Skip to main content
Instalații electrice

Cum citești o factură de energie electrică

By 29/07/2019March 5th, 2024No Comments

Factura curent

Cand vine vorba de economisirea de bani și energie in ceea ce priveste locuinta dumneavoastra, factura la energie electrica este prima cu care trebuie sa incepeti. Aceasta va poate oferi o multitudine de informatii, cum ar fi obiceiurile dumneavoastra de utilizare si ratele actuale de energie. Cu toate acestea, aceste declaratii lunare de facturare pot fi un pic cam dificil de citit si interpretat. Pentru a va ajuta sa intelegeți mai bine lucrurile, vom intocmi mai departe un scurt ghid.

Inainte de toate, trebuie sa analizam cateva informatii diferite pe care le puteti gasi in factura dumneavoastra. 

Toate facturile vor contine aceleasi informatii de baza. Avand in vedere acest lucru, sa analizam elementele cele mai importante ale oricarei facturi electrice lunare:

Perioada de facturare

Aceasta parte explica cand compania dvs. de energie primeste prima si a doua citire a contorului electric, in fiecare luna. Datele pentru aceste citiri ar trebui sa fie aproximativ aceleasi in fiecare luna, desi pot varia usor.

Tip factura: Estimat sau Regularizare

Consumul estimat reprezinta cantitatea de energie electrica pe care abonatul estimeaza ca o consuma in fiecare luna. Daca furnizorul nu efectueaza citiri ale aparatelor de masurare a energie electrice, se va specifica la tip factura – ESTIMAT.

In caz contrar, cand se efectueaza citirea contorului de energie electrica, se va emite o factura de tip REGULARIZARE. Acesta va contine consumul real inregistrat intr-un interval de timp. In factura de regularizare se scad cantitatile de energie electrica estimate in facturile precedente aferente perioadei de facturare, astfel facturandu-se doar diferenta.

DETALII FISCALE

Energie electrica de facturat:

Total energie in perioada de facturare

In aceasta sectiune veti regasi consumul de energie electrica, estimat sau masurat, aferent perioadei de facturare.

Spre exemplu, daca s-au emis doua facturi estimate, prima cu 70kWh consumati si cea de-a doua cu 50kWh consumati, iar in intervalul dintre doua citiri consecutive ale contorului s-a inregistrat un consum de 240kWh, pe factura de regularizare, cantitatea de energie facturata va fi diferenta dintre cei 240kWh si ce ati achitat deja, aferent facturilor estimate: 240-(70+50)=120kWh

Contributie pentru cogenerare

Contributia pentru cogenerare este o taxa platita de toti consumatorii de energie electrica. Banii sunt directionati catre sustinerea centralelor electrotermice care produc simultan energie electrica si termica. Dar si pentru promovarea si dezvoltarea acestora in conditii de eficienta agreate de Autoritatea Nationala de Reglementare a Energiei.

Valoarea contributiei pentru cogenerarea de inalta eficienta se determina pe baza costurilor si veniturilor realizate si a celor prognozate. Aceasta se stabileste pentru o perioada de 12 luni si se poate ajusta la inceputul semestrului al doilea al fiecarui an.

Valoarea contributiei pentru cogenerare in vigoare de la data de 1 ianuarie 2019 este de 0,01186 lei/kWh, exclusiv TVA.

Certificate verzi

Certificatul verde reprezinta un titlu care atesta producerea de energie electrica din surse regenerabile de energie. Certificatul se poate tranzactiona, distinct de cantitatea de energie electrica pe care acesta o reprezinta, pe o piata organizata, in conditii reglementate de lege si este o schema suport de promovare a producerii energiei verzi.

Statul roman sprijina investitorii in energie electrica din surse regenerabila prin intermediul acestor certificate verzi si prin asigurarea cadrului legal de comercializare a acestora. In prezent, fiecare MWh de energie verde produs este recompensat cu un numar de certificate verzi. Aceste certificate verzi sunt cumparate de furnizorii de energie electrica. Companiile de profil sunt obligate sa aiba o anumita cota de energie regenerabila in cosul de energie electrica livrata consumatorilor.

