Skip to main content

O statie de incarcare este cunoscuta si ca punct de incarcare sau echipament de alimentare pentru vehicule electrice (EVSE). Este un sistem care furnizeaza energie electrica pentru incarcarea vehiculelor electrice conectate (inclusiv masini electrice, autobuze electrice, camioane electrice, vehicule electrice de cartier si hibrizi plug-in).

De la prima aparitie a vehiculelor electrice din secolul 19, a existat si o nevoie de tehnologie a incarcarii acestora. 

Primele EV (vehicule electrice) dispuneau de baterii de unica folosinta, iar tehnologia incarcarii inlocuia bateriile “moarte”.

Inventarea bateriilor reincarcabile a insemnat ca noile autoturisme sa utilizeze bateriile fara sa le mai schimbe.  

Primele modele EV nu au fost produse in masa, asadar nu era o nevoie mare de statii de incarcare.  

Statie de incarcare EV publica

Sursa: https://ruralroads.org/en/electricity.shtml

Principala problema pana in secolul 20 era reprezentata de lipsa electricitatii in multe case. Acest lucru atragea dupa sine imposibilitatea incarcarii vehiculului. 

Dezvoltarea structurii de retea a curentului electric in secolul 20 a condus la accesibilitatea publicului de a achizitiona un EV. In SUA, de exemplu, la inceputul secolului 20, 38% din automobile erau alimentate de electricitate. Acestea puteau fi alimentate de bateriile prezente in ele sau baterii care au fost scoase de pe masini, incarcate in alt loc si montate din nou.

In aceasta perioada de inceput, o companie numita General Electric a introdus in piata primele statii de incarcare EV.

Se asemanau cu anumite cutii telefonice instalate in jurul marilor orase din SUA, iar utilizatorii le puteau folosi.

Sursa: https://www.advancedenergy.org/2017/02/02/the-electric-vehicle-evolution/

Thomas Alva  Edison se pare ca a ajutat la crearea unei statii de incarcare in 1904.

A construit-o la Glenmont si putea alimenta 3 autoturisme in acelasi timp si se pare ca isi taxa vecinii cu 0.05$/kW. Aceasta inca exista, dar este mai degraba un obiectiv turistic decat o statie functionala. 

Datorita evolutiei industriei auto in anii 1920, drumurilor imbunatatite, EV-urile avand autonomie limitata, nu erau potrivite excursiilor sau deplasarilor lungi, asadar interesul fata de ele a scazut. Nu doar imbunatatirea drumurilor a dus la interesul scazut fata de vehiculele electrice ci si pretul carburantului. 

Catre sfarsitul secolului 20, publicul a devenit mai atent la problemele din mediul inconjurator, iar ideea de autoturism electric a revenit.

Producatorii auto au inceput fabricarea autoturismelor electrice, prin urmare au inceput sa isi puna intrebari despre infrastructura de incarcare. Primele modele se incarcau acasa, la o priza normala. 

Masinile hibrid in schimb, sunt considerate o solutie de compromis intre autoturismele ce utilizeaza motor cu combustie interna si motor electric. De vreme ce companiile au inceput sa incarce bateriile, era necesara si o infrastructura adecvata. 

Secolul XXI

Asa ajungem si in secolul 21, unde autoturismele electrice sunt din ce in ce mai prezente, si prin urmare si statiile de incarcare (despre ce sunt si cate tipuri exista).

Prima masina Tesla electrica Roadster a fost livrata in februarie 2008 lui Elon Musk. Compania a produs 500 de autoturisme similare in iunie 2009.

In iulie 2010, un update al Roadster-ului, Roadster 2.5.

Acesta a reprezentat la concursul televizat – The Price is Right (Pretul Corect),  pe 22 aprilie 2010, cel mai scump premiu oferit vreodata, desi nu a fost castigat. A fost folosit si ca instrument de promovare pentru o companie eoliana in 2012.

Vehiculul putea fi incarcat utilizand un conector montat pe perete acasa la 208-240 V, un conector universal mobil de 120-240V, sau unul de 120V care putea fi utilizat in SUA.

Perioada de incarcare depinde de tensiunea si intensitatea disponibila. In functie de acestea, timpul de incarcare este cuprins intre 5-48 ore.

Statia de incarcare EV in Romania

In Romania sunt instalate momentan aproape 2500 de statii de incarcare pentru autoturismele electrice conform Asociatiei Producatorilor de Automobile Europeni. Asta inseamna doar 0.4% din totalul statiilor la nivelul Europei. 

Romanii care locuiesc la casa sau chiar la bloc, si au un autoturism electric aleg sa instaleze in curte o statie de incarcare pentru acesta, pentru a nu mai depinde de cele publice din cadrul parcarilor centrelor comerciale sau cladirile de birouri.

Pentru aceia dintre voi care dispuneti de masini electrice sau intentionati sa va achizitinati, va recomandam ca statiile sa fie montate de catre specialisti autorizati!

Tesla Wallconnector

SURSE:

https://en.wikipedia.org/wiki/Charging_station

https://www.lemo-project.eu/wp-content/uploads/2015/01/EVs-charging-history.pdf

https://www.evexpert.eu/eshop1/knowledge-center/where-to-charge-your-ev-in-europe

Leave a Reply