Sursele regenerabile de energie sunt acele surse care nu sunt epuizabile sau care se regenereaza in scurt timp. Acest termen se refera la formele de energie produse prin transferul energiei rezultate din procese naturale.
TIPURI DE SURSE
Clasificarea surselor poate fi realizata din mai multe puncte de vedere.
Dupa provenienta, acestea pot fi:
- Naturale : – origine solara;
– de alta origine: nucleara, geotermala.
– Artificiale.
Dupa termenul de durabilitate al acestora, se clasifica in:
- Regenerabile: solara, eoliana, biomasa, hidroenergia.
- Neregenerabile (epuizabile): combustibili fosili.
Dupa mobilitatea acestora, pot fi clasate ca:
- Transportabile;
- Netransportabile.
ENERGIA SOLARA
Soarele este unul dintre sursele regenerabile de energie al planetei. Cantitatea de energie solara ajunsa pe suprafata planetei intr-o ora este mai mare decat consumul nostru energetic intr-un an. Desi pare o sursa perfecta de energie, aflam ca aceasta cantitate de energie solara primita variaza pe durata unei zile, anotimp sau chiar si in functie de asezarea geografica.
Ea poate fi folosita in mai multe modalitati:
- Sa genereze energie electrica prin intermediul celulelor fotovoltaice sau prin centralele termice solare;
- Sa incalzeasca cladiri in mod direct sau cu ajutorul sistemelor cu pompa de caldura;
- Sa produca apa calda cu ajutorul panourilor solare termice.
ENERGIA EOLIANA
Vantul este o sursa de energie care se gaseste din plin. In Marea Britanie, se gasesc numeroase fabrici eoliene care contribuie la cresterea cantitatii de energie electrica din reteaua nationala.
La inceputul aparitiei energiei eoliene, aceasta era transformata in energie mecanica. Morile de vant au fost utilizate pentru macinarea grauntelor. In secolul al XII-lea, in Anglia si Franta, au fost folosite si pentru taierea lemnelor, presarea semintelor, macinarea pietrelor pentru vopsele. Puterea acestora a pornit de la 25-30kW, crescand apoi pana la 1500kW in 1988.
Turbinele eoliene moderne transforma energia vantului in energie electrica producand intre 50-60 kW (diametrele elicelor de 1m) – 2-3MW (diametrele elicelor intre 60-100m)
Tarile care folosesc cel mai mult aceasta sursa sunt: China, SUA, Spania si Germania.
In anul 2012, procentul de producere a energiei electrice folosind turbinele eoliene a fost de 3%.
Desi pot fi folosite si pentru producerea locala de energie electrica si pentru reteaua nationala, nu orice zona este potrivita pentru o turbina eoliana.
HIDROENERGIA
Construind un baraj, un rezervor poate fi folosit pentru a crea un flux controlat de apa care va pune in functiune o turbina, care genereaza energie electrica.
Aceasta sursa de energie poate fi de multe ori mai fezabila decat cea solara sau eoliana, mai ales daca este prezent si un rau in acea zona. Si aceasta energie poate fi stocata si utilizata atunci cand este nevoie.
De regula, costul acestora este mai scazut decat al celorlalte surse.
Conform informatiilor de la CEZ, productia de energie a Romaniei in luna aprilie 2016 s-a datorat hidrocentralelor in proportie de ~35%, arata ANRE, pe baza raportarilor lunare ale producatorilor din Romania.
BIOMASA
Biomasa reprezinta partea biodegradabila din produsele vegetale si animale sau deseuri industriale si urbane.
Desi, in principiu, energia este produsa prin arderea acestor materiale organice, aceasta metoda este un proces eficient energetic. Transformand deseurile agricole, industriale si domestice in combustibili lichizi, gazosi sau solizi, biomasa genereaza energie electrica la un nivel de cost atat economic cat si ecologic mic.
Exista diverse metode de valorificare a biomasei in diferite domenii:
- Arderea directa cu generare de energie termica si electrica.
- Arderea prin piroliza;
- Fermentarea, cu generare de biogaz folosit in motoarele cu combustie interna;
- Transformarea chimica a biomasei de tip ulei vegetal si alcool in biodiesel si glicerol. Ulterior, combustibilii pot fi utilizati in motoarele diesel.
In 2016, capacitatea globala de energie din surse regenerabile a crescut, in timp ce costul acesteia a scazut. Imbunatatirea a fost datorata costurilor energiei solare si eoliene.
De asemenea, in acelasi an, au fost instalate sisteme care produceau 161GW, cu 10% mai mult decat in anul precedent.
Alte tipuri de surse regenerabile
Exista totusi si alte tipuri de energie din surse regenerabile, dar care nu sunt la fel de utilizate ca cele de mai sus, sau sunt inca in stadiu de proiect.
Una dintre ele ar fi energia produsa de maree.
Energia produsa de maree poate fi generata cu ajutorul curentilor marilor si oceanelor. In general, are un impact mai mic asupra ecosistemelor. Generatoarele sunt asemanatoare cu cele eoliene, cu acelasi fel de “palete”, fiind puse in miscare de actiunea curentilor.
Mareele sunt mai usor predictibile decat vantul si depind de actiunea Lunii asupra planetei.
Si energia radianta este una dintre sursele viitoare regenerabile. Are aceleasi efecte ca si cea electrica, insa costurile sunt reduse la 1%. Desi unii oameni de stiinta au asemanat-o cu energia electrica, ea nu se manifesta exact la fel. Poate fi obtinuta direct din mediul inconjurator sau extrasa din energia electrica prin fractionare.
Energia nucleara, pe cealalta parte, este reprezentata de energia extrasa din nuclei atomici prin reactii nucleare controlate (fisiune nucleara)..
Elementul cel mai des folosit este uraniul, care se pare ca nu va disparea in urmatorii 800 de ani. In viitor, fisiunea nucleara se va baza pe hidrogen.
Energia regenerabila in Romania
Romania poate dezvolta sisteme de productie avand la baza toate tipurile de surse regenerabile, in functie de specificul zonei geografice in care sunt amplasate. In urma studiilor realizate la nivelul tarii noastre, potentialul in domeniul producerii de energie verde este de 65% biomasa, 17% energie eoliana, 12% energie solara, 4% microhidrocentrale si 2% voltaic si geotermal. Administratia Nationala de Meteorologie, a elaborat o harta cu potentialul energetic al Romaniei acesta fiind repartizat zonal, astfel:
- Delta Dunarii – energie solara;
- Dobrogea – energie solara si eoliana;
- Moldova – micro-hidro, energie eoliana, biomasa;
- Carpati- potential ridicat de biomasa si micro-hidro;
- Transilvania – potential ridicat pentru micro-hidro;
- Campia de Vest – posibilitati de valorificare a energiei geotermale;
- Subcarpati – potential pentru biomasa si micro-hidro;
- Campia Romana – biomasa, energie geotermica si energie solara.
Tehnologiile emergente ne ofera solutii in vederea economiei financiare, de timp si energie, dar si sa reducem poluarea excesiva.
Sursa imagine: https://www.publicdomainpictures.net
Sursa: https://www.edfenergy.com/for-home/energywise/renewable-energy-sources
ro.wikipedia.org
www.ziare.com/mediu/energie-regenerabila
www.tti.ieeia.tuiasi.ro
op.europa.eu/webpub/eca/special-reports/wind-solar-power-generation-8-2019/ro/index.html
labo-energetic.eu/en/a_telecharger/Copac/eregenerabila.html