Skip to main content

Suprasarcina reprezinta sarcina suplimentara pe care o are de suportat un circuit electric  fata de sarcina nominala (sarcina maxima) intr-o perioada scurta de timp.
Cum se produce suprasarcina? Aceasta este cauzata de o tensiune mai mare provenita de la companiile de distributie sau de la diverse surse externe. 

Sarcina suplimentara este un fenomen care rezulta cand apare un stimul in reteaua electrica in anumite puncte. Energia electrica creste si produce mai multa putere care se va descarca prin prize sau consumatori casnici.

Cauze

Cele mai cunoscute cauze ale suprasarcinilor sunt furtunile cu descarcari electrice. Cand fulgerul loveste in apropierea liniilor de distributie electrice, chiar daca nu se produce un contact direct, ionizarea rapida a aerului si cantitatea mare de energie sunt suficiente pentru a induce energie suplimentara in liniile de tensiune.

Cea mai buna metoda de a preveni afectarea consumatorilor casnici, este aceea de deconectare de la sursa pe timpul furtunii.

Suprasarcina mai poate fi produsa de comutarea rapida on/off a unui circuit dintr-o cladire ce alimenteaza consumatorii sau echipamentele ce au in componenta motoare (sarcini inductive sau capacitive).

Incarcarea poate aparea la consumatori precum aparatul de aer conditionat sau la frigidere care atrag putere, realizand o supratensiune ce se va scurge catre ceilalti receptori din sistem.

Oprirea instantanee ai acelor consumatori mari, poate cauza o sarcina in plus cu o scurgere, care de obicei nu este periculoasa; poate fi tolerata de majoritatea receptorilor. Dar daca sarcina este mai mare, scurgerea va fi si ea mai mare, de aceea sunt instalate aparate de protectie.

De obicei, o suplimentare a tensiunii de la o retea electrica de distributie sau generator dureaza doar cateva microsecunde. Suprasarcina normala  poate dura pana la 50 microsecunde. Intr-o perioada scurta de timp, se pot atinge valorile de 6000 V si 3000A pana cand ajung la echipamentele consumatoare.

Fenomenele de suprasarcina se pot clasifica, dupa modul de producere, in doua tipuri: 

Suprasarcini interioare

Majoritatea se intampla in cladiri comerciale, industriale sau domestice si sunt produse de pornirea sau oprirea unor consumatori cu puteri mari cum ar fi motoarele.

Actiunile acestea cauzeaza un curent puternic si o parte din el se va scurge catre alte echipamente din circuit. 

Aerele conditionate si frigiderele sunt principalele echipamente dintr-o casa care produc suprasarcini, totusi si echipamentele mici cum ar fi uscatoarele de par sau uneltele electrice pot cauza probleme.

Suprasarcinile exterioare

Suprasarcinile exterioare sunt cauzate de fulgerele care lovesc echipamentele si liniile de distributie electrica, cand un copac atinge liniile electrice, sau daca un animal mic intra intr-un transformator si se curenteaza. Se pot produce si atunci cand curentul electric “isi revine” dupa o intrerupere, sau se scurge prin liniile de cablu si telefonie. 

Cum ma pot proteja de suprasarcina?

Va vom prezenta cativa pasi atat pentru a va proteja pe dumneavoastra cat si pentru a proteja casa si aparatele electronice:

  • Inspectati-va instalatia electrica. Firele taiate, rupte sau sectiunile gresite aferente unui circuit, pot facilita suprasarcinile. Chemati un electrician autorizat pentru a inspecta instalatia electrica, in special daca aceasta este veche.
  • Deconectati de la sursa echipamentele electrice in timpul furtunii. Daca faceti acest lucru, preveniti deteriorarea aparatelor in timpul unui fulger din apropierea liniilor de tensiune electrica.
  • Instalati descarcatoare de tensiune specifice si foarte important, o priza de pamant pentru a prelua tensiunea suplimentara din reteaua electrica a casei.
  • Folositi unitati de aer-conditionat eficiente. Unitatile vechi consuma multa putere fata de unitatile din zilele noastre. Asta inseamna ca sunt mai predispuse la cauzarea suprasarcinilor in casa.
Ce facem dupa producerea unei suprasarcini?
  1. Resetati aparatele electronice
  2. Deconectati consumatorii de la sursa inainte sa ridicati siguranta, pentru a le proteja de eventuala suprasarcina.
  3. Resetati ceasurile digitale, alarmele, routerele de net si alte echipamente esentiale.
  4. Cu grija, evaluati avariile provocate.

Pentru a evalua avariile provocate care nu sunt vizibile , chemati un specialist.

Daca in casa ta nu functioneaza curentul electric, sa inspectezi daunele cu atentie:

  • Raporteaza toate caderile de tensiune;
  • Niciodata nu intra in incaperi umede si intunecoase fara sa fii sigur ca ai oprit electricitatea.
  • Nu folosi echipamentele si aparatajele ultraterminale pana cand nu au fost verificate de un profesionist.
  • Verifica in curte, daca sunt copaci cazuti peste firele de tensiune.

5. Resetati unitatile de HVAC

Daca sistemul dumneavoastra de HVAC nu functioneaza dupa o furtuna, acesta trebuie restartat. Unele unitati au nevoie sa le fie oprit termostatul. Ridicati siguranta (disjunctorul) si asteptati o perioada inainte sa restartati sistemul. Alte modele cer anumiti pasi sau chiar au un buton special de reset. Verificati manualul producatorului pentru instructiuni. Daca siguranta isi modifica functia imediat dupa ce este ON, sau ai anumite indoieli asupra sistemului, nu ezita sa chemi un electrician autorizat.

Sfat in cazul aparitiei suprasarcinilor: Daca locuiesti intr-o zona in care se intampla des furtuni si descarcari electrice ce pot produce suprasarcini, considera utila o investitie intr-un generator.

Leave a Reply