Termenul de prosumator (prosumer) a fost prima data folosit de catre scriitorul american Alvin Toffler in 1981.
Cei mai multi dintre noi, consumam energie electrica din retea si o facem de peste un secol. De aceea ne numim consumatori. Din cauza impactului asupra mediului inconjurator, o noua comunitate a inceput sa ia amploare si anume cea a prosumatorilor. Lucrurile par sa se schimbe in ceea ce priveste mentalitatea despre cum ar trebui sa fie optimizat consumul de energie electrica atat in resedinte, cladiri de birouri, etc.
In Ghidul Prosumatorului se defineste dupa cum urmeaza:
“Conform legii nr. 220/2008, prosumatorul este clientul final care detine instalatii de producere a energiei electrice, inclusiv in cogenerare, cu o putere mai mica de 27kW, a carui activitate specifica nu este producerea energiei electrice si care consuma, stocheaza sau vinde energie electrica din surse regenerabile produsa in cladirea lui, inclusiv un bloc de apartamente, o zona rezidentiala, un amplasament de servicii partajat, comercial sau industrial sau in acelasi sistem de distributie inchis.”
Injectarea in retea este posibila datorita nivelului inalt la care a ajuns tehnologia in zilele noastre si dorintei de a adauga noi surse de energie regenerabile in retea, cum ar fi energia solara, vantului, apei, etc.
De la 1 ianuarie 2019 si romanii pot produce si injecta energie electrica in retea.
Principala sursa de energie regenerabila este chiar soarele. Prin sistemul de panouri fotovoltaice, putem transforma energia solara, in energie electrica.
Fiecare dintre noi, avem un consum mediu, iar sistemul de panouri ar trebui configurat in asa fel incat sa sustina nevoile noastre. Energia electrica produsa in plus poate fi injectata in retea.
Ce trebuie sa facem pentru a deveni prosumatori
Inainte ca o persoana sa devina prosumator, aceasta va trebui sa parcurga urmatoarele etape din Ghidul Prosumatorului:
- Certificatul de urbanism;
- Avizul de amplasament;
- Solutia de racordare;
- Avizul tehnic de racordare;
- Contract de racordare;
- Contract de executie;
- Anuntarea inceperii lucrarilor;
- Anuntarea finalizarii lucrarilor;
- Proces verbal de receptie la terminarea lucrarilor;
- Punerea sub tensiune de proba;
- Certificat de racordare;
- Contract de vanzare-cumparare energie electrica.
Ce putem sa facem cu surplusul de energie
Exista doua posibilitati de a “scapa” de ea.
Prima posibilitate este ca energia produsa suplimentar sa fie injectata in retea si vanduta operatorului de distributie, dar doar celui cu care avem contractul de vanzare-cumparare.
Cea de a doua ar fi sa o stocam in acumulatori. Aceasta poate fi consumata pe timpul noptii de catre echipamentele electrocasnice, fara sa fie nevoie sa mai luam energie din retea.
A doua posibilitate este valabila doar daca avem instalat un sistem de stocare de energie cu acumulatori.
Persoanele juridice pot deveni prosumatori
Desigur, cu conditia ca generarea si injectarea energiei electrice in retea sa nu devina principala lor activitate comerciala.
Companiile care isi desfasoara activitatea pe timpul zilei in hale, depozite sau cladiri cu suprafete ale acoperisului mari, isi pot reduce costurile privind energia electrica.
Care sunt avantajele si dezavantajele in a deveni prosumator
Avantajele de a deveni prosumator:
- Nu are un impact poluant asupra mediului inconjurator;
- Scaderea costurilor ale facturilor electrice;
- Creste valoarea de piata a imobilului;
- Posibilitatea de a injecta in retea si a vinde energia electrica suplimentara, etc.
Dezavantajele de a deveni un prosumator:
- Investitia intr-un sistem de energie regenerabila este pe termen lung, asa ca daca va grabiti sa va amortizati investitia imediat, o sa fiti putin dezamagiti;
- Durata de viata a sistemului cu panouri fotovoltaice variaza de la un producator la altul, intre 15-25 ani;
- Pe timpul iernii, productia este mai mica.
A fi prosumator, insa, nu se rezuma doar la generarea energiei electrice, ci si la generarea energiei termice. Cea din urma se poate realiza tot cu un sistem de panouri, dar de data aceasta panouri termice.
Pentru a acoperi in mare parte si incalzirea din casa, putem apela mai nou, la pompele de caldura, care pot produce caldura din energie electrica, exceptand centralele electrice care consuma foarte mult, in comparatie cu pompele de caldura.
„O noua civilizatie este pe cale de aparitie in vietile noastre si peste tot oamenii orbi incearca s-o opreasca. Aceasta civilizatie noua aduce cu sine noi tipuri de familie, alte stiluri de munca, de iubire si de viata, o noua economie, noi conflicte politice si dincolo de toate acestea o constiinta modificata” (Al treilea val, Alvin Toffler).
Daca v-ati hotarat sa deveniti prosumator, trebuie sa fiti constienti de drumul ce va asteapta: informatii despre ce este un sistem de panouri fotovoltaice, cum functioneaza el, cale dus-intors catre institutiile statului pentru documentele necesare avizarii, gasirea unei firme autorizate pentru implementarea acestui sistem.
Apelati doar la firme autorizate in acest sens!
Aici e doar definiția din contextul energiei electrice, valabil pentru a legifera și a avea termenii stabiliți pentru acest text, însă termenul de prosumator e mult mai larg, așa cum a fost definit de Alvin Toffler, pe care îl menționați. Operele lui Toffler sunt studiate în universitățile din SUA, dar cred că nu și în România…