Skip to main content

Stiati ca energia oferita de soare pamantului timp de o ora ar putea satisface nevoia globala de energie pe o perioada de un an?

Nu este nici un dubiu ca soarele reprezinta o sursa puternica de energie. Desi inca nu exista solutii pentru a o colecta, valorificarea acesteia se poate realiza prin instalarea de panouri solare.

Ar fi nevoie ca toata lumea sa instaleze acasa sau in spatiile de lucru sisteme fotovoltaice?

Trecerea la un sistem fotovoltaic limiteaza cu siguranta impactul negativ asupra mediului utilizand o sursa de energie regenerabila in defavoarea surselor conventionale.

Un sistem fotovoltaic poate explora lumina solara fara sa emita gaze nocive in atmosfera.

Totusi putem spune ca instalarea de panouri fotovoltaice nu poate fi solutia adecvata pentru toate persoanele, deoarece acestea prezinta si un set de dezavantaje.

Astfel, ne propunem ca in urmatoarele randuri sa va prezentam si dezavantajele unui sistem fotovoltaic.

COSTUL UNUI SISTEM FOTOVOLTAIC

Costul de achizitie nu este inca unul accesibil tuturor. Acesta poate include panourile fotovoltaice, invertorul, bateriile, cablurile si instalarea acestui sistem. 

Insa in unele situatii, exista si alte costuri optionale de care ar trebui sa tineti cont, cum ar fi: protectiile (sigurantele) corespunzatoare acestui sistem, dosarul de prosumator, sistemul de prindere al panourilor etc. Pentru a obtine calitatea de prosumator este nevoie printre altele si de o masurare a prizei de pamant. In cazul in care nu este realizata o priza de pamant sau daca exista, nu aveti un buletin al acesteia, este nevoie sa luati in calcul si aceste costuri.

CONDITII METEOROLOGICE

Desi afara pot fi prezenti nori si ploaie, panourile pot produce in continuare energie, insa la un randament foarte scazut. 

Cunoastem deja dependenta panourilor fata de soare si faptul ca noaptea nu exista deloc energie produsa.

Alternativa pentru utilizarea energiei electrice produse in timpul zilei ar fi stocarea in baterii.

Excesul de energie electrica poate incarca bancul de baterii in timpul zilei, ca acesta sa fie utilizat in timpul noptii. Sa nu uitam insa de costul solutiei de stocare. 

SPATIUL OCUPAT

Pentru persoanele care doresc instalarea unui sistem fotovoltaic pe acoperisul imobilelor, trebuie sa se ia in considerare suprafata acoperisului si locul destinat echipamentelor. Acestea au eficienta ridicata in anumite conditii specificate in fisele lor tehnice.

In functie de numarul panourilor necesare, descoperirea spatiului suficient si cu o expunere adecvata se poate dovedi dificila.

IMPACTUL NEGATIV ASUPRA MEDIULUI 

Producerea energiei electrice prin panourile fotovoltaice nu are ca rezultat poluarea mediului. In schimb, fabricarea sistemului fotovoltaic, in special a panourilor fotovoltaice, aduce un impact negativ asupra mediului prin generarea unei cantitati considerabile de gaze cu efect de sera.

Conform unui raport de la NREL (National Renewable Energy Laboratory) din SUA, panourile isi compenseaza productia in termeni de emisii de gaze cu efect de sera, in decurs de unul pana la patru ani de utilizare. Desi poate fi atenuat, acest punct tot poate intra in categoria de dezavantaje. 

RANDAMENT

Randamentul unui generator fotovoltaic reprezinta capacitatea acestuia de a transforma lumina solara in energie electrica. 

Datorita dezvoltarii in aceasta tehnologie, randamentul a crescut de-a lungul timpului. Chiar si in acest caz, panourile fotovoltaice au un randament intre 16-25%.  Acesta depinde totusi si de alti factori precum: cantitatea de lumina reflectata, umbrirea panourilor, caldura, unghiul de inclinare.

RECICLAREA

Milioane de panouri au fost instalate in ultimele doua decenii. Durata de viata a acestora este intre 25-30 ani. Multe dintre sisteme se apropie de acea durata. Ce se va intampla atunci? Se fac eforturi la nivel mondial pentru reducerea risipei si dezvoltarea reciclarii materialelor.

Substantele nocive pentru mediu se afla in multe echipamente si componente electronice dintr-un sistem fotovoltaic, asadar inlaturarea potrivita este vitala. In prezent, optiunile pentru reciclarea acestor componente sunt limitate.

INSTALAREA UNUI SISTEM FOTOVOLTAIC

Desi pare destul de simplu un sistem fotovoltaic, montarea acestuia nu reflecta acelasi lucru. 

Montarea sistemului de prindere al panourilor cat si a panourilor pe un imobil de inaltime mare si cu un acoperis complex nu este pentru cei cu frica de inaltime, iar ordinea de conectare a elementelor este foarte stricta. 

Inainte de procesele de instalare, ar trebui sa existe si proiecte tehnice care, in acord cu instalarea, trebuie realizate de persoane specializate si autorizate! 

Puneti in balanta atat avantajele cat si dezavantajele unui astfel de sistem si decideti care este solutia potrivita nevoilor dumneavoastra. 

Pentru instalari, persoanele fizice autorizate si companiile trebuie sa urmeze cursuri de specializare si sa fie autorizati de ANRE (Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei).

Surse:

https://www.greenmatch.co.uk/blog/2014/08/5-advantages-and-5-disadvantages-of-solar-energy

https://www.renewablegreenenergypower.com/solar-energy/what-are-the-pros-and-cons-of-home-solar-panels

https://www.forbes.com/home-improvement/solar/solar-energy-pros-and-cons/

Leave a Reply