Valoarea certificatelor verzi va fi regularizata in anul urmator, in functie de cota anuala realizata si pretul la care au fost tranzactionate efectiv certificatele verzi. In concordanta cu prevederile art. 1 alin. 6) din Legea nr.134/2012, „pana cel tarziu la data de 1 septembrie a fiecarui an, furnizorii de energie electrica si producatorii vor regulariza valoarea certificatelor verzi aferente anului anterior, respectiv cota anuala stabilita de catre ANRE, energia electrica facturata si pretul mediu ponderat al certificatelor verzi utilizate de catre furnizor pentru anul anterior”.

Incepand cu 1 ianuarie 2019, cota anuala obligatorie de achizitie de certificate verzi estimata este de 0,433 CV/MWh (conform Ordinului ANRE 207/2018 privind stabilirea cotei obligatorii estimate de achizitie de certificate verzi). Pretul mediu ponderat al certificatelor verzi calculate, valabil incepand cu 01 ianuarie 2019 este de 134,3021 lei/CV. Costul unitar calculat pentru Certificate Verzi, care se va aplica pentru cantitatea de energie electrica consumata incepand cu 01 ianuarie 2019 este de 0,0571 lei/kWh.

Acciza de facturat

Asemenea accizelor care se platesc pentru tigari, alcool sau combustibil, exista accize si pentru energia electrica. Conform codului fiscal actual, intrat in vigoare de la 1 ianuarie 2019, acciza unitara pentru energia electrica utilizata in scop comercial creste de la 2.37ron la 2.44ron/MWh, iar cea utilizata in scop necomercial, de la 4.74ron la 4.89ron/MWh, exclusiv TVA.

Spre exemplu, pentru activitatile casnice se considera acciza de consum necomercial. Daca am presupune 100kWh, vom avea 4.89ron* 0.1MWh=0.489ron

Total baza de impozitare TVA reprezinta totalul costurilor la care urmeaza sa se adauge TVA aferente consumului de energie, taxelor pe CV si cogenerare si accizelor.

TVA 19% – Taxa pe valoare adaugata, evaluata la 19% care se adauga costurilor exprimate mai sus

Total de plata factura curenta reprezinta suma dintre baza de impozitare TVA si TVA in valoare de 19%.

Facturi restante – Sunt facturile neachitate pana la data emiterii facturii in cauza.

Sold client la data emiterii facturii 

Soldul client reprezinta suma dintre factura curenta si facturile restante.

In functie de locul in care locuiti, compania dumneavoastra de energie poate avea ceea ce se numeste ore de varf. In general, pretul pe kWh va fi mai ieftin in afara orelor de varf decat in ​​timpul orelor de varf. Acest lucru se datoreaza faptului ca reteaua de utilitati energetice este mai putin impozitata in afara orelor de varf. Astfel, le va percepe o rata mai mica clientilor pentru a incuraja utilizarea energiei electrice in acel moment. Daca furnizorul dumneavoastra foloseste aceasta structura de preturi, este posibil sa reduceti factura de energie electrica prin ajustarea unor obiceiuri. Evitati utilizarea energiei cand cererea este maxima. De obicei imediat după ziua de lucru, cand o multime de oameni ajung acasa si incep sa gateasca, sa spele si altele asemenea.

In general, facturile la energie sunt mai mari in timpul iernii si mai mici in timpul verii. Aruncati o privire la cea mai recenta declaratie de facturare, si observati care luni tind sa fie cele mai scumpe pentru dumneavoastra. Acestea coincid cu utilizarea mai multor aparate de aer conditionat sau echipamente de incalzire? Raspunsul ar trebui sa va ajute sa gasiti cateva moduri in care puteti economisi la facturile de energie electrica.

Diverse taxe – Fiecare companie de utilitati este diferita si poate avea propriul set unic de diverse taxe in declaratiile lunare de facturare. Daca aveti intrebari cu privire la ceea ce este o taxa si de ce apare pe factura dvs. lunară electrică, dati utilitatii locale un apel.

De asemenea, puteti sa consultati si acest videoclip de la o utilitate publica tipica (in acest caz, ENEL) pentru a vedea ce este inclus in declaratiile lunare de facturare.

https://www.enel.ro/content/enel-ro/enel-muntenia/ro/megamenu/mai-mult-pentru-tine/ghid-noua-factura-enel.html

Leave a Reply