Skip to main content
Sisteme fotovoltaice

STRUCTURA SISTEM FOTOVOLTAIC DE TIP TRACKER

By 12/11/2023January 16th, 2024No Comments

Suportul de tip tracker sau un sistem de urmarire solara este un dispozitiv care permite panourilor fotovoltaice sa se roteasca sau sa urmareasca miscarea soarelui pe parcursul zilei pentru a maximiza captarea energiei solare. Aceste sisteme se pot deplasa pe unul sau doua axe, asigurand orientarea panourilor catre soare. Exista doua tipuri principale de suporturi de tip tracker:

  • Tracker cu un singur ax (tracker orizontal) 

Acest tip permite panourilor fotovoltaice sa se roteasca in jurul unui ax orizontal, urmarind miscarea soarelui pe parcursul zilei. Aceste sisteme se rotesc in jurul unui ax care este paralel cu pamantul, schimband unghiul panourilor fotovoltaice pentru a se alinia intotdeauna cu traiectoria soarelui de la est la vest pe parcursul zilei. Trackerul cu un singur ax este mai simplu si mai ieftin decat cel cu doua axe.

  • Tracker cu doua axe (tracker bidirectional)

Trackerul cu doua axe permite panourilor fotovoltaice sa se roteasca in jurul a doua axe. Primul ax urmarind miscarea soarelui pe orizontala (est-vest), al doilea pe verticala (sus-jos). Acesta ofera cea mai mare eficienta deoarece panourile pot fi pozitionate intotdeauna in unghiul optim fata de soare. Cu toate acestea, trackerul cu doua axe este mai complex si mai costisitor decat cel cu un singur ax.

AVANTAJELE SUPORTURILOR DE TIP TRACKER 

Eficienta sporita 

Trackerul solar poate creste productia de energie fotovoltaica cu pana la 25-30% in comparatie cu panourile fotovoltaice fixe, deoarece panourile sunt intotdeauna aliniate cu lumina solara directa.

Utilizare maxima a resurselor solare

Suporturile de tip tracker pot profita la maximum de resursele solare disponibile pe tot parcursul zilei, de la rasarit pana la apus.

Dependenta redusa fata de orientarea geografica

Aceste sisteme permit instalarea panourilor fotovoltaice in mai multe locatii, indiferent de orientarea geografica a locatiei.

Cu toate acestea, exista si dezavantaje asociate cu suporturile de tip tracker, cum ar fi:

– costurile mai ridicate;

– complexitatea tehnica;

– necesitatea unui spatiu suplimentar pentru acomodarea miscarii panourilor.

Suporturile de tip tracker sunt adesea utilizate in aplicatii comerciale sau industriale, unde maximizarea productiei de energie solara este o prioritate. Cu toate acestea, ele pot fi, de asemenea, potrivite pentru utilizare rezidentiala in anumite situatii. Decizia de a utiliza un suport de tip tracker depinde de obiectivele proiectului, costuri si resursele disponibile.

CE DIFERENTA DE COST EXISTA INTRE SISTEME?

Diferenta de cost intre un sistem de urmarire solara (tracker) si unul fix depinde de mai multi factori, inclusiv dimensiunea sistemului, tipul de tracker (cu un singur ax sau cu doua axe), specificatiile tehnice, costul muncii si costul materialelor. In general, sistemele de urmarire solara sunt mai scumpe decat sistemele fixe, dar ele pot oferi o eficienta mai mare in captarea energiei solare. 

FACTORI CARE INFLUENTEAZA COSTUL

Tipul de tracker

Sistemele de urmarire cu doua axe sunt mai complexe si mai scumpe decat cele cu un singur ax din cauza necesitatii de a se roti in doua directii. Trackerul cu doua axe ofera o eficienta mai mare, dar si un cost mai mare.

Dimensiunea sistemului

Acest lucru va influenta costul total. Cu cat sistemul este mai mare, cu atat costul va fi mai mare, indiferent daca este vorba de un sistem fix sau de unul cu tracker.

Localizare geografica

Costul poate varia in functie de locatia geografica. In anumite regiuni, costurile fortei de munca sau ale materialelor pot fi mai ridicate sau mai mici.

Specificarea tehnica

Specificatiile tehnice ale trackerului, cum ar fi materialele utilizate, capacitatea de incarcare a vantului, metoda de urmarire a soarelui etc., pot afecta costul.

COSTUL INSTALARII

Montarea unui sistem de urmarire solara este mai complexa si mai laborioasa decat cea a unui sistem fix, ceea ce poate duce la costuri mai mari de instalare.

In general, se estimeaza ca sistemele de urmarire solara pot costa cu 20% pana la 50% mai mult decat sistemele fixe, in functie de factorii mentionati mai sus. Cu toate acestea, trebuie sa tineti cont de avantajele suplimentare pe care le ofera un sistem de urmarire, cum ar fi productia de energie mai mare si prin urmare, economii pe termen lung. Costurile mai ridicate pot fi justificate in anumite situatii, mai ales in aplicatii comerciale sau industriale unde randamentul este esential. In cazul aplicatiilor rezidentiale, decizia de a utiliza sau nu un sistem de urmarire solara trebuie luata in functie de buget, spatiu disponibil si obiectivele energetice ale proprietarului.

Pe piata sistemelor de urmarire solara exista mai multi producatori recunoscuti care ofera solutii de inalta calitate.

Iata cativa dintre acesti producatori de sisteme de urmarire solara:

  • K2 Systems este un producator renumit de sisteme de montaj pentru panouri fotovoltaice, inclusiv sisteme de urmarire solara. Compania ofera solutii pentru proiectele fotovoltaice rezidentiale, comerciale si industriale. K2 Systems ofera sisteme de montaj flexibile si robuste, care includ si optiuni pentru urmarirea solara cu un singur ax sau cu doua axe.
  • Soltec este un producator global de sisteme de urmarire solara cu solutii inovatoare. Ei ofera atat tracker cu doua axe, cat si cu un singur ax.
  • Arctech Solar ofera o gama larga de produse pentru urmarirea solara, inclusiv sisteme de urmarire cu doua axe si cu un singur ax, adaptate atat pentru proiecte comerciale, cat si industriale.

Acesti producatori ofera o gama variata de produse si servicii, iar alegerea unui anumit producator poate depinde de nevoile specifice ale proiectului dumneavoastra si de preferintele dumneavoastra. Este important sa consultati specialisti in domeniul sistemelor fotovoltaice sau instalatori calificati pentru a alege si instala sistemul de urmarire solara potrivit nevoilor dumneavoastra si a conditiilor locale.

Nu ezitati sa ne contactati pentru a obtine mai multe informatii si pentru a discuta despre potentiale solutii pentru proiectul dumneavoastra fotovoltaic!

Leave a Reply