Va intrebati ce este un UPS si la ce foloseste el?
Asa cum ii spune si numele UPS – Uninterruptible Power Supply adica sursa de alimentare neintreruptibila.Acesta este o sursa de putere ce se gaseste intre reteaua de alimentare si receptorii casnici atunci cand reteaua “pica”. Acesta protejeaza in acelasi timp consumatorii casnici de eventualele variatii ale tensiunii de alimentare.
Principalele functii pe care le indeplineste un UPS sunt urmatoarele:
- Alimenteaza si protejeaza componentele electronice ale unui sistem electric in caz de supratensiune;
- Filtreaza curentul electric de la reteaua de alimentare;
- Poate inchide automat electronicele conectate in cazul in care “pana de curent” dureaza mai mult;
- Poate alimenta o serie de receptoare considerate vitale, in caz de nevoie.
Puterea unitatilor UPS-urilor se masoara in VA (volt-amperi) si indica puterea totala a receptorilor ce pot fi alimentati din acesta. UPS-urile depind de marimea echipamentului protejat. Cand simte variatii de putere sau intreruperi, poate sa activeze automat un sistem de back-up, ca datele sa nu se piarda.
Factorul de putere al unui UPS poate sa fie diferit de la o sursa la alta, in functie de producator, modul de fabricare sau principiul de functionare. Din acest factor rezulta si diferenta dintre VA (Volt-Amperi si W (Watt).
Durata de timp in care un UPS poate sa alimenteze receptorii conectati cu ajutorul unor baterii se numeste timp de autonomie. Acesta se calculeaza la puterea nominala pe care sursa este capabila sa o furnizeze.
Autonomia standard a UPS-urilor poate varia intre 5-10 minute, in functie de modelul acestuia si de producator.
Diferite tipologii furnizeaza niveluri specifice de protectie a puterii. UPS-ul poate monitoriza statusul echipamentelor si poate raporta deficientele sau problemele catre un computer protejat printr-un port cu conexiune Ethernet sau USB.
Intalnim trei tipuri de UPS-uri:
- OFF-line/Stand-by – restaureaza alimentarea folosind iesirea dintr-un inverter DC/AC care nu dureaza de regula mai mult de 25 milisecunde.
Sunt cunoscute si ca surse UPS VFD – Voltage and Frequency Dependent (dependente de tensiune si frecventa). Cand detecteaza intreruperea alimentarii, schimba sarcina pe acumulatorii proprii pana cand acestia se descarca sau revine tensiunea retelei de alimentare.
Avantajele principale ale acestui tip includ silentiozitatea si costul redus.
Dezavantajele sunt urmatoarele:
- Receptorii (consumatorii) nu sunt protejati de perturbatiile retelei de alimentare;
- Are un timp de autonomie redus;
- Timpul de comutare (4-7ms) este prezent si poate afecta echipamentele sensibile;
- Sunt prezente variatii de frecventa si tensiune.
Acest tip de UPS este recomandat sa se foloseasca in urmatoarele domenii de utilizare:
- Telecomunicatii;
- Aplicatii cu grad redus de sensibilitate;
- IT;
- Consumatori ce au sursa in comutatie.
2. Line-Interactive – asigura continuitatea puterii intre 5 si 30 minute.
Tehnologia incorporata permite sa corecteze fluctuatiile minore de tensiune fara sa treaca in baterie. Acest lucru este posibil datorita transformatorului automat de tensiune care regleaza joasa si inalta tensiune.
Se gaseste în 2 variante :
– cu iesire dreptunghiulara (sinus modificat): tensiunea ce se transmite spre consumatori in timpul functionarii de pe baterii este un sinus modificat. Consumatorii cu sursa in comutatie accepta aceasta tensiune, insa nu este recomandat pentru alimentarea echipamentelor care contin transformatoare, motoare.
– cu iesire sinusoidala: tensiunea pe iesirile UPS-ului este sinusoidala, astfel poate fi alimentat din UPS aproape orice tip de consumator.
- Double-Conversion Online – este asemanator cu Line interactive- exceptand ca un redresor conduce direct un invertor DC/AC chiar si cand este alimentat de un AC. Aceasta insa, este o optiune cu un cost ridicat.
- ON-LINE (VFI) Voltage and Frequency Independent – Independent de tensiune si frecventa
Functionarea acestui tip de UPS se bazeaza pe doua transformari: curentul de intrare alternativ este convertit in DC, acesta fiind reconstruit intr-un AC, perfect sinusoidal. Datorita transformarii duble a tensiunii, toate variatiile existente in reteaua de alimentare dispar.
UPS-urile de acest tip sunt dotate cu filtre suplimentare la intrare si la iesire. Acestea au circuite de management al bateriilor, ceea ce conduce la o functionare low-cost si la prelungirea duratei de viata a bateriilor. Nu exista timp de comutare, asa ca nu se produce discontinuitate in tensiunea de iesire la trecerea in mod de functionare pe baterii.
Cum calculam ce putere ar trebui sa aiba un UPS pentru casa noastra?
Puterea in W (Watt) o aflam inmultind factorul de putere (in general este cuprins intre 0.6-0.8) cu valoarea puterii aparente (exprimata in VA).
De exemplu: daca avem un UPS de 1000VA cu un factor de putere de 0.6, atunci puterea in W (Watt) este egala cu 600W. Aceasta este puterea care va fi introdusa in sistemul nostru electric din casa. Specialistii ne recomanda insa sa adaugam un 10-15%, uneori chiar si 30%. Daca suma consumatorilor nostri este de 700W, va trebui sa ne indreptam catre un UPS de 900W.
La unele tipuri de UPS, mai ales din categoria Off-Line si Line-Interactive, autonomia nu se poate extinde din cauza arhitecturii aparatelor.
Un UPS nu trebuie confundat cu un generator. Cu toateca si el este folosit in situatii exceptionale pentru alimentarea echipamentelor, cand nu este disponibila nici o retea de alimentare cu energie electrica.