Skip to main content

Un sistem fotovoltaic hibrid este un sistem de producere a energiei electrice care combina elemente ale sistemelor on-grid si off-grid. Cu alte cuvinte, un sistem hibrid utilizeaza panouri fotovoltaice pentru a produce energie electrica cu ajutorul soarelui, dar poate functiona atat ca o sursa independenta de energie cat si ca o sursa de energie suplimentara conectata la reteaua electrica publica.

CARACTERISTICI CHEIE ALE UNUI SISTEM FOTOVOLTAIC HIBRID:

  • In aceeasi maniera ca un sistem on-grid, un sistem hibrid utilizeaza panouri fotovoltaice pentru a colecta energia soarelui si pentru a o converti in energie electrica in curent continuu (DC). Invertorul transforma energia electrica din curent continuu (DC) in energie electrica in curent alternativ (AC) care poate fi utilizata pentru a alimenta locuinta sau afacerea.
  • Sistemele hibride includ de obicei baterii de stocare care colecteaza surplusul de energie solara produsa de panouri si o stocheaza pentru a fi utilizata in momentele in care productia fotovoltaica nu este suficienta sau in caz de avarie. Acest aspect le permite sa functioneze ca sisteme off-grid in situatii de urgenta sau cand nu este disponibila energia solara.
  • Un sistem hibrid este, de asemenea, conectat la reteaua electrica publica. Acest lucru ofera posibilitatea de a utiliza energie electrica de la retea atunci cand productia fotovoltaica nu este suficienta.

Sistemele hibride folosesc tehnologii avansate de gestionare a energiei pentru a decide cand sa foloseasca energie solara, cand sa utilizeze energie de la retea si cand sa incarce sau sa descarce bateriile. Acest lucru asigura utilizarea eficienta a energiei disponibile.

  • Un sistem hibrid poate functiona in moduri diferite. Exemplu: modul de economisire a energiei sau modul de rezerva, in functie de nevoile utilizatorului si de conditiile curente.
  • Sistemele hibride va pot ajuta sa economisiti bani pe termen lung. Acestea permit utilizarea eficienta a energiei solare gratuite si pot reduce dependenta de reteaua electrica publica. Ele pot, de asemenea, sa produca venituri din vanzarea surplusului de energie la retea.

Sistemele fotovoltaice hibride sunt cu atat mai potrivite pentru zonele in care reteaua electrica publica are intreruperi frecvente sau pentru locatiile in care se doreste independenta energetica partiala sau totala. Ele ofera flexibilitate si pot functiona intr-o varietate de conditii si scenarii, asigurand furnizarea constanta a energiei electrice.

AVANTAJELE SISTEMELOR FOTOVOLTAICE HIBRIDE:

Sistemele fotovoltaice hibride ofera o serie de avantaje care le fac atractive pentru anumite aplicatii si utilizatori. 

Iata cateva dintre principalele beneficii ale unui sistem fotovoltaic hibrid:

Independenta energetica

Unul dintre cele mai mari avantaje ale sistemelor hibride este capacitatea de a oferi independenta energetica partiala sau totala. Sistemele hibride pot functiona ca surse autonome de energie electrica, care pot acoperi o parte sau chiar toate necesitatile de consum energetic, indiferent de disponibilitatea retelei publice.

Stocare a energiei

Sistemele hibride sunt echipate cu baterii de stocare care permit colectarea si pastrarea surplusului de energie solara. Aceasta energie stocata poate fi utilizata atunci cand productia fotovoltaica nu este suficienta sau in caz de pene de curent. In acest caz se mareste fiabilitatea si continuitatea alimentarii cu energie electrica.

Economii la facturi

Sistemele hibride pot reduce semnificativ facturile de electricitate, deoarece utilizeaza energia soarelui gratuita pentru a acoperi nevoile energetice. Excesul de energie produs poate fi vandut sau compensat pe facturile viitoare.

Flexibilitate operationala

Sistemele hibride pot functiona in moduri diferite. Exemplu: modul de economisire a energiei, modul de rezerva sau modul de incarcare a bateriilor. Aceasta flexibilitate permite utilizatorilor sa optimizeze utilizarea energiei in functie de nevoi si conditii.

Durabilitate si mediu

Utilizarea energiei solare ca sursa principala de energie electrica reduce impactul asupra mediului, energia soarelui fiind sursa curata si regenerabila. Sistemele hibride contribuie la reducerea emisiilor de carbon si la protejarea mediului inconjurator.

Redundanta si siguranta

Bateriile de stocare ofera un nivel suplimentar de siguranta si fiabilitate. In caz de pene de curent sau dezastre naturale, sistemul hibrid poate furniza energie electrica de rezerva.

Posibilitatea de a incarca vehicule electrice

Sistemele hibride pot fi utilizate eficient pentru a incarca vehicule electrice, contribuind astfel la reducerea costurilor de alimentare si la promovarea mobilitatii sustenabile.

Revenire a investitiei

De-a lungul timpului, un sistem fotovoltaic hibrid bine dimensionat si intretinut poate aduce economii semnificative si poate ajuta la recuperarea investitiei initiale.

Potential de venituri suplimentare

Excesul de energie produs de sistemul hibrid poate fi vandut la retea sau utilizat pentru a obtine venituri suplimentare prin programe de compensare sau scheme de stimulare guvernamentale.

Sistemele fotovoltaice hibride sunt potrivite pentru o varietate de aplicatii, inclusiv locuinte, afaceri, scoli, ferme si orice locatie unde independenta energetica, siguranta si durabilitatea sunt prioritare. Cu toate acestea, este important sa planificati si sa dimensionati corect sistemul pentru a asigura o performanta optima. Suntem consultanti in  sisteme fotovoltaice va putem ajuta sa determinati ce tip de sistem este potrivit pentru nevoile dumneavoastra, pentru a beneficia de toate avantajele unui sistem hibrid.

Leave a Reply