Skip to main content

Timpul necesar pentru a incarca o Tesla Model X depinde de mai multi factori. Acestia pot fi capacitatea bateriei, puterea statiei de incarcare si starea actuala a bateriei. Iata o estimare generala a timpului de incarcare pentru diferite situatii:

Timpul de incarcare al unui autoturism electric Tesla Model X

Incarcarea la domiciliu (Nivel 2 – 11kW)

Pentru o Tesla Model X cu o capacitate de baterie de aproximativ 75 kWh, timpul de incarcare poate fi de aproximativ 7-8 ore la o statie de incarcare de nivel 2 (11 kW).

Montaj realizat de REVICON

Incarcarea rapida la statiile publice (Nivel 3 – 50 kW sau mai mult):

La statiile de incarcare de nivel 3 cu putere mare, cum ar fi cele cu 50 kW sau mai mult, timpul de incarcare poate fi mult mai scurt.

De exemplu:

Pentru a obtine o incarcare de 80% a bateriei, poate fi necesara aproximativ o ora sau chiar mai putin. Durata variaza in functie de puterea statiei de incarcare si de starea bateriei.

Care este timpul de incarcare la statiile Supercharger Tesla?

Daca utilizati o statie Supercharger Tesla, puteti obtine o incarcare semnificativ mai rapida. De obicei, puteti adauga aproximativ 270 km de autonomie in aproximativ 30 minute la o statie Supercharger Tesla.

Sursa foto: https://www.carmagazine.co.uk/electric/charging-network/tesla-supercharger/

Incarcarea la locul de munca

Daca locul de munca ofera statii de incarcare pentru autovehicule electrice, timpul de incarcare va depinde de puterea statiei de incarcare. Majoritatea statiilor de incarcare de locuri de munca au puteri de 7 kW pana la 22 kW, sau mai mult.

Este important de mentionat ca timpul de incarcare poate varia in functie de conditii. Conditii precum: temperatura ambientala si nivelul de incarcare initial al bateriei. Pentru o estimare mai precisa a timpului de incarcare pentru Tesla Model X, consultati manualul autoturismului. O alta varianta ar fi sa utilizati aplicatia Tesla pentru a monitoriza procesul de incarcare in timp real.

Incarcarea Tesla Model X la o priza de uz general 230V), este posibila, dar va fi o incarcare foarte lenta. Acestea nu sunt proiectate pentru a furniza puterea necesara pentru o incarcare rapida a unui autovehicul electric. Avand in vedere acest aspect, timpul de incarcare va fi semnificativ mai lung. 

Iata ce trebuie sa stiti:

Daca utilizati o priza obisnuita de 230V, viteza de incarcare va fi redusa, de obicei sub 3 kW. Asta inseamna ca aveti nevoie de mult timp pentru a incarca complet bateria unui Tesla Model X de capacitate mare. Timpul de incarcare va depinde de capacitatea si de nivelul de incarcare initial al bateriei, dar poate dura 20 de ore sau chiar mai mult pentru o incarcare completa.

Pentru a incarca la o priza de uz general insa, va trebui sa utilizati un adaptor corespunzator pentru a conecta cablul de incarcare la priza.

Incarcarea la o priza de uz general este o optiune de rezerva sau pentru situatii de urgenta. Pentru utilizarea zilnica si incarcarea convenabila a unui Tesla Model X, se recomanda instalarea unei statii de incarcare de nivel 2 cu putere mai mare (de exemplu, 11 kW sau 22 kW) la domiciliu sau utilizarea statiilor de incarcare publice, cum ar fi cele de nivel 3 sau Supercharger, pentru incarcare rapida.

Daca decideti sa incarcati la o priza de uz general, planificati in avans acest aspect. Asigurati-va ca aveti suficient timp pentru incarcarea completa a bateriei inainte de urmatoarea calatorie.

Conectorul Tesla are nevoie de legatura la priza de pamant?

Da, in timpul instalarii unei statii de incarcare Tesla sau a unui conector Tesla la domiciliu, o legatura adecvata la priza de pamant este esentiala pentru a asigura siguranta instalatiei si a proteja impotriva problemelor legate de electricitate. 

Legatura la priza de pamant are mai multe scopuri importante precum:

  1. Siguranta – legatura la priza de pamant ajuta la prevenirea acumularii de electricitate statica sau de curent electric necontrolat in instalatie. Acest lucru reduce riscul de socuri electrice sau alte probleme legate de electricitate.
  1. Protectia statiei de incarcare și a vehiculului –  o legatura corecta la priza de pamant protejeaza statia de incarcare Tesla si autoturismului electric impotriva supratensiunilor si a altor probleme de calitate a energiei electrice.
  1. Conformitatea cu reglementarile de siguranta – in multe locuri, legatura la priza de pamant este o cerinta legala pentru instalatiile de incarcare EV. Asigurarea conformitatii cu reglementarile de siguranta este esentiala pentru a evita sanctiuni sau probleme legale.

Electricianul autorizat care efectueaza instalarea va asigura o legatura adecvata la priza de pamant in conformitate cu toate normele de siguranta si reglementarile locale. Este important sa urmati cu strictete recomandarile electricianului si sa asigurati toate conexiunile necesare pentru a asigura o instalare sigura si eficienta a statiei de incarcare sau a conectorului Tesla.

Leave a Reply