Skip to main content
Instalații electrice

Generatoarele electrice – Cum funcționează?

By 13/05/2020August 13th, 2024No Comments

Generatoarele electrice sunt echipamente ce produc energie electrica atunci cand cea de la furnizorul dumneavoastra nu mai este disponibila. Generatoarele sunt utilizate des pentru a sustine ca sursa secundara de alimentare sistemele electrice industriale, din birouri sau imobile rezidentiale, insa pot fi folosite si ca sursa primara atunci cand nu exista acces la nici o retea electrica si se construieste, sau chiar pentru diverse operatiuni fermiere.

Unele generatoare sunt mici, portabile si sunt folosite pentru camping-uri sau pentru a alimenta mici dispozitive. Altele sunt capabile sa sustina tot sistemul electric din casa. Generatoarele industriale sunt si mai puternice, capabile sa mentina electricitatea in spitale, complexe de birouri, fabrici etc.

 Generatoarele electromagnetice pot fi clasificate in doua mari categorii: dinamuri si alternatoare.

Intalnim generatoare diesel, cu functionare pe gaz natural, pe propan sau duale.

Mai jos vom explica cum functioneaza ele si ce trebuie sa stiti pentru a instala unul.

Cum produc generatoarele energie electrica?

Generatoarele electrice transforma energia mecanica sau chimica in energie electrica. Fac asta transformand forta de miscare in energie electrica, fortand electronii din sursa sa treaca in circuit electric. 

Unele sunt uriase si furnizeaza o cantitate enorma de energie, transferand puterea creata de turbinele cu apa, in electricitate. Generatoarele rezidentiale, sunt oarecum mai inteligente si se bazeaza mai mult pe carburantul traditional ca motorina, gazul si propanul, pentru a crea putere mecanica care poate fi fortata intr-un circuit si poate induce curent electric.

Odata ce curentul electric a fost restabilit, acesta este directionat prin conductoarele de cupru catre echipamente, dispozitive sau sistemul electric al casei.

Generatoarele electrice moderne pot fi atribuite principiului inductiei electromagnetice al lui Michael Faraday. Faraday a descoperit ca atunci cand un conductor se misca intr-un camp magnetic, incarcarile electrice pot fi create si directionate astfel incat sa creeze un flux de curent. La baza lui, un generator electric nu este altceva decat un electromagnet – miscand firul aproape de un magnet pentru a directiona fluxul electric. Este similar cu o pompa care impinge apa printr-o teava.

Care sunt partile unui generator electric?

Sunt 9 componente intr-un generator si toate joaca roluri importante in ‘generarea energiei’ unde este cel mai mult nevoie de ea.

  1. Motorul: Motorul furnizeaza energie suplimentara. Puterea motorului determina cata energie electrica poate furniza un generator.
  2. Alternatorul: Aici este locul unde se realizeaza conversia energiei mecanice in energie electrica. Acesta contine 2 parti mobile si stationare care lucreaza impreuna pentru a crea campul electromagnetic si miscarile electronilor ce genereaza electricitate.
  3. Sistemul de combustibil: El face posibila functionarea generatorului. Sistemul include un rezervor, o pompa, o teava care conecteaza rezervorul la motor si o teava de retur. Are, de asemenea, un filtru de combustibil care elimina reziduurile inainte sa ajunga la motor si un injector care forteaza intrarea combustibilului in camera de combustie.
  4. Stabilizator de tensiune: Acest component ajuta la controlul tensiunii care este produsa. Ajuta de asemenea la conversia curentului alternativ in curent continuu, daca este necesar.
  5. Sistemele de racire si evacuare: Generatoarele produc destul de multa caldura. Sistemul de racire asigura evitarea supraincalzirii echipamentului. Sistemul de evacuare elimina fumul format in timpul operatiunii, in exterior.
  6. Sistemul de lubrifiere: Intr-un generator exista parti mici si mobile. Este esential sa fie lubrifiate adecvat cu ulei de motor pentru a se asigura o buna functionare si a proteja sistemul de uzura excesiva. Sistemul trebuie verificat regulat, la fiecare 8h de functionare.
  7. Incarcator de baterie: Bateriile sunt utilizate pentru a porni un generator. Incarcatorul de baterii este un component automat care asigura functionarea bateriilor, suplimentandu-le constant cu o tensiune mica.
  8. Panou de control (AAR – anclansare automata a rezervei): Controleaza fiecare aspect al operatiunii de la inceputul ei. Unitatile moderne sunt capabile sa simta cand puterea electrica scade sau atunci cand revine energia electrica din partea furnizorului si opreste generatorul automat.
  9. Rama/Suportul: Acesta este corpul generatorului. Este structura care tine totul la un loc.
Ce tip de combustibil foloseste un generator?

Generatoarele actuale sunt disponibile in multe variante de combustibil. Generatoarele diesel sunt cele mai populare de pe piata. Cele rezidentiale includ de obicei: generatoare pe gaz sau propan, in timp ce generatoarele portabile mici functioneaza pe benzina, motorina sau propan. Unele sunt bicombustibil – functioneaza pe 2 tipuri de combustibil. Acest sistem (combustibil) asigura generatorului materialul necesar pentru a produce energie electrica printr-un proces intern de combustie. Fara combustibil, combustia nu poate avea loc si generatorul nu poate transforma energia mecanica in energie electrica.

Depinzand de tipul generatorului si aplicatiile acestuia, rezervorul poate fi montat pe schelet sau poate fi montat departe de el. In general, cu cat este mai mare un generator si timpul de functionare, cu atat este mai mare si rezervorul.

Puterea sa poate varia de la 5 kW la 50KW in cladirile rezidentiale si de la 50kW la peste 3 MW in spatiile comerciale si industriale.

Va puteti face o idee despre cum sa calculati puterea necesara singuri:

  • Creati o lista a receptorilor pe care doriti sa ii alimentati – Ii puteti numi consumatori vitali
  • Notati puterea de pornire si de functionare a acestora. Puteti gasi aceste informatii in fisa tehnica a fiecarui echipament sau in manualul de instalare.
  • Calculati puterea totala in kVA sau kW. 

Odata ce aveti puterea totala a echipamentelor, va puteti achizitiona un generator de care aveti nevoie.

Cea mai buna metoda de a cumpara un generator dimensionat corect este sa consultati un electrician autorizat. El poate determina de ce putere aveti nevoie, capacitatea sistemului electric si eventualele imbunatatiri. 

Leave a Reply