Skip to main content
Instalații electrice

Optimizarea consumurilor electrice din casă

By 06/08/2019August 13th, 2024No Comments

Sunteti preocupat de facturile de energie electrica tot mai mari? Un lucru pe care toti il facem este sa consumăm prea multa energie atat pentru diverse scopuri casnice, cât și comerciale. Putem spune chiar ca risipim energie în timp ce facturile de energie electrică care sosesc nu sunt deloc un motiv de bucurie. Incercam sa facem economie dar, din păcate, de cele mai multe ori, este imposibil să exercităm un control asupra utilizarii energiei electrice. In continuare va vom scrie despre optimizarea consumurilor electrice din casa.

Un număr mare de furnizori de servicii și autoritati in domeniul energiei electrice incearca sa ajute la gasirea unor modalitati de reducere a consumului de “curent”. Puteti face parte din astfel de programe care sunt organizate pentru a asigura verificari de audit si pentru a examina astfel consumul excesiv de energie electrica.

Astfel de programe sunt limitate totusi. Dacă sunteți dintr-o zona in care astfel de programe nu se intampla sau nu aveti acces la ele, atunci nu va faceți griji, avem cateva sfaturi, care va vor ajuta să pastrați o evidenta a utilizării energiei, ajutandu-va să economisiți bani din factura electrica.

Optimizarea consumurilor electrice

Sa începem cu echipamentele electrice care functioneaza cu energie electrica. Acestea sunt cele pe care le putem gasi in fiecare gospodarie si vor fi esentiale pentru a va ajuta pe fiecare dintre voi sa efectueze un examen de audit al consumului de energie electrica:

1) Frigider și congelator

Tuturor ne place să păstrăm mâncarea în frigider. Dar, uneori, se întâmplă sa nu avem nimic de depozitat – resturi din noaptea precedentă sau fara orice tip de aliment pentru a fi racit, etc. Acesta este unul dintre motivele care pot determina frigiderul sa consume mai multa putere pentru a-l ajuta să ramana rece. Ceea ce puteti face este sa va umpleti frigiderul cu cat mai multa mancare. Logica din spatele acestui lucru este ca mancarea dumneavoastra are rol de izolatie si reduce la minimum timpul de functionare necesar frigiderului de obicei pentru a se raci si a mentine un mediu racoros.

2) Uscatoarele automate de haine sunt bune, dar nu sunt eficiente pentru sanatatea facturii dumneavoastra de energie electrică.

Luxul si timpul liber pe care il oferă masinile de spalat, echipate cu uscatoare automate, sau uscatoarele independente ne-au facut mai sedentari. Ce-i drept, procesul este foarte usor si nu ne putem învinui că ne bucurăm de un astfel de serviciu. Dar, stii că utilizarea unui astfel de echipament nu este buna nici pentru hainele tale si nici pentru factura de energie electrica? Cei mai multi dintre noi suntem constienți de acest fapt, dar suntem prea lenesi să recunoaștem. Așa ca, data viitoare, in loc sa va fortati hainele în zona de uscător a mașinii dumneavoastra, mergeți in curtea casei dumneavoastra sau pe balconul apartamentului și uscați-vă hainele acolo. Soarele va ajuta ca acestea să se usuce, în timp ce se economisesc niste lei.

3) Pornirea simultană a tuturor aparatelor

În multe gospodării, o greșeală comună pe care oamenii o comit este să pornească simultan toate dispozitivele. Optimizarea consumurilor electrice in acest caz este usor de realizat. In timp ce rasnita mixerului este in bucatarie, cineva se uita la televizor, altcineva încearca sa se autentifice pe laptopul sau si cineva porneste, de asemenea, incalzitorul si, in tot acest timp, altcineva simte nevoia sa porneasca aparatul de aer conditionat.

Ce puteti face este sa selectati si sa blocati functionarea simultana a cat mai multe echipamente chiar daca le opriti in mijlocul functionarii lor.

Veti vedea ca acest sistem simplu vă poate ajuta să economisiți o mulțime de bani.

4) Folosești aparate de aer condiționat?

