Skip to main content
Stații de încărcare

Autonomia autoturismelor electrice

By 26/01/2023August 13th, 2024No Comments

Autonomia autoturismelor electrice sau “range-ul”- a devenit cel mai important aspect atunci cand vine vorba de achizitionarea acestora. Autoturismele electrice cu cea mai lunga autonomie din 2023, ofera in sfarsit distante realiste cu o singura incarcare.

Capacitatea de a parcurge distante lungi fara a opri conectarea este esentiala pentru a face vehiculele electrice viabile. Cu atat mai mult atunci cand se incearca sa se indeparteze oamenii de comoditatea puterii de ardere si a opririlor de combustibil de doua minute.

Daca soferii au sau nu au nevoie cu adevarat de un autoturism care poate calatori mai mult de 500km cu o baterie plina, este cu totul alta chestiune. Exista numerosi proprietari de masini electrice care au nevoie de masinile lor doar pentru drumurile in oras. Sa poata scapa cu un vehicul electric de raza scurta, ieftin care poate fi incarcat cu usurinta acasa.

Din fericire, cele mai bune vehicule electrice de pe piata ofera suficienta gama pentru a satisface deja aceasta cerere. Producatorii promit si mai mult de la autoturismele electrice de generatie noua. 

Mercedes, de exemplu, a dezvaluit deja conceptul Vision EQXX, care a fost condus mai mult de 1000km cu o singura incarcare in aprilie 2022. Acest lucru o face una dintre cele mai autonome autoturisme electrice de pe sosea. Desigur, este inca o vitrina tehnica, mai degraba decat o un prototip de productie adecvata, dar ofera soferilor increderea ca in curand autoturismele vor scapa de problema autonomiei si ii va scapa de anxietate.

Autonomia autoturismelor electrice

Pe lista celor mai autonome vehicule electrice scoase deja la vanzare se numara urmatoarele variante:

  1. Mercedes EQS 450+ (Range: 720km)

Mercedes EQS este echivalentul electric al Clasei S. In calitate de limuzina de lux, publicul tinta nu ar trebui sa-si petreaca jumatate de zi parcat intr-o statie de incarcare slaba, asteptand reincarcarea bateriei. Din fericire, EQS are un ampatament foarte lung, iar Mercedes a umplut acel spatiu cu o baterie uimitoare de 107.8kWh.

Aceasta este cea mai mare baterie de autoturism disponibila astazi si ofera o autonomie maxima de peste 720km. Dar asta numai daca apesi acceleratia cu grija. 

  1. Tesla Model S (Range: 650km)

Timp de aproape un deceniu, Tesla Model S a fost regele incontestabil al gamei de vehicule electrice. Chiar daca autoturismul este pe cale sa sarbatoreasca a zecea aniversare, inca ocupa un loc pe podium. 

3. Mercedes EQE (Range: 620km)

Merced EQE este un autoturism profund impresionant. Are o tehnologie complexa si cea de-a treia cea mai buna autonomie maxima. In esenta este o versiune pur electrica a limuzinei traditionale E-Class (si o versiune usor redusa a limuzinei emblematice EQS a companiei). 

Nu este cea mai interesanta masina din lume pentru a fi condusa, dar este usor sa parcurgi o distanta insemnata fara o noua incarcare. Atunci cand opresti pentru incarcare, timpii sunt destul de scurti. Mercedes declara ca autoturismul va avea o autonomie de 250km in doar 15 minute de incarcare la o statie DC de 170kW.

  1. BMW iX (Range: 610km)

Pachetul de baterii al modelului iX este de 106.3 kWh. De asemenea este unul dintre cele mai mari instalate vreodata intr-un autoturism electric. Acesta poate stoca suficienta energie pentru o autonomie maxima de 610km. Cand trebuie sa te opresti, capacitatea de incarcare de 195kW presupune posibilitatea de a adauga 150km de autonomie in 10 minute de incarcare la o statie de incarcare rapida, adecvata.

5. Ford Mustang Mach-E (Range: 600km)

Modelul este echipat cu un acumulator de 70kW si cu un singur motor electric care ofera o autonomie de 440km. Varianta de 91kW, combinata cu acelasi tip de propulsie, ridica si pretul dar si autonomia cu aproximativ 160km.

