Prize in baie – Baile au devenit un sanctuar de relaxare intr-o viata permanent ocupata. Acestea sunt proiectate din ce in ce mai spatioase, cu dusuri separate, cazi supradimensionate, camera de sauna si chiar cu televizoare. Cu toate acestea, apa si energia electrica sunt un amestec foarte periculos. Atunci cand vine vorba de instalarea oricaror aparate sau circuite electrice, o baie este considerata o destinatie speciala.
Totusi, regulile care antreneaza proiectarea sistemelor electrice, considera baile drept una dintre cele mai riscante zone in care se construieste si se instaleaza un un astfel de sistem. De altfel, se vine foarte des in contact cu apa, aburul si umiditate. Din acest motiv, baia unei case poate deveni un loc unde se poate produce usor un scurt-circuit.
Indiferent ca vrei sa intelegi partea tehnica din spate, sa verifici amplasarea prizelor existente, sa proiectezi sau sa instalezi un sistem nou, este important sa iei in seama cateva detalii importante.
In baie putem avea doua tipuri de circuite cu prize:
- Circuite de prize de uz general
- Circuite de prize dedicate echipamentelor
Prima categorie cuprinde aparate precum: uscator de par, aparat de ras, perie de par, incarcator periuta electrica etc.
A doua categorie include echipamente precum: masina de spalat rufe, uscator, cada/dus cu hidromasaj, dispozitiv pentru uscarea mainilor etc.
In Romania au fost standardizate patru volume pentru aplicarea prescriptiilor, conform normativului I7 din 2011, in ceea ce priveste instalarea prizelor in baie, indiferent de categoria din care fac parte.
Volumul 0 – este zona din interiorul cazii de baie sau al bazinului dusului.
Pentru dusurile fara bazin, inaltimea volumului 0 este de 10 cm. Suprafata sa este aceeasi cu suprafata orizontala a volumului 1.
Volumul 1 – este limitat de:
o Nivelul finisat al pardoselii si al plafonului orizontal reprezentand cel mai inalt punct de fixare al capului de dus fix, sau de planul orizontal situat la 225 cm de la planul finisat al pardoselii; se va adopta varianta ce corespunde distantei celei mai mari dintre acestea
o Suprafata verticala:
- Care circumscrie cada de baie sau bazinul dusului:
- La o distanta de 120 cm de capul de dus fixat, aceasta cota se atribuie dusurilor fara bazin
Alta referinta a volumului 1 este aceea ca nu trebuie sa includa volumul 0. Volumul situat sub cada de baie sau bazinui dusului se considera ca apartine volumului 1
Volumul 2 – acesta fiind situat sub cada de baie sau bazinul dusului, se ia in considerare ca facand parte din volumul 1.
Acesta este limitat de:
- nivelul pardoselii si planul orizontal corespunzator pozitiei celei mai inalte a capului dusului fix sau a dispozitivului de puverizare a apei sau de planul orizontal situat la 225 cm deasupra nivelului finisat al pardoselii.
- suprafata verticala exterioara la limita volumului 1;
- de suprafata verticala paralela la o distanta de 60 cm de marginea volumului 1.
Pentru dusurile fara bazin, nu exista volumul 2, dar este asigurat un volum 1 marit prin dimensiunea pe orizontala la 120 cm. Plafoanele orizontale sau inclinate, peretii cu sau fara ferestre, usile, pardoselile si peretii fixi pot limita dimensiunile incaperilor cu cada de baie sau dus, precum si a volumelor lor. Daca dimensiunile definite de peretii fixi sunt mai mici decat dimensiunile volumelor corespunzatoare, de exemplu peretii despartitori cu o inaltime mai mica de 225 cm , trebuie sa fie luata in considerare distanta minima pe verticala si orizontala.
Pentru echipamentele electrice aflate pe pereti sau pe plafoanele care limiteaza volumele specificate si care fac parte din suprafata peretului sau a plafonului, se aplica prescriptiile pentru volumul respectiv.
Volumul 3 – restul volumului ramas in afara celor mentionate anterior.
Alegerea si montarea echipamentelor electrice
Ati vazut cum, inainte de proiectarea unui sistem electric, o baie trebuie impartita in diferite zone, asa cum prevede legea. Aruncati acum o privire la cum si unde se amplaseaza prizele sau alte dispozitive electrice:
Echipamentele electrice trebuie sa aiba cel putin urmatoarele grade de protectie la instalarea in zonele mentionate anterior.
- In volumul 0: IPX7;
- In volumul 1: IPX4;
- In volumul 2: IPX4.
- In volumul 3: Nu exista restrictii.
In Zona 0 este interzisa instalarea oricarui dispozitiv, fie ca este un conductor electric sau o cutie de derivatie;
Zona 1 – pot fi instalate numai dispozitive SELV (Safety Extra Low Voltage) de joasa tensiune (care nu trebuie sa depasească 12V), cu conditia ca sursa acestora sa fie situata in afara Zonei 1;
In Zona 2 se pot instala prize, cu conditia sa fie echipate cu transformatoare de clasa II. Acestea sunt, cu alte cuvinte, prize pentru aparate de ras sau uscatoare de par, care se instaleaza de obicei aproape de oglinda;
In Zona 3 puteti instala liber orice tip de priza.
Pentru instalarea oricarei categorii de prize in baie, trebuiesc respectate urmatoarele cerinte generale:
- Este de evitat ca circuitele ce le alimenteaza sa se ramifice pe zona baii. Dozele de derivatie se vor proiecta in afara acestor incaperi. In cazul in care vor exista doze de derivatie, acestea vor fi in afara volumului 0;
- Este obligatoriu ca in circuitul prizelor sa existe legatura la priza de pamant.
- Prizele folosite in baie trebuie sa aiba un factor superior de protectie la umezeala. Acestea sunt prevazute cu un capac care acopera golurile de contact.
Cu toate acestea, este important de subliniat faptul că aceste dispozitive trebuie să fie echipate cu alimentare SELV și alte protecții suplimentare, dincolo de a fi echipate cu separare electrică individuală de protecție. Acest lucru va permite, eventualele scurtcircuite, care reprezintă în prezent unul dintre cele mai periculoase evenimente din mediile casnice.
Orice instalatii improvizate va pot pune viata in pericol. Alegeti un electrician autorizat care sa cunoasca foarte bine regulile si legislatia in vigoare!