Nu este necesar să vă explicați de ce platiti o multime de bani la sosirea facturii de energie electrică dacă există un aparat de aer condiționat în casa dumneavoastra. Puteti sa diminuati aportul de caldura pe timp de vara cu cateva trucuri simple. Mai degrabă decât să folositi aparatul de aer condiționat tot timpul, inchideți perdelele și jaluzelele de la ferestre pentru a vă asigura că soarele nu va intra direct in incapere. Puteți lua în considerare si instalarea unui rulou exterior.

Incercați și vedeți cum se pastreaza o temperatura optima in camere cu ajutorul sistemelor de umbrire. Va va ajuta astfel să economisiți din facturile de energie electrică. O altă opțiune pe care o puteți încerca este instalarea ventilatoarelor de tavan. Desi sunt tot echipamente electrice, au un consum mult mai redus de energie electrica.

Ventilatoarele sunt, de asemenea, o idee excelentă pentru a menține circulația aerului în interiorul casei dumneavoastra. Acest lucru vă va asigura că nu există nicio cale de intrare a căldurii în casa, păstrând-o racoroasa.

Daca totusi sunteti nevoit sa utilizati un aparat de aer conditionat, verificați filtrele de aer pentru ca acesta sa functioneze in parametri optimi. Schimbati-l ocazional.

5) Consumurile în afara vârfului de putere ar putea fi o idee grozavă

Există perioade de vârf de putere declarate de furnizorul de energie electrica. Va recomandam sa luati in considerare aceasta informatie si sa o folositi. Puteți folosi mașina de spălat vase, mașina de spălat rufe, chiar și sistemul de încălzire în acea perioada, apoi puteți verifica factura de energie electrică. Cu siguranta veti observa diferenta.

6) Cand ati efectuat ultima data verificari pentru sistemul HVAC (incalzire, ventilatie si aer conditionat)?

Pot exista anumite aspecte pe care le-ati ratat, care de fapt provoacă aerul conditionat să consume multă energie.

Iată câteva verificări punctuale în HVAC care pot ajuta la optimizarea consumurilor electrice :

Setarea termostatului la cea mai rece temperatură de confort în timpul iernii sau la cea mai ridicată vara. Acest lucru va aduce o schimbare a consumului de energie, reducând facturile la energie electrică.

Examinați-va termoizolatia. Izolarea necorespunzatoare poate duce la pierderea caldurii sau a temperaturii scazute, provocand un consum enorm de energie.

Etansati-va cat mai bine casa pentru a preveni infiltratiile de aer. Altfel nu faceti altceva decat sa cresteti consumul de energie din HVAC necesar pentru racirea sau incalzirea temperaturii.

Filtrele de aer trebuie schimbate la fiecare 30 de zile și de cele mai multe ori, uităm să le schimbăm sau nici macar nu stim. Chemati o echipa specializata să facă asta sau dacă știti sa o faceti, nu trebuie să așteptati asistenta.

Este întotdeauna o idee excelentă ca sistemul HVAC sa functioneze la temperaturi optime sau stabile.

7) La ce temperatură setam centrala/boilerul pentru incalzirea apei de consum menajer?

Cu toții avem obiceiul să menținem centrala sau boilerul la cea mai ridicată temperatură. Dar, știți că acest lucru consumă multă energie și, mai ales, se mentine si în orele de vârf. Astfel, se supraincarca ciclul de consum de energie electrică și, de asemenea, se adaugă la factură. De cele mai multe ori contribuie la mai mult de 12% din puterea totală. Ați putea încălzi apa la temperatura de 50-60 de grade Celsius. De asemenea, o altă tactică este de a izola conductele de apa calda de exemplu cu un tub de polietilena expandata, special pentru astfel de aplicatii.

8) Mașinile de spălat rufe și spălarea vaselor

Puteți minimiza consumul mare de energie electrică, grupand cat mai multe haine sau vase, deoarece aceste două sisteme consumă multă energie si cu cat au mai multe cicluri de functionare intr-o luna, cu atat factura dumneavoastra va fi mai mare.

