinde sa se transforme intr-o experienta. Se pune mare pret pe orice poate imbunatati factorul de confort. 

Astfel, este recomandat sa prevezi minim o priza in baie pentru diverse utilizari cum ar fi uscator de par, perie de par, masina de ras, periuta electrica etc. Se recomanda prizele cu capac de protectie (IP X4). Acestea au un indice mai ridicat in ceea ce priveste protectia la umezeala fata de cele obisnuite. Protectia se sporeste in tablou cu diferential (DDR) pe circuitul care va alimenta aparatele. 

De asemenea,acestea se vor asigura pentru a nu lua contact cu apa. Prizele de baie din zona lavoarului se vor poza in afara cercului cu raza de 60 cm, format cu centrul in axul racordului de baterie.

Prize incastrate in mobilier

O alta modalitate de a integra aceste ultraterminale este incastrat in mobilier. Se pot incastra prize normale (ansamblu de aparataj modular cu doza si rame suport si ornament). Spre exemplu: pe tablia patului, acolo unde partea de perete de deasupra noptierei ramane ascunsa. In acest caz, cota de amplasare este aceeasi cu cea mentionata in situatia in care montarea se face in perete, 65 – 70 cm. De asemenea se pot monta chiar mai sus daca patul este foarte inalt. 

O alta varianta de incastrare in mobilier este cu prize special concepute pentru astfel de aplicatii. Acestea se pun de obicei pe blaturi de lucru (birou, blat bucatarie). Pot varia aceste tipuri de prize: pop-up, flip-up sau back-flip. Bineinteles, cota de montare va fi cota blatului.

Prize in pardoseala

Prizele de pardoseala nu sunt foarte intalnite in cladirile rezidentiale. Ele se proiecteaza in general pentru cladirile de birouri sau pentru spatii comerciale cu pardoseli flotante (spatiu de incastrare generos). De cele mai multe ori se monteaza unde nu sunt foarte multi pereti. Suprafetele utile sunt si ele mari sau foarte mari. Totusi exista si situatii cand acestea sunt adoptate si acasa. De obicei ele se dispun in camere cu destinatia de birou – sub birou. O alta situatie apare atunci cand exista comode de televizor tip “insula” si amplasarea se va face sub ele.

Prize in exterior

Prizele de exterior se pot monta aparent sau incastrat la cote uzuale (h 30cm). In functie de situatie cota se modifica (pentru un televizor montat pe perete la h 180 cm) pe terase sau balcoane. Gradul de protectie trebuie sa fie IP X5 sau IP X6. Similar cu cele de baie si acestea vor avea capac de protectie, dar mai etans.

Speram ca aceste sfaturi iti sunt utile. In cazul in care mai ai intrebari la care nu am reusit sa iti raspundem, nu ezita sa ne contactezi!

Leave a Reply