Piata autoturismelor electrice in Romania este in continua crestere in 2022. In prima jumatate a anului au fost achizitionate peste 47.000 de autoturisme electrice.
Podiumul in ceea ce priveste vanzarile a fost ocupat de Dacia (12500), Ford (4700) si Hyundai (3900).
Autoturismele sunt prezente pe drumurile romanesti, statiile publice de incarcare electrice de asemenea, dar ce facem daca acele statii din zona noastra sunt ocupate? Au fost dezvoltate si puncte de incarcare electrice pentru acasa. Fie ca locuiti la bloc sau casa, mediul urban sau rural, produsul este usor de gasit.
Sunt site-uri de unde se pot achizitiona, dar de unde stim care este cea potrivita pentru autoturismul nostru? Care este costul unei statii de incarcare electrica?
Aceasta se alege in functie de specificatiile tehnice ale autoturismului si infrastructura retelei electrice din imobilul dumneavoastra.
Tipuri de incarcare
Priza de uz casnic – este cea mai simpla solutie de incarcare. Este nevoie insa de un cablu cu o mufa speciala pentru autoturismul dvs. Durata de incarcare insa este destul de mare – intre 10-15 h.
Statii de incarcare cu C.A. (curent alternativ) monofazat sau trifazat – sunt cele mai recomandate in regim privat – instalate acasa. Durata incarcarii – intre 1.5-8h.
Statia de incarcare cu C.C. (curent continuu) – acest tip de statie este folosit in special pentru incarcarile rapide, fie ele pe autostrada sau acasa. Durata unei incarcari – 30 minute – 1.5h.
Nu se cunoaste care a fost prima statie de incarcare electrica privata din Romania si cat a costat, insa va putem spune cat costa acum.
Printre cei mai cunoscuti producatori de masini electrice se afla Tesla, care produce si statii de incarcare.
Tesla Wall Connector

Conform tesla.com reprezinta cea mai rapida optiune de incarcare a vehiculului la domiciliu si actualizarile se realizeaza over-the-air. Pentru a o achizitiona trebuie sa apelati la cel mai apropiat centru de service.
In Romania exista doar un centru oficial – Splaiul Unirii, nr. 355, sector 3, Bucuresti. Preturile difera in functie de puterea acestora de incarcare.
ENELX – JuiceBox
EnelX a dezvoltat, la fel ca si alti producatori, propria statie de incarcare electrica pentru acasa. Puterea de incarcare difera de la 7.4kW pana la 22kW.
Si pretul acestora difera in functie de puterea de incarcare, de zona in care se va monta si cum anume – intre 1150 – 1750 euro.
Inainte de configurarea statiei, este important sa stabiliti modul in care va functiona aceasta. Statia JuiceBox are 2 moduri de functionare:
- Conectare si incarcare;
- Deblocare pentru incarcare.
SCHRACK – i-Charge Cion
Poate nu va este cunoscut producatorul in privinta statiilor de incarcare electrice. Schrack insa este producator si distribuitor de top de materiale electrice: cabluri de date, cabluri de forta, dulapuri de cablare structurata, cofrete electrice si multe alte echipamente electrice.
Si ei au dezvoltat o statie de incarcare electrica a carei putere variaza intre 11kW-22kW. Puteti alege intre a avea acces direct fara a avea nevoie de un alt accesoriu sau pe baza unui card in cazul in care este montata intr-un loc unde se poate conecta si altcineva.
Pretul variaza intre 850-2700 euro.
Schneider – EVlink

Statia EVlink este regasita sub mai multe forme in functie de necesitatile dumneavoastra.
EVlink Smart Wallbox – este potrivit pentru un grup de apartamente – acesta ofera rapoarte pentru fiecare utilizator in parte sau chiar si costurile incarcarii.
EVlink Wallbox – este potrivit pentru pentru case sau proprietati private – conectati autovehiculul la statia de incarcare si incarcarea se va realiza fara alte actiuni. Poate fi oprita si repornita cu ajutorul butonului Stop/Start.
Costurile statiilor pentru uz rezidential de la Schneider sunt cuprinse intre 1100- 1550 euro.
Gewiss – JOINON
Si Gewiss se alatura producatorilor de statii incarcare electrice cu produsul JOINON.
Pentru sectorul privat si semi-public este disponibil produsul I-CON JOINON.
Designul compact si functionalitatea “reincarcare cu o singura mana”, managementul dinamic al incarcarii, iluminarea si diversele posibilitati de instalare: perete, incastrabil sau podea, reprezinta punctele sale forte.
Costurile de achizitie incep de la 700 euro si pot ajunge pana la 1450 euro.
Achizitia este doar primul pas in instalarea unei statii de incarcare. Montajul este al doilea pas. Pe acesta din urma il vom descrie intr-un viitor articol.
Cert este ca instalarea unei statii de incarcare electrica trebuie realizata de catre oameni specializati si autorizati in acest sens!
Surse: