Ethernet? Am auzit de foarte multe ori cuvantul internet, dar pe acesta inca nu? A nu se confunda cele doua!
Internetul cuprinde o retea vasta (WAN – Wide Area Network), pe cand ethernetul este o retea locala (LAN – Local Area Network).
LAN-ul reprezinta o retea a calculatoarelor si alte echipamente electronice ce acopera o suprafata mica in locuri precum birouri, imobile rezidentiale sau chiar si cladiri mai mari. WAN pe de alta parte reprezinta o arie de acoperire mai mare.
In termeni tehnici, ethernet-ul este denumirea unui grup de protocoale de retele bazat pe transmisia cadrelor si utilizata la instalarea retelelor locale. De asemenea, conform Wikipedia, “se defineste printr-un sir de standarde pentru cablare si semnalizare electrica apartinand primelor doua niveluri din Modelul de Referinta OSI – nivelul fizic si legatura de date.”
Mai poate fi descris ca modul in care dispozitivele de retea formateaza si transmit date, astfel incat alte dispozitive din aceeasi retea LAN sa poata recunoaste, primi si procesa informatiile.
Echipamentele conectate ce folosesc cablurile pentru accesarea unei retea locale, in loc de o conexiune fara fir, cel mai probabil utilizeaza ethernet.
Istoria Ethernet
Am descoperit ce este, dar cum s-a ajuns la ce reprezinta acum?
Intre 1973 si 1974, a fost dezvoltat de Xerox Corporation la Centrul de cercetare Palo Alto in California (PARC).
Ideea a fost descrisa intr-o nota scrisa de Robert Metcalfe in 1973. Acesta, in urma principiului eterului luminifer, sau mai simplu spus eterului, a precizat ca este de asemenea un mediu complet pasiv pentru propagarea undelor electromagnetice.
Eterul are mai multe definitii, daca le putem numi asa (fizice, simbolice), cum ar fi:
- Este substanta care umple spatiul invizibil;
- Reprezinta mediul prin care se propaga lumina;
- Vid sau un spatiu tridimensional lipsit de materie;
- In alchimie, eterul nu are un simbol acceptat. Este cel mai adesea reprezentat printr-un cerc.
Revenind la dezvoltarea acestuia, a concurat cu Token Ring si alte protocoale.
In baza acestei competitii, a reusit sa se adapteze la realitatile pietei si sa treaca de la un cablu de retea scump si cu un diametru mare la un cablu subtire ieftin si eficient.
In anii ‘80, era deja o tehnologie dominanta.
De atunci, si-a dezvoltat latimea de banda si cererile din piata.
Acum este utilizat pentru a interconecta diferite dispozitive personale.
In aceasta tehnologie, transmisia se face prin doua tipuri de unitati: pachete si cadre.
Fiecare cadru este ambalat intr-un pachet ce contine mai multi octeti de informatii pentru a stabili conexiunea si a marca inceputul acestuia.
Deoarece este standardizat de IEEE – Institute of Electrical and Electronics Engineers (Institutul Inginerilor Electrotehniști și Electroniști) in seria IEEE 802.3, permite transmisia datelor prin mai multe cadre.
Cablurile de ethernet conecteaza aparatele de retea cu router-ul sau modem-ul cel mai apropiat.
Exista bineinteles diferite standarde si viteze in privinta cablurilor.
De exemplu: cablurile Cat5 accepta tehnologia traditionala Ethernet si 100BASE-T; Cat5e poate gestiona 1 GbE, in timp ce Cat6 functioneaza cu pana la 10GbE.
Utilizatorii finali se pot baza pe beneficiile retelei Ethernet, care includ fiabilitatea si securitatea.
Comparat cu tehnologia WLAN (Wireles LAN), ethernet-ul nu este la fel de vulnerabil. Ofera de asemenea un nivel de securitate si control mai ridicat decat reteaua wireless, datorita echipamentelor conectate prin fir. Firul face mai dificila accesarea retelelor din exterior sau perturbarea/tulburarea latimii de banda.
Avantaje si dezavantaje
Unul dintre cele mai mari avantaje in a folosi aceasta retea il reprezinta viteza. Viteza este mai mare decat cea utilizata in Wi-Fi. Conexiunea directa intre router si calculator ofera acest potential.
Daca folosim functiile de baza, precum verificarea e-mailurilor, aceasta viteza nu mai inseamna un avantaj asa mare.
Cu toate acestea, cand vei folosi aplicatii ce includ descarcarea sau urcarea unui video, sau pachete mari de date, recomandat este sa utilizati aceasta retea prin fir.
Desigur, cablul reprezinta un avantaj in privinta vitezei, insa flexibilitatea lui nu suporta modificari majore. Elasticitatea si lungimea cablului te pot constrange in aranjarea lui in cazul unui birou avand in vedere si alte cabluri auxiliare.
In cazul in care folosesti mai mult telefonul smart sau tableta, nu ti se potriveste folosirea retelei locale cu fir. De exemplu: Daca cablezi telefonul la ethernet, nu vei putea pleca oriunde cu el in casa, avand in vedere lungimea firului..
Un alt avantaj priveste interferentele. Wi-fi este sensibil la interferente exterioare, ceea ce poate duce la o intrerupere a activitatii tale pe calculator. Undele radio de la echipamentele apropiate sau chiar si peretii pot bloca semnalul Wi-fi.
Cu ethernet pe alta parte, cat timp cablul este functional si conectat, vei avea siguranta unei conexiuni stabile si rapide.
In cazul in care te afli intr-o zona cu multe retele Wi-Fi sau bariere ce pot bloca semnalul, ethernet-ul reprezinta o alegere buna.
Cablul reprezinta si un avantaj si un dezavantaj in acelasi timp. De ce? Ca orice alt material, se poate taia, arde, rupe, etc.
Atunci cand vine vorba de casa, birou sau orice alt loc in care se doreste implementarea unei retele, fie ea Wi-Fi sau Ethernet, consultati-va cu un specialist autorizat in alegerea celei mai bune variante.
Surse:
https://www.techtarget.com/searchnetworking/definition/Ethernet
https://www.speedcheck.org/wiki/ethernet/