După cele două ediții din Cluj Napoca (Săptamâna nZEB ’22 și nZEB goes Passive ’23), nZEB Expo reușește să schimbe fundamental modul în care se construiește în România. Anul acesta, evenimentul a revenit la fel de surprinzător. Inspirat de marile evenimente europene – Dach & Holz, BAU Meese și Passive House Conference – și de energia festivalurilor de entertainment din România, nZEB Expo a devenit principalul eveniment dedicat construcțiilor nZEB și în standard de casă pasivă din Europa de Est și Sud-Est.
NZEB este acronimul pentru “Nearly Zero-Energy Building” (Clădire cu consum de energie aproape zero). Aceste clădiri sunt proiectate pentru a avea un consum energetic foarte scăzut, aproape de zero, iar majoritatea energiei necesare pentru operare este obținută din surse regenerabile.
În perioada 14-16 iunie, la nZEB Expo, Revicon alături de EFdeN au dat curs unui playground pentru inovație și educație în inițiative sustenabile. Acestea au pus în echilibru comunitățile urbane, tehnologia și natura.
Toți cei care au vizitat stand-ul, au făcut cunoștință atât cu actuala echipă cât și cu comunitatea de alumni, printre care s-au regăsit și colegii noștri Mihaela Dușcă și Tudor Alexe. Nu au lipsit de la nZEB nici proiectele care au consacrat EFdeN de peste 10 ani în mediul arhitecturii sustenabile.
În cadrul evenimentului, Revicon a explicat cum se aleg în mod rațional funcțiile unui sistem inteligent, atunci când acesta din urmă este implementat într-o locuință. De la nevoi la consecințe datorate excesului de tehnologie, colega noastra a subliniat câteva informații foarte utile.
De asemenea, în zona dedicată expoziției, am oferit vizitatorilor prilejul să experimenteze o încărcare de vehicul electric utilizând o stație de încărcare și un echipament de simulare. Ce care ne-au vizitat, au avut ocazia să înțeleagă principiile de producție și stocare de energie electrică pe o configurație Victron Energy. Nu a lipsit nici valiza de control inteligent preconfigurată cu câteva funcții esențiale de control în protocol KNX.
Accesul publicului a fost facilitat către toți factorii implicați în domeniul construcțiilor – arhitecți, ingineri, meșteri, auditori energetici, dezvoltatori imobiliari, constructori, producători de materiale de construcții. Feedback-ul pozitiv a urmat atât din partea partenerilor și expozanților, cât și din partea publicului vizitator.
Ne vedem în ediția viitoare cu la fel de multă energie.