Skip to main content

Daca deja ati auzit despre protocoalele KNX, ZigBee sau Z-Wave, este timpul sa descoperiti si un protocol care nu este la fel de folosit, si anume protocolul UPB.

UPB (Universal Powerline Bus) este un protocol de comunicare intre dispozitive utilizate in automatizarea unei case. Acesta foloseste o retea de cablu pentru semnal si control.

Cablurile sunt folosite pentru a transmite semnalele necesare intre dispozitivele UPB prin modularea pozitiei pulsului. Modularea pozitiei pulsului este o forma de modulare a semnalului care, datorita utilizarii unei latimi de banda mare si eficientei energetice pentru transmiterea datelor, reprezinta o parte importanta in comunicarea wireless.

Protocolul UPB a fost dezvoltat de catre PCS (Powerline Control Systems) din Northridge, California si a fost eliberat pe piata in 1999. 

Este un sistem foarte sofisticat si tehnic. Din cauza puterii sistemului, utilizatorii pot gasi acest sistem ca fiind greu de configurat la inceput, insa dupa cateva informatii, logica design-ului devine evidenta. 

AVANTAJELE PROTOCOLULUI UPB
  1. Increderea 

Metoda de comunicare UPB este de 100-1000 de ori mai sigura decat tehnologia X-19 actuala. UPB transmite pe o distanta de pana la 1.6km, este mai putin susceptibila la zgomotul liniilor electrice si reducerea semnalului din trei motive:

  • Modularea pozitiei pulsului;
  • Foloseste o tensiune de aproximativ 40V;
  • Transmiterea la frecvente scazute, 4 – 40kHz.

Datorita transmiterii la o frecventa scazuta, UPB nu afecteaza alte dispozitive sau aplicatii.

  1. Fara cabluri noi 

 Exemplu: Dimmer-ul UPB este instalat exact ca un dimmer normal. Se conecteaza prin fire in casa. Din moment ce nu este nevoie de fire noi sau speciale, acesta functioneaza in parametri excelenti.

  1. Costul financiar

Intrerupatoarele UPB pot avea acelasi cost ca cele normale. Daca comparam costurile de upgrade al unei case, adaugand controlul luminii si al unei camere sau chiar si a intregii case cu cele ale unei instalatii electrice clasica, vom avea surpriza placuta de a ne da seama ca putem avea un confort ridicat si cu costuri scazute.

  1. Simplitatea

Daca in sistemele wireless, fiabilitatea depinde de numarul dispozitivelor instalate, in sistemul UPB, fiabilitatea si performanta sunt ridicate, datorita lipsei repetitoarelor si a faptului ca sunt conectate prin cabluri, ceea ce presupune risc de interferenta limitat cu alte sisteme.

  1. UPB nu are nevoie de un hub central pentru control.       
  1. Comunicarea in doua sensuri
Design-urile protocolului, software-ului si al hardware-ului permit comunicarea in doua sensuri in toate produsele.
  1. Vecinii nu va pot controla luminile. Protocolul UPB permite folosirea a 250 dispozitive pe sistem si 250 sisteme pe transformator. Asta inseamna peste 60000 de adrese comparativ cu 256 adrese pentru X-10.
  2. Comunicarea UPB poate fi utilizata si in prezenta tuturor dispozitivelor X-10, CEBus, HomePlug sau Lonworks fara a interfera cu acestea. Metoda comunicarii UPB este total diferita de tehnicile modulare X-10, CEBus sau LonWorks.
  3. Viteza de transmitere a datelor ridicata. Viteza de transmitere a informatiilor este de 20-49 de ori mai mare decat viteza de transmitere X-10. Acest lucru este echivalentul a peste zece comenzi pe secunda. 
Configurarea unui sistem ce functioneaza pe protocol UPB

Tuturor dispozitivelor UPB le este necesara o setare cu cateva informatii de baza.

Configurarea lor include:

  • Unitate ID;
  • ID de retea;
  • Parola retea;
  • Nume retea;
  • Legaturi (links).

Dispozitivele UPB functioneaza pe baza unor kegaturi. Multi dintre voi sunt familiari cu termenul scenariu. Ei bine si aceste legaturi se refera la un fel de scenariu. Fiecare echipament poate fi asociat cu mai multe legaturi, ceea ce inseamna ca poate participa in mai multe scenarii.

Fiecare aparat UPB trebuie configurat cu o unitate ID. Aceastal va avea o valoare intre 1-250. La scoaterea produsului din cutie, acesta va avea o unitate ID, insa este reprezentata de codul producatorului.

De asemenea, este necesar si un ID de retea. Doar dispozitivele cu un ID de retea specific vor raspunde semnalului si va realiza actiunea corespunzatoare comenzii. La fel si ca unitatea ID, acesta poate avea o valoare intre 1 si 250. 

Parola

Este si ea extrem de importanta, deoarece fara aceasta, existe sanse ca altcineva care stie detaliile sistemului sa iti controleze produsele. Daca doua case folosesc acelasi ID de retea, insa au parole diferite, atunci utilizatorii nu pot programa dispozitivele din cealalta casa. Parola de baza a unui produs scos din cutie este 1234, insa poate fi schimbat, tot cu o parola din 4 caractere.

Daca numele retelei nu are o importanta mare, este necesar sa determinati ce retea este utilizata, in special in cazul unui sistem de mai multe retele. Numele ei, atunci cand produsele sunt scoase din cutie este Nume Retea Noua (New Network Name). 

Pot fi configurate si cu numele camerei in care acestea se afla si numele dispozitivului. 

Comparativ cu altele, protocolul UPB are mai putine dispozitive compatibile cu el. Un motiv ar fi ca este dificil sa fie combinat cu protocoalele wireless. In prezent sunt peste 150 de produse compatibile cu acest sistem.

Pentru instalarea acestui sistem este nevoie sa apelati la persoane autorizate!

Sursa imagine: https://www.publicdomainpictures.net/ro/view-image.php?image=273147&picture=tehnologie-de-acas-inteligent

Sursa:

Intelligence in IoT-enabled Smart Cities De Fadi Al-Turjman

en.wikipedia.org

simply-automated.com

smarthome.com

Leave a Reply