Skip to main content

Iluminatul de siguranță este un aspect esențial al infrastructurii oricărei clădiri, fie ea rezidențială, comercială sau industrială. Acesta joacă un rol esențial în protejarea vieților și în prevenirea accidentelor în situații de urgență. În acest articol, vom explica importanța iluminatului de siguranță, funcțiile sale principale și beneficiile pe care le oferă.

Conform Normativului I7 2011 actualizat în 2023 (vezi cap. 7.23.2), iluminatul de siguranță se clasifică astfel 

a) iluminat pentru continuarea lucrului — se prevede pentru continuarea activității normale fără modificări esențiale;

b) iluminat local — destinat protejării ocupanților care pot să rămână temporar în clădire în cazul întreruperii alimentării cu energie electrică, precum și pentru zone locale particulare;

c) iluminat de securitate, care se compune din:

1. iluminat pentru evacuarea din clădire — destinat să asigure identificarea și folosirea, în condiții de securitate, a căilor de evacuare.

Indicatoarele luminoase și luminile de ghidare sunt amplasate strategic pentru a asigura o evacuare rapidă și eficientă. Iluminatul de evacuare este esențial pentru a reduce riscul de rănire în timpul unei evacuări de urgență.

2. iluminat împotriva panicii — prevăzut să evite panica sau să reducă probabilitatea de producere a panicii și să asigure nivelul de iluminare care să permită persoanelor să ajungă în

locul de unde calea de evacuare poate fi identificată;

3. iluminat pentru intervenții în zonele de risc — prevăzut să asigure nivelul de iluminare necesar siguranței persoanelor implicate într-un proces sau activitate cu pericol potențial și să

permită desfășurarea adecvată a procedurilor de acționare pentru siguranța operatorilor și a ocupanților zonelor.

Citește mai mult despre condiţiile de funcţionare pentru iluminatul de siguranţă.

 

Beneficiile iluminatului de siguranță

Iluminatul de siguranță oferă multiple beneficii care contribuie la protecția și siguranța persoanelor și proprietăților:

 • Principalul beneficiu al iluminatului de siguranță este protejarea vieților omenești. În situații de urgență, cum ar fi incendiile, cutremurele sau penele de curent, iluminatul de siguranță asigură vizibilitatea necesară pentru a evita accidentele și pentru a facilita evacuarea în siguranță.

 

 • În cazul unei urgențe, panica poate duce la accidente suplimentare și la pierderi de vieți. Iluminatul de siguranță ajută la menținerea calmului prin asigurarea unei iluminări clare și consistente, reducând astfel riscul de panică.

 

 • În România, ca și în alte țări, există reglementări stricte privind iluminatul de siguranță. Instalarea unui sistem adecvat de iluminat de siguranță asigură conformitatea cu legile și reglementările în vigoare, evitând astfel amenzi și sancțiuni.

 

 • Iluminatul de siguranță poate preveni deteriorarea proprietăților prin asigurarea unei vizibilități adecvate în timpul intervențiilor de urgență. De asemenea, reduce riscul de vandalism și furt în cazul unei pene de curent prelungite.

 

 • O clădire echipată corespunzător cu sisteme de iluminat de siguranță reflectă un angajament puternic față de siguranța și bunăstarea ocupanților săi. Acest lucru poate îmbunătăți reputația unei companii sau a unui proprietar de clădire, demonstrând responsabilitate și grijă față de oameni.

 

Pentru a asigura eficiența iluminatului de siguranță, este important să se respecte câteva principii esențiale:

Planificare și proiectare corespunzătoare – Evaluarea riscurilor și planificarea amplasamentului luminilor de siguranță și a indicatoarelor de evacuare sunt esențiale pentru un sistem eficient. Acest proces ar trebui să implice experți în siguranța la incendiu și în construcții.

Întreținere periodică – Sistemele de iluminat de siguranță trebuie verificate și întreținute periodic pentru a se asigura că funcționează corect. Bateriile, sursele de iluminat (“becurile”) și cablajul trebuie inspectate și înlocuite atunci când este necesar.

Adoptarea tehnologiei contemporane – Utilizarea tehnologiilor moderne, cum ar fi LED-urile și sistemele de control automat, poate îmbunătăți eficiența și fiabilitatea iluminatului de siguranță. LED-urile oferă o durată de viață mai lungă și un consum redus de energie, iar sistemele de control automat asigură activarea promptă în caz de urgență.

Instruirea ocupanților – Este important ca ocupanții clădirii să fie instruiți cu privire la utilizarea și importanța iluminatului de siguranță. Antrenamentele periodice de evacuare pot ajuta la familiarizarea acestora cu traseele de evacuare și cu funcționarea sistemului de iluminat de siguranță.

Iluminatul de siguranță este un element vital al oricărei clădiri, asigurând protecția vieților omenești și a proprietăților în situații de urgență. Prin implementarea unor sisteme corespunzătoare și a unor proceduri responsabile de întreținere și utilizare ale acestora, iluminatul de siguranță poate oferi beneficii semnificative, contribuind la crearea unui mediu sigur și protejat pentru toți ocupanții clădirii.

Contactați-ne pentru mai multe detalii sau eventuale cereri de ofertă!

  Prenume, Nume (obligatoriu)

  Email (obligatoriu)

  Telefon (obligatoriu)

  Subiect

  Mesajul tău

  Leave a Reply