Skip to main content

In timp ce investitia initiala intr-un autovehicul electric cu anumite optiuni poate depasi o investitie intr-un autoturism pe carburant, pe termen lung merita.

Cum pretul carburantului a tot crescut in ultima vreme, poate este timpul sa luati in considerare si curentul electric. Sa luam in considerare si faptul ca nu toate autoturismele electrice sau hibrid plug-in  sunt costisitoare.

Momentan, masinile electrice costa mai putin sa le conduci si sunt mai silentioase decat altele. Reprezinta de asemenea una din cele mai bune solutii privind mediul inconjurator deoarece nu emit gaze, asadar nivelul de poluare se poate atenua.

Va prezentam in randurile urmatoare topul masinilor electrice la finalul anului 2022 conform TopGear.

5. HONDA E

Honda E este prima masina full electric de la Honda. Indiferent de versiunea pe care o veti alege, Honda E are doua dezavantaje: o gama destul de limitata si pretul destul de ridicat.

Toti ne dorim o gama variata de la vehiculele electrice, insa avem nevoie? Ati achita o suma de bani asemanatoare pentru doua masini diferite? Una mai putin interesanta si mai putin echipata, dar cu inca 70-80km autonomie? Probabil ca da.

Honda E este un autoturism urban, iar daca planuiti sa ajungeti la o distanta de 400-500km, veti fi nevoiti sa luati in considerare incarcarea acesteia cel putin o data.

Autonomia bateriei este de 211km scriptic. Timpul de incarcare poate varia in functie de tipul incarcatorului utilizat.

  • CCS2 (CC 100KW) –  30 minute – incarcare 80%;
  • Tip 2 (CA 6.6KW) – 4 h – incarcare 100%.

4. Audi e-tron GT

Audi e-tron GT, “autoturismul sora” al Porsche Taycan, se aseaza pe aceeasi platforma VW Group J1 si contine aceeasi tehnologie, dar sub alta forma. Nu este primul autoturism full electric de la Audi, insa este unul dintre cele mai interesante.

Autonomia autoturismului este de 487km avand o baterie litiu-ion cu o capacitate de 85 kWh.

Acest model este construit la Audi Böllinger Höfe din Neckarsulm. Producerea lui poarta o amprenta neutra asupra emisiilor de carbon, deoarece fabrica utilizeaza doar curent electric eco si biogaz.

Modelele Audi e-tron GT sunt construite la uzina Audi Böllinger Höfe din Neckarsulm. Iar producerea lor are amprentă neutră din punctul de vedere al emisiilor de carbon, fiindcă această uzină folosește doar electricitate eco și biogaz. 

Timpul de incarcare al autovehiculului Audi e-tron GT este:

  • CCS2 (CC 100KW) – 30 minute – 40 minute;
  • Tip 2 (CA trifazat 11KW) – 6h si 30 minute.

3. Hyundai Ioniq 5

Ioniq 5 este primul autovehicul de la Hyundai ce utilizeaza platforma E-GMP.

Datorita aspectului apropiat de anii ‘80 uniformizat cu un stil al unei noi ere a electrificarii, acesta da o impresie destul de buna ca un SUV cu o autonomie notabila.

Hyundai ofera una dintre cele mai bune garantii din industria auto si cu reviziile gratuite.

Garantia limitata este pentru 5 ani sau 96560 km, iar cea a grupului motopropulsor este de 10 ani sau 160934km. Garantia bateriei este si ea echivalenta cu 10 ani sau 160934km. 

In ceea ce priveste reviziile gratuite, sunt gratuite timp de 3 ani sau 57936km. 

Timpul de incarcare al bateriei este:

  • CCS (CC 100KW) – 54 minute – 80%;
  • Tip 2 (CA trifazat 11KW) – 7h si 45 minute.

2. Tesla Model 3

Nu exista o persoana sa nu fi auzit de Tesla (compania, nu inventatorul). Modelul Tesla model 3 reprezinta un autoturism accesibil de baza din toate modele Tesla. 

Unul dintre aspectele cele mai importante, spre deosebire de alte companii de autovehicule se refera la actualizarea constanta a software-ului.

Modelul 3 este cel mai bine vandut autovehicul din categoria lui. Nu este cu siguranta cel mai accesibil din piata, insa este lider din punct de vedere autonomie, tehnologie si performanta. 

Timpul de incarcare pentru Tesla Model 3 este:

  • CCS (CC 150KW) – 27 minute – 80%;
  • Tip 2 (CA trifazat 22KW) – 5h si 40 minute.

1. Porsche Taycan

Nu este clar cum a ajuns pe primul loc in topul celor de la TopGear, insa se spune ca este un autoturism electric complet.

Modelul Taycan este primul autovehicul electric de la Porsche. 

Intr-un sistem de curent alternativ (C.A.) monofazat de 11kW, acumulatorul masinii se va incarca in aproximativ 9h. In ceea ce priveste incarcarea dintr-o instalatie de curent continuu (C.C.) cu o putere maxima de 262kW, procentul bateriei va urca la 80% in 19 minute.

Autoturismele electrice , inainte de a deveni cheia viitorului, ne ajuta vietile in prezent. Acestea sunt intr-o continua dezvoltare si va invitam sa le analizati indeaproape pentru ca in curand vor fi disponibile modele mult mai sustenabile si complexe.  

Surse

https://www.zdnet.com/article/best-electric-car/

https://www.topgear.com/car-news/electric/top-gears-top-20-electric-cars

https://evbox.com/en/electric-cars/porsche/porsche-taycan

Leave a Reply