De asemenea, atunci când folosiți mașina de spălat, cea mai bună strategie este sa spalați hainele în apa rece, mai degrabă decât în ​​funcție de apa caldă sau fierbinte, deoarece atunci când apa este la temperatură ridicată, consumă mai multă energie.

Un alt lucru pe care l-ați putea face este să vă spălați hainele sau vasele noaptea, in afara varfului de consum. Acest lucru va reduce consumul de energie.

9) Intrerupatoare cu dimmer

Aveti intrerupatoare cu dimmer instalate în casa dumneavoastra? Nu întotdeauna aveți nevoie de un iluminat intens in incaperea in care stati?

Puteți reduce și minimiza eficiența sistemului de iluminat în funcție de nevoie.

Folosiți întrerupătoare cu dimmer, care vă vor ajuta să efectuați ajustări de intensitate si astfel să economisiți multă energie.

10) Cautati eticheta cu nivelul de eficienta energetica atunci când cumparati aparate electrocasnice.

Este cunoscut faptul că aparatele etichetate cu „stele energetice” sunt programate să consume mai puțină energie. Cert este că ajută la economisirea a aproximativ 40% din costul facturii dumneavoastra de energie electrică.

11) Din nou masina de spalat vase

Daca tot vorbim despre optimizarea consumurilor electrice din casa, nu putem trece peste masina de spalat vase asa usor.

Câți dintre voi obișnuiți să vă uscați vasele în mașina de spălat vase?

De ce să aplici toată căldura de la mașină pe vasele tale și să le distrugi proprietățile încorporate?

Data viitoare nu mai uscați vasele in masina.

Acest sfat va va ajută să economisiți o mulțime de bani și energie, irosite inutil.

Puteți aranja bine vasele pe un suport sa se usuce la aer.

12) Cuptorul cu microunde

Da, pare util sa folositi cuptorul cu microunde. Dar, nu este in regula sa o faceti prea des. Nu este bine nici pentru sănătatea dumneavoastra si nici pentru factura de energie electrică.

Puteți mânca salate, fructe și chiar alimente la gratar pentru a economisi consumul de energie. Orientati-va spre o alimentație sănătoasă și un trai sănătos.

13) Surse de iluminat cu LED

Acesta este un punct principal pe care trebuie să-l rețineți atunci când cumpărați surse (becuri) pentru casa dvs. Înlocuiți toate sursele existente cu o varianta LED, si va ajuta la economisirea a până la 70% din energie utilizata pentru sistemul de iluminat. In plus sunt mult mai fiabile, mai ales daca alegeti niste produse de calitate.

14) Nu lasati echipamente electrice sa functioneze fara a fi necesar. De multe ori constatam ca pornim cuptorul electric cu mult timp inainte de a pregati compozitia. Se intampla sa uitam aerul conditionat in functiune fara a mai fi necesar. Sau clasica: uitam lumina aprinsa in baie sau pe hol si putem continua cu multe alte exemple. Aceste lucruri se pot optimiza si controla prin instalarea unui sistem inteligent care sa faca treaba in locul nostru si sa ne ajute sa reducem consumurile si facturile de energie electrica. Daca nu avem acces momentan la astfel de sisteme, este important ca macar sa ne responsabilizam si sa avem mai multa grija.

Optimizarea consumurilor electrice consta si respectarea mediului inconjurator.

15) Planteaza o mulțime de copaci. Aceasta este una dintre cele mai bune strategii pe care le putem implementa, in timp ce multe defrisari si tocare de copaci se intampla peste tot. Sa plantam un numar de copaci care sa ajute la economisirea energiei și la reducerea dioxidului de carbon, crescand totodata aportul de oxigen.

Sa respiram aer curat si sa traim.

Aceste sfaturi vor ajuta la minimizarea consumului de energie, economisindu-l pentru astazi, maine si pentru totdeauna.

Revicon va poate oferi consultanta in alegerea celor mai bune aparate din considerente tehnico-economice care pot de asemenea economisi energie și bani in exploatare. 

Leave a Reply