Skip to main content

Este important sa fie cunoscute avantajele si dezavantajele automatizarii unui imobil rezidential, pentru a vedea daca suntem pregatiti sau nu sa investim in acest sistem.

Sursa imagine : https://www.publicdomainpictures.net/ro/view-image.php?image=290186&picture=casa-inteligent

Lumea investeste din ce in ce mai mult in casele lor inteligente. Fie ca este vorba despre un termostat, sistemul de securitate, lumini si alte sisteme, oamenii isi ridica nivelul de confort.

Din ce in ce mai mult auzim despre case inteligente, desi conceptul exista de multi ani pe piata. La aparitia echipamentelor necesare automatizarii unei case, pretul acestora depaseau cu mult peste ce isi puteau permite majoritatea persoanelor. Insa o data cu trecerea timpului, companiile au dezvoltat sisteme de o calitate mai buna si la un pret mai mic.

Tehnologia se imbunatateste pe zi ce trece si a fi la curent cu tot ce se intampla in lumea ei, nu mai este atat de usor.

Cu toate astea chiar si o casa inteligenta smart home are avantajele si dezavantajele ei.

Caminele noastre functioneaza diferit fata de acum zece ani si urmatorii zece vor aduce alte schimbari.

O casa inteligenta este cea care permite dispozitivelor instalate sa comunice intre ele si sa le si putem controla.

Avantajele si dezavantajele automatizarii

Inainte de a va dori sa aveti un smart home, va vom prezenta avantajele si dezavantajele, pentru a vedea daca vi se potriveste acest tip de casa.

Avantajele includ:

  • Eficienta energetica;
  • Comoditate;
  • Imbunatatirea securitatii;
  • Timp salvat cu task-urile automate;
  • Personalizarea.

Dezavantaje:

  • Costul financiar;
  • Setarile si configurarea ce necesita un specialist;
  • Eventuale probleme tehnice de securitate;
  • Protocoale diferite (KNX, ModBus, Z-Wave, Zigbee, etc.)
Hub-urile din casa inteligenta

Dispozitivele inteligente sunt conectate la internet, fie direct, fie printr-un hub. Asta inseamna ca le puteti accesa de oriunde, cat timp exista o conexiune la internet.

Un hub inteligent pentru casa este un element hardware sau software care conectează dispozitivele de pe o retea de automatizare rezidentiala si controleaza comunicatiile dintre ele. Hub-urile inteligente pentru casa, care se conectează local sau in cloud, sunt utile pentru dispozitivele de internet (IoT) care utilizează protocoalele Zigbee, Z-Wave sau Bluetooth, mai degrabă decât Wi-Fi.

Puteti avea chiar si un hub central pentru a controla echipamentele din casa si pentru a facilita comunicatia intre ele.

Acesta va permite conectarea la internet si comunicarea constanta intre componentele sistemului inteligent, indiferent de protocoalele folosite.

Si ele au avantaje si dezavantaje

Printre avantaje sunt enumerate urmatoarele:

  • Gestionarea asupra dispozitivelor;
  • Partajarea eficienta a conexunilor;
  • Controlul dispozitivelor pe o singura platforma;
  • Varietatea lor – senzori de miscare, temperatura, ventilare, etc.
Printre dezavantaje se numara:
  • Costul financiar ridicat
  • Setarile si configuratia
  • Cabluri suplimentare
  • Diverse echipamente cu conexiune Wi-fi.

Unele dispozitive pot veni impreuna cu hub-uri, altele se pot conecta direct la reteaua Wi-fi.

Ce dispozitive permit controlul lor de la distanta si de ce este acesta un beneficiu? Orice dispozitiv inteligent permite un tip de control. Daca nu o face, inseamna ca nu este inteligent.

Mai jos sunt detaliate cateva din exemplele beneficiilor unor echipamente care transforma casa dumneavoastra intr-un smart home:

  • Tocmai ce ati plecat la serviciu si ati uitat sa opriti luminile din casa. Datorita surselor de lumina (becurilor) smart, oprirea sau pornirea lor se pot face din aplicatia telefonului dumneavoastra.
  • Cineva este la usa casei, dar nu sunteti acasa. Puteti primi o notificare pe telefon ca este cineva la usa si puteti chiar sa vorbiti si sa il vedeti cu ajutorul unui interfon inteligent.
  • De obicei, cand plecati la munca, coborati temperatura in casa, insa astazi ati uitat. Termostatele inteligente permit controlul temperaturii de oriunde am fi si chiar ne pot memora obiceiurile si astfel vor modifica automat temperatura si pe placul dumneavoastra.
Conservarea si monitorizarea consumului de energie

Pe piata se gasesc si echipamente ce ajuta la conservarea energiei atat din casa, cat si din jurul ei. Ele ne pastreaza conectati cu ce se intampla si cu consumul de energie.

