Compania de utilitati va percepe o factura pentru consum de energie electrica pe baza citirilor lunare ale unui contor electric. Acesta din urma masoara curentul care trece prin intrarea de serviciu in tabloul electric. Contorul poate fi mecanic, cu posibilitate de citire lunara de catre o persoana angajata la compania de utilitati. Mai poate fi un contor digital mai nou, care poate trimite informatii prin intermediul internetului sau al semnalelor radio.
Oricare ar fi tipul contorului pe care il aveti, acesta va masura consumul de energie electrica in wati ora sau, mai precis, kilowati-ora. Un watt este unitatea de masura pentru puterea electrica, adica produsul dintre tensiunea si amperajul (sau curentul) dintr-un circuit electric: 1 volt x 1 amper = 1 watt. Dar aceasta formula reprezinta doar masura puterii electrice. Pentru a masura consumul real de energie, trebuie sa adaugati un element de timp. Prin urmare, consumul electric masoara puterea electrica utilizata intr-o perioada de timp. Contorul dumneavoastra electric inregistreaza consumul de energie electrica in kilowatt-ora. In termeni simpli, 1 kilowatt ora = 1.000 watt-ore. De exemplu, daca aprindeti un bec de 100 watt timp de 10 ore, consumul de energie este calculat ca 100 de watt x 10 = 1.000 watt ore (sau 1 kilowatt ora).
Tipuri de contoare
Citirea contoarelor de energie electrica nu este intotdeauna o munca atat de simpla precum pare la prima vedere. In primul rand, acestea pot fi de doua tipuri: contoare magnetice si contoare electronice, fie ele monofazate sau trifazate. In cazul celor magnetice, exista un singur index care poate fi citit. Aceste aparate pot inregistra doar un singur tip de energie, intr-un singur sens pe o singura zona orara. Exista situatia in care contorul are doua cadrane,asadar, practic, doua discuri.
Afisajul poate contine ultimele cifre (citite de la stanga la dreapta) precedate de virgula si puse in evidenta diferit fata de restul cifrelor. In acest caz, nu se va citi afisajul dupa virgula. In cazul in care ultimele cifre nu sunt evidentiate diferit, se vor citi toate cifrele de pe ecran..
Contoarele electronice permit afisarea mai multor tipuri de energie, acestea putand fi programate sa inregistreze energia electrica diferențiat pe zone orare. Pentru consumatorii care nu beneficiază de tarif diferentiat pe zone orare trebuie citit indexul corespunzator codului 1.8.0. Pentru consumatorii care beneficiaza de tarif diferentiat pe zone orare trebuie citit indexul corespunzator codului 1.8.1, indexul corespunzator codului 1.8.2 si indexul corespunzator codului 1.8.3.
Contoarele inteligente (Smart Meter) permit afisarea mai multor tipuri de energie. Acestea pot fi programate sa inregistreze energia electrica diferentiat pe zone orare. Aceste contoare permit transmiterea la distanta a datelor de facturare (indecsilor). De asemenea, permit si operatii de la distanta, cum ar fi: conectari, deconectari, schimbarea tarifului, transferul contractului etc.
Contorul functioneaza in parametri normali?
Daca banuiţi ca factura dumneavoastra nu reflecta consumul real si credeti ca platiţi pentru energia electrica mai mult decat trebuie, puteti verifica chiar dumneavoastra daca nu cumva este contorul defect, sau ceva nu este in regula cu sistemul electric.
I.
Primul mod prin care puteti verifica daca aveti un contor care inregistreaza corect consumul de energie electrica este la indemana oricui si nu costa nimic. Aveti nevoie doar de un cronometru si de un echipament electric din casa, cu un consum constant. De preferat a carui putere o stiti sau este afisata in cartea tehnica si care sa fie, de calitate. Vom exemplifica cu un uscator de par care are o putere de 1200 watt. Iata cum trebuie sa procedati in continuare.
Inainte de toate, scoateti tot din prize si nu aprindeti nici o sursa de iluminat, astfel incat sa nu existe nimic in casa care sa consume energie electrica. După ce v-ati asigurat de acest lucru, bagati in priza uscatorul. Mergeti cu cronometrul in fata contorului. Notaţi indexul afişat inainte de pornirea uscatorului. Apoi, porniti aparatul timp de 10 minute de cand ati notat indexul. Exact în momentul in care aţi oprit uscatorul, notaţi inca o data indexul afisat de contor!
Timp de 10 minute, uscatorul de 1200W a avut un consum de energie electrica de 200Wh (puterea impartita la timpul de functionare). Calculati acum diferenta dintre indexul nou si cel vechi afisate de contor. Vedeti daca obtineti aceasta valoare, sau una aproape identica pentru intervalul de timp in care echipamentul a fost in priza si a functionat. Daca obtineti acest rezultat sau unul similar, atunci contorul inregistreaza corect consumul dumneavoastra.
Puteti incerca experimentul cu orice alt echipament, care sa aiba un consum de energie electrica constant, si pe orice interval de timp. Singura mentiune este ca trebuie chiar sa fiti sigur de puterea aparatului (ce scrie in specificatii sa fie si in realitate) – de aceea este bine sa fie unul calitativ.
II.
A doua varianta este mai costisitoare si presupune si cateva cunostinte de specialitate. Are o acuratete mai buna, dar nu se poate aplica oriunde. Distribuitorul de energie electrica are drept asupra retelei electrice pana la contor. Partea de dupa contor este proprietatea dumneavoastra. Astfel, puteti cumpara un contor monofazat de la magazin, pe care sa il montati exact dupa contorul vechi si pe care il legati la reteaua din casa. Adica, din firele de faza si neutru de la iesirea din contorul vechi, legati firele, in aceeasi ordine, la contorul nou, iar de la iesirea din contorul nou legati firele la tabloul electric. Practic, mai aveti un contor dupa contorul”oficial” care va masoara consumul de energie electrica in baza caruia platiti factura.
Notati indexul de pe contorul vechi. Pentru cel nou, el este, nul, sau aproape nul. Puteti lasa cele doua contoare sa functioneze timp de, sa spunem, o luna. Dupa, faceti diferenta dintre indexul nou de pe contorul vechi si indexul vechi de pe contorul vechi, notat cu o luna in urma, cand ati montat contorul dumneavoastra. Verificati si indexul de pe contorul nou. Daca cele doua valori sunt identice sau aproape identice, contorul pus de distribuitorul de energie masoara corect. Daca nu, iar contorul distribuitorului a inregistrat mai mult, înseamna ca platiti mai mult. In acest caz ar trebui sa contactati distribuitorul pentru citirea contorului.
Sfat util!
Daca puteti, faceti o fotografie cu ambele contoare in momentul in care il instalati pe al dumneavoastră si apoi