Skip to main content
Iluminat inteligentInstalații electrice

Ce nu știai despre un întrerupător de lumină

By 29/07/2019August 13th, 2024No Comments

In limbajul instalatiilor electrice, intrerupatorul este un dispozitiv utilizat cel mai frecvent pentru a actiona sistemul de iluminat dintr-o cladire, echipamente conectate permanent sau chiar si prizele electrice. Veiozele, lampile de podea pot avea un intrerupator montat pe soclu, la baza sau in linie cu cablul de alimentare.

Daca aveti de gand sa instalati noi intrerupatoare de lumina in casa dumneavoastra, nu trebuie neaparat sa fiti un expert. Va recomandam insa efectuarea cercetarilor pe diferite tipuri de intrerupatoare pentru a gasi ceea ce va convine cel mai bine. Desigur, sa cautati informatii valoroase despre comutatoarele de lumina poate consuma timp si va poate pune multe semne de intrebare. 

Mai jos am sintetizat un ghid pentru incepatori pentru comutatoarele de lumina de baza si diferitele lor functii.

Cele mai multe camere din locuinta dumneavoastra vor avea unul sau mai multe intrerupatoare de perete. Corpurile incastrate, lampile suspendate, candelabrele si aplicele de perete sunt, de regula, oprite si aprinse prin actionarea unui intrerupator de perete, de obicei pozitionat langa usa. In camerele care nu au corpuri de iluminat montate, acel intrerupator de perete poate controla o priza electrica in care este conectata o lampa de podea. De obicei, nu acordam multa atentie, dar este bine sa stim despre cum functioneaza intrerupatoarele de perete.

Ce conductoare se conecteaza la intrerupator?

Exista o modalitate sigura si corecta de a conecta un intrerupator. Unii oameni se intreaba “ce diferenta face fiecare fir care este conectat?”.

Este adevarat ca cablarea firului de faza sau neutru la intrerupator va intrerupe circuitul. Totusi doar cablarea firului de faza se va face in siguranta. Dacă intrerupeti faza la intrerupator, alimentarea se opreste la acesta si nu se mai poate alimenta. Lumina, nu se va mai aprinde astfel.

Daca conectati firul neutru la intrerupator, acesta va rupe si circuitul. Cu toate acestea, faza trece prin sarcina, iar de acolo curge curentul catre masa. De exemplu, imaginati-va o lampa cu faza conectata la el si firul neutru conectat la intrerupator. Cand opriti intrerupatorul, circuitul este spart si lumina se stinge. Cu toate acestea, odata cu oprirea luminii, daca desurubati becul si bagati degetele in dulie, curentul poate curge prin tine spre sol, ceea ce ar fi rau. Acest lucru nu s-ar intampla daca firul neutru ar fi conectat la lumina si faza la intrerupator atunci cand intrerupatorul este oprit. Prin intreruperea conductorului de faza la intrerupator in loc de neutru intr-un circuit corespunzator cablat, ati oprit curentul inainte de a trece prin sarcina.

Intrerupatoarele de lumina sunt simple in proiectare. Curentul trece prin aceste dispozitive la sarcina, cum ar fi o lampa de plafon. Cand opriti intrerupatorul, acesta rupe circuitul si intrerupe fluxul de energie electrica. Un intrerupator simplu de lumina are doua terminale si, uneori, un terminal de masa. Conductorul de faza de la sursa de alimentare este conectat la unul dintre terminale. Comanda care se deplaseaza la sarcină (cum ar fi lampa de plafon) este conectata la cel de-al doilea terminal.

Tipuri de intrerupatoare

Exista mai multe tipuri de intrerupatoare de perete care sunt utilizate pentru a controla corpurile de iluminat:

-intrerupator simplu ON-OFF (sau comutator),

-cap-scara

-cap-cruce. 

Fiecare dintre aceste tipuri vine in diferite stiluri de operare, inclusiv comutare, simplu si buton cu revenire. Acestea pot fi de asemenea disponibile in switch-uri in stil dimmer care permit un control variabil al nivelului de iluminat. Este important sa alegeti un comutator care sa furnizeze functia de care aveti nevoie.

Intrerupator de lumina simplu ON-OFF

Cel mai obisnuit tip de intrerupator de lumina din locuinta, intrerupatoarele simple on-off, cu un singur pol, sunt dispozitive pe baza de parghii cu o functie simpla de pornire si oprire. Un singur pol se refera la numarul de circuite care trec prin intrerupator, ceea ce inseamna ca puteti sa controlati o singura lumina de la un singur buton, sau altfel spus, ca poate fi conectata doar o singura comanda de iluminat (o singura aprindere). In interiorul intrerupatorului exista o poarta metalica cu arc, care deschide si inchide circuitul electric ce alimenteaza aparatul de iluminat. Cand treceti intrerupatorul in poziția ON, poarta se inchide si permite alimentarea cu energie electrica prin comutator si apoi spre aparatul de iluminat. Cand comutati in pozitia OFF, poarta se deschide, intrerupand fluxul de energie catre dispozitivul de iluminat.

Exista diferite modele utilizate pentru realizarea intrerupatoarelor. Tipurile mai vechi sunt pur mecanice, cu un brat metalic controlat de arcuri. Aceste tipuri se pot uza deoarece in timp isi pierd rezistenta. Tipurile mai noi de intrerupatoare pot folosi un flacon de mercur in interior pentru a conduce electricitatea. Aceste tipuri nu au caracteristica “de blocare” atunci cand parghia este actionata si sunt considerabil mai durabile decat cele mecanice. Cateodata sunt comercializate ca niste intrerupatoare “silentioase” si sunt mult mai scumpe, dar rareori se uzeaza.


Intrerupatoarele cu mai multe pozitii

Acestea vin in mai multe variante, iar functia lor este ca mai multe dispozitive sa controleze aceeasi lumina. O versiune este un intrerupator cap scara. Acestea pot controla lumina din doua locatii cum ar fi la partea inferioara si la partea superioara a unei scari, sau ambele capete ale unui hol lung. 

Din punct de vedere constructiv intrerupătoarele cap scara au trei terminale cu surub care servesc unor functii diferite, in functie de locul in care este amplasat aparatul in configuratia circuitului.
In interior, intrerupatorul cap-scara are o configuratie mecanica in forma de “V.” Punctul lui V este terminalul in care faza este conectata la tablou sau care conduce spre corpul de iluminat (aprinderea). Cele doua fire care leaga cele doua intrerupatoare sunt conectate la terminalele cu surub legate de bratele deschise de pe V.

Acest lucru inseamna, in esenta, ca exista doua cai posibile prin care electricitatea poate ajunge la lampa si o cale este completa ori de cate ori cele doua parghii de comutare sunt in aceeasi pozitie – atat ambele in sus, cat si ambele in jos.

Ori de cate ori parghiile sunt in pozitii diferite, nu exista o cale si corpul de iluminat ramane stins. Aceasta configuratie permite oricaruia dintre intrerupatoare sa aprinda sau sa stinga lumina in orice moment. 

In termeni tehnici, un intrerupator cap-scara este cunoscut ca un intrerupator cu un singur pol, “cu aruncare dubla”. Un singur pol, din nou, inseamna ca este conectata doar o aprindere. Dar acest dispozitiv are si alte doua fire conectate la el, iar termenul de aruncare dublă care leaga parghia comuta calea electrica inainte si inapoi intre celelalte doua fire care circula intre cele doua intrerupatoare.

Intrerupatoarele cap-cruce fac acelasi lucru, dar sunt utilizate atunci cand doriti sa controlati un dispozitiv de iluminat din trei sau mai multe locatii. Multe case nu au nevoie de o astfel de configuratie.

Totusi, o casa mare, cu o camera mare sau un spatiu plan deschis, poate necesita ca o lumina de plafon sa fie controlata din trei sau mai multe locatii.

De exemplu, un candelabru de tavan mare poate fi controlat de un intrerupator de la intrarea din fata, altul de la usa de trecere care duce la garajul atasat si un al treilea comutator pozitionat la capatul holului care duce la dormitoare. Sau, intr-un hol lung, poate fi util sa controlati lumina de la hol de la intrerupatoarele pozitionate langa fiecare usa a dormitorului.

Ce este un intrerupator cap-cruce?


Un intrerupator cap-cruce este utilizat in combinatie cu o pereche de intrerupatoare cap-scara, unul situat la capatul frontal al circuitului, unde este furnizata energie de la sursa, iar cel de-al doilea in punctul in care curentul se deplaseaza spre dispozitivul de iluminat. Intre cele doua intrerupatoare cap-scara se afla unul sau mai multe intrerupatoare cap-cruce.

Din punct de vedere vizual, un intrerupator cap-cruce poate fi identificat prin intermediul a patru borne cu surub pe carcasa aparatului. Din punct de vedere tehnic, aparatul se conecteaza cu doua conductoare de faza si comanda si sunt conectate la sursa de alimentare prin firele de legatura care vin de la intrerupatorul din amonte in configuratia circuitului. Intelegerea exacta a modului in care un intrerupator cap-cruce si doua intrerupatoare cap-scara functioneaza pentru a controla un dispozitiv de iluminat din toate cele trei locatii poate fi dificil de vizualizat.

In esenta, intrerupatorul cap-cruce poate fi considerat ca avand un mecanism interior in forma de “X” care comuta calea electrica inainte si inapoi intre caile deja stabilite intre cele doua intrerupatoare cap-scara. Prin urmare, poate inversa o cale completa pentru a intrerupe fluxul curent (prin rotirea dispozitivului de iluminat in pozitia OFF) sau pentru a inversa o cale care este intrerupta pentru a finaliza circuitul (prin rotirea dispozitivului de iluminat). Cu alte cuvinte, un intrerupator cap-cruce serveste pentru a deschide o cale electrica inchisa sau a inchide o cale deschisa.

Intrerupatoarele cap-scara sau cap-cruce sunt identificate si prin terminologiile de producator “ intrerupator cu trei cai” sau “ intrerupator cu patru cai”.

Intrerupatorul de tip variator sau “dimmer”

Variatoarele sunt dispozitive mai complexe decat un simplu intrerupator de pornire si oprire. Acestea sunt utilizate pentru a creste sau a reduce luminozitatea luminii fara a o opri complet. 

Comenzile unui dimmer pot fi multi-locationale. Asta inseamna ca pot fi folosite pentru a dima aceeasi lampa din diferite locatii ale unei case.

Un variator preia controlul asupra ambiantei oricarei camere. El ofera flexibilitate si stil cand vine vorba de iluminatul spatiului dumneavoastra de acasa sau de birou.
In plus, variatoarele va pot economisi o multime de bani si energie. Prin diminuarea intensitatii luminoase, reduceti puterea de iesire, ceea ce economiseste energie si mareste durata de viata a surselor. Avand in vedere ca iluminatul reprezinta aproximativ 15% din factura noastra totala de energie, aceste dispozitive sunt o modalitate foarte buna de a spori economiile de energie si confortul interior.

Intrerupator programabil cu temporizator

Butoanele programabile va permit sa personalizati exact cand doriti ca un dispozitiv sa se aprinda. Il puteti programa in fiecare zi a saptamanii, oferindu-va posibilitatea de a reduce astfel consumul de energie. Unele variante au capacitatea de a comunica prin Wi-Fi, permitandu-va controlul iluminatului prin dispozitive de tip tableta, telefon sau laptop.

Intrerupatoarele de tip senzor de miscare sau prezenta

Activeaza dispozitivul de iluminat atunci cand se detecteaza miscarea sau prezenta, dupa care il opreste cand nu exista detectie. Si senzorii functioneaza bine pentru a reduce consumul de energie si pentru a adauga o atmosfera moderna casei dumneavoastra.

Cand stiu ca trebuie sa inlocuiesc intrerupatorul?

Atunci cand un intrerupator este defect, acesta se simte la actionare slabit sau poate fi rigid si dificil de impins. Luminile care clipesc de asemenea pot indica un intrerupator defect. Exista posibilitatea ca acesta sa nu fii reusit sa inchida complet circuitul sau sa il deconecteze, dupa caz.
Daca aveti nevoie sa inlocuiti un comutator, apelati la un specialist cat de repede posibil.

De retinut!

Daca doriti sa inlocuiti unul dintre intrerupatoarele existente cu un intrerupator nou, un intrerupator programabil cu temporizare sau cu un variator, noul aparat trebuie sa aiba aceeasi functie ca si cel pe care il inlocuieste. Adica un intrerupator de perete cu un singur pol necesita un variator si de asemenea un intrerupator cap-scara poate fi inlocuit doar cu un variator de tip cap-scara. Cu toate acestea, variatoarele cap-cruce nu sunt disponibile in prezent. In configuratiile cap-cruce, puteti inlocui unul sau ambele intrerupatoare cap-scara cu un variator sau cu un intrerupator programabil cu temporizare. Pe cand intrerupatorul cap-cruce trebuie sa ramana un intrerupator simplu pe comutare.


In al doilea rand, este important sa retineti ca energia nu este niciodata complet intrerupta intr-un circuit de intrerupere – cu exceptia cazului in care opriti alimentarea la tablou. Daca un intrerupator de perete este actionat pe functia oprit, lampa este stinsa nu inseamna ca firele nu au energie. Cea mai buna practica este oprirea intotdeauna a intrerupatorului din tablou, chiar daca inlocuiti un bec. Aceasta va elimina posibilitatea ca cineva sa porneasca alimentarea dispozitivului prin actionarea unui intrerupator de perete.

Luati in considerare ca cel mai sigur este sa apelati la un electrician autorizat!

Leave a Reply