Ford ofera si o versiune cu tractiune integrala a lui Mach-E. Cu toate acestea, echipamentele suplimentare ale motorului variaza pana la 400km pentru bateria mai mica sau 540km pentru unitatea mai mare. Nava emblematica Mach-E GT are o autonomie de 500km.

  1. Hyundai Ioniq 6 (Range: 600km)

Cu arhitectura de incarcare de 800V, asa cum se vede la Kia EV6 si Porsche Taycan, care permite furnizarea de putere de 350W, o incarcare de 10-80% este atinsa in 18 minute. Pe o statie de incarcare de 50kW, intreaga baterie poate fi completata in doar 90 de minute. Apropo de dimensiunile bateriilor, modelele entry-level primesc o varianta de 53kWh, cu tractiune spate. Versiunile cu autonomie ridicata au un consum de 77.4kWh si tractiune integrala.

  1. BMW i4 (Range: 585km)

Doua versiuni au fost lansate in 2021 – un model eDrive40 entry-level si M50, axat pe performanta.

Primul are cea mai mare raza de actiune. Acumulatorul sau de 81kWh poate alimenta autoturismul timp de 585km, in timp ce singurul sau motor electric, montat pe puntea spate produce 335CP. 

8. Tesla Model 3 (Range: 580km)

Tesla Model 3 este oarecum o senzatie. A fost al doilea autoturism cel mai bine vandut in 2021, dar nu are si cea mai buna autonomie. Deloc surprinzator, versiunea Long Range este cea potrivita daca trebuie sa calatoresti pe distante lungi si urca pana la 580km intre opririle de incarcare cu o baterie de 77kWh.

Modelul 3 Performance are o autonomie de 565km.

  1. Tesla Model X (Range: 560km)

Deocamdata, varianta mai ieftina cu dublu motor are o autonomie estimata de 560km. Tesla declara ca modelul emblematic Model X Plaid poate parcurge 535km intre opririle de incarcare.

10. Volkswagen ID.3 Tour (Range: 545km)

Volkswagen vinde mai multe versiuni ale ID.3, dar Tour este cel mai potrivit daca iti doresti o varianta Long Range. Acumulatorul sau de 77kWh poate stoca suficient pentru o autonomie de 545km. Acesta il plaseaza cu mult inaintea concurentilor sai si doar putin in spatele Tesla. Inainte ca Volkswagen sa fie lovit de criza de piese, ID.3 avea una dintre cele mai largi game de modele dintre toate autoturismele electrice la vanzare. Modelul Life entry-level a fost disponibil cu o baterie de 45kWh care are o autonomie maxima de 350km. A existat o unitate optionala de 58kW pentru cresterea autonomiei la 420km. Aceeasi baterie mai mare a livrat 420km in modelul de familie ID.3 gama medie si 415km in gama ID.3 Max. 

Un studiu de cercetare intocmit de o organizatie independenta de formare auto, a publicat anul trecut rezultate care arata ca, indiferent de modelul pe care il conduci, modul in care faci asta poate avea un impact semnificativ asupra autonomiei autoturismului. 

Costul incarcarii publice, in special atunci cand se utilizeaza statii de incarcare rapide, devine mai scump. Astfel, prin schimbarea unor date de intrare simple, soferii isi pot optimiza cu usurinta eficienta vehiculului si pot merge mai departe cu o singura incarcare, economisind costurile de reincarcare si reducand consumul de energie. Soferii ar putea fi interesati sa afle ca, chiar si fara experienta anterioara, adaptarea stilului lor de conducere poate imbunatati autonomia autoturismelor electrice cu pana la o treime.

Orice varianta ai alege din cele enumerate mai sus, sau variante in afara acestora, iti recomandam o solutie de incarcare cu statie de incarcare privata. Pe langa faptul ca statiile rapide publice pot deteriora bateria autoturismului, se poate dovedi mai confortabila incarcarea cu un incarcator privat, acasa, de preferabil pe timp de noapte.

https://www.carmagazine.co.uk/electric/longest-range-electric-cars-ev/

https://ev-database.org/cheatsheet/range-electric-car

Leave a Reply