Termostatele smart va pot memora programul si preferintele incalzirii sau racirii incaperilor.

De exemplu: 

  • Daca este cald afara, termostatul nu va porni aerul conditionat decat daca vreti ca atunci cand ajungeti acasa, sa fie deja temperatura pe care o preferati. La fel si in cazul in care este frig afara, doar ca va porni incalzirea.
Personalizarea sistemului

Sistemele smart home pot fi simple sau complexe, depinde de particularitatile fiecarei cerinte. Puteti profita de un dispozitiv sau zece, numarul il veti decide in functie de necesitatile sau preferintele dumneavoastra.

Inainte sa vreti automatizare, sunt anumiti factori de care ar trebui sa tineti cont:

  • Daca locuiti intr-un apartament inchiriat sau detinut in proprietate;
  • Buget;
  • Cat de mult vreti sa fie automatizata casa.

Bineinteles, sunt multi factori, insa cei de mai sus sunt principali. Altfel gasim sute, daca nu mii de dispozitive inteligente. Puteti automatiza fiecare aspect al casei, sau doar o parte, in functie de zona care va avantajeaza.

Dispozitive si echipamente inteligente:
  • Surse de lumina (becuri) si intrerupatoare;
  • Termostate;
  • Prize;
  • TV;
  • Camere video;
  • Sistem audio;
  • Incuietorile usilor;
  • Sistemul de interfonie;
  • Echipamentele folosite in bucatarie, etc.

Toti ne expunem la tehnologie, voluntar sau involuntar, stim cat de bine arata si cum functioneaza. Majoritatea aplicatiilor care sosesc o data cu “device-urile” au un aspect placut.

Exteriorul casei poate fi automatizat?

Da. Automatizarea sistemelor nu este limitata la interiorul imobilului, ci poate fi folosita si la exterior. Puteti folosi luminile de Craciun, fara a apasa pe un buton atunci cand este momentul potrivit.

Puteti automatiza sistemul de irigatie sau controla robotelul care tunde iarba din gradina.

Exista o multime de alte exemple, dar care sunt aplicabile in functie de fiecare proiect sau echipament instalat.

Daca tot am scris despre varietatea lor si cum le puteti folosi, mai jos, aflam si dezavantajele lor.

Dispozitivele pot comunica intre ele, dar este posibil sa nu foloseasca toate acelasi limbaj.

Exista diferite protocoale, cum ar fi: KNX, Modbus, Zigbee, Bluetooth, Wi-fi, Z-Wave, etc. si sunt posibile erori de comunicare intre dispozitive din cauza diferitelor limbaje. Daca nu sunt compatibile, va fi nevoie sa folositi mai multe aplicatii pentru a le controla. Desi nu este foarte greu sa detineti o casa inteligenta, uneori va poate acapara mai mult timp decat v-ati dori.

Dezavantajele automatizarii

Unul dintre cele mai neplacute lucruri care se pot intampla cu device-ul dumneavoastra, este ca acea companie producatoare, sa se inchida. Se mai intampla din cand in cand si daca aceasta inchide si serverele, atunci nu e o veste foarte buna pentru dumneavoastra. 

Daca dispozitivul nu se bazeaza pe un server si poate fi controlat de o alta aplicatie, s-ar putea inca sa aveti sanse sa il pastrezi. Insa nu veti mai putea achizitiona produsul acela sau sa inlocuiti anumite parti. 

Pentru ca acest lucru sa nu se intample, cand vreti sa achizitionezi un produs, cumparati-l de la un brand de incredere care are sanse mult mai mici sa se inchida.

Tehnologia ‘smart’ poate fi destul de costisitoare. Preturile au mai scazut de la aparitia lor, insa pentru a avea toate sistemele din casa integrate va costa destul de mult.

Instalarea intrerupatoarelor inteligente in fiecare incapere din casa, poate suplimenta costul initial. Acelasi lucru si in cazul inlocuirii tuturor prizelor cu unele inteligente, chiar daca nu le folositi des.

De asemenea, echipamentele folosite in bucatarie pot fi la fel de costisitoare. Nu le achizitionati, decat daca aveti nevoie de ele.

Daca sunteti o persoana pasionata de tehnologie, va puteti descurca mult mai repede decat o persoana care nu este pasionata si puteti exploata un astfel de sistem in asa fel incat va va usura viata. 

Orice functioneaza prin internet, poate prezenta erori de securitate. Intotdeauna, internetul poate ascunde o forma de a vi se fura datele. Acesta este motivul sa considerati o buna securitate cibernetica.

Puneti in balanta avantajele si dezavantajele automatizarii.

Produsele inteligente au fost fabricate pentru a imbunatati nivelul de confort. Apelati la un specialist pentru instalarea lor, bucurati-va de casa dumneavoastra si utilizati-o inteligent!

Leave a Reply