Protocolul X10 reprezinta o metoda de comunicare folosita in automatizarea unei case.
In 1970, un grup de ingineri scotieni formau compania Pico Electronics. Initial s-au axat pe producerea de microcipuri si microcalculatoare.
In 1974, au dezvoltat un dispozitiv de inregistrare programabil impreuna cu cei de la Birmingham Sound Reproducers. Rezultatul cercetarii si dezvoltarii acestui dispozitiv a fost o telecomanda pentru lumini si diverse aplicatii.
In 1975 au adus la viata un proiect numit X10.
Primul pachet continea:
- Consola de control;
- Aparat;
- Modul de lampa.
Curand s-a alaturat si un intrerupator si X10 a fost complet functional.
Sursa foto:https://pxhere.com/ro/photo/1452109
X10 este unul dintre cele mai vechi protocoale de automatizare, prin urmare nu are o latime de banda ca a celorlalte. Totusi, ramane un protocol utilizat frecvent.
Acesta este un protocol ce functioneaza atat prin cablarea dispozitivelor, cat si fara fire.
Poate controla dispozitive precum:
- Intrerupatoare;
- Termostate;
- Senzori de miscare;
- Pompe;
- Alarme;
- Sistem audio.
X10 foloseste transmitatoare separate ce receptioneaza semnale de la panoul de control si unitati de control in care sunt conectate dispozitivele controlate.
Modulele de control sunt introduse in receptoarele electrice din casa.
Cablurile din casa sau frecventele radio existente in casa sunt utilizate pentru a transmite semnalul care automatizeaza aparatul de uz casnic.
Dispozitivele X10 transmit semnale de 120 kHz in reteaua electrica a casei la punctul zero de intersectie al undei sinusoidale, asadar orice interferenta este limitata. Un bit este transmis la fiecare punct de intersectie.
Informatia digitala este formata dintr-o adresa si o comanda trimisa catre un dispozitiv de la un controller.
Pachetul de date transmis in protocolul X10 consta in 3 coduri:
- Codul casei – 4 biti (A-P);
- Codul modulului – 4 biti (1-16)
- Codul de comanda (sincronizare) – 4 biti.
Protocolul permite utilizarea pana la 256 dispozitive.
Aplicatia de control
Comunicarea intre aplicatie si controller este realizata printr-un port serial, standard RS232.
Conexiunea este deschisa intr-un fisier al aplicatiei, astfel, va fi utilizata de toate comenzile date catre controller si va fi inchisa doar la inchiderea totala a aplicatiei.
Aplicatia este o baza de date. Aceasta contine informatiile de autentificare si despre locatiile sistemului si este situata central.
Un utilizator poate avea multiple imobile si exista varianta ca acelasi spatiu de locuinta sa fie cartografiat pentru mai multi utilizatori. Exista cate un cod de acces pentru fiecare utilizator, insa nu se gasesc in baza de date. Sunt tinute in tabelul de legatura dintre utilizatori si imobil.
Acestea sunt criptate utilizand cheia publica a utilizatorului.
Avantajele protocolului X10
- Costul financiar scazut;
- Disponibilitatea echipamentului;
- Flexibilitatea si usurinta instalarii dispozitivelor.
Dezavantaje
- Viteza de transmitere a datelor;
- Influenta zgomotului; Utilizarea excesiva a echipamentelor de uz casnic poate influenta calitatea transmiterii comenzilor.
- Sincronizarea comenzilor. Procotolul permite transmiterea unei singure comenzi o data. Sincronizarea a doua comenzi poate duce la anularea acestora sau transmiterea unor comenzi gresite.
- Protocolul este restrans ca posibilitati de programare. De exemplu: pentru controlul luminilor din casa, acesta se limiteaza la ON/OFF.
Pe langa X10, exista mai multe protocoale ce pot fi utilizate ca alternativa.
INSTEON – foloseste protocol conceput pentru un timp de raspuns mai scurt decat X10. Acesta va inlocui X10 pe piata tehnologiei.
Z-WAVE – functioneaza doar wireless (fara fir). Este o retea interconectata (tip mesh) si are un consum redus de energie.
ZigBee – permite integrarea unui numar considerabil mai mare de aparate decat celelalte protocoale si are e viteza ridicata, insa unul dintre dezavantajele lui este functionarea pe frecventa de 2.4GHz, care este aceeasi utilizata de wi-fi.
Sistemele prezentate pe scurt mai sus sunt imbunatatite constant si accepta si dispozitivele X10.
Pentru instalarea acestui tip de sistem, este necesar sa apelati la un specialist!
Sursa: smarthome.com/sc-what-is-x10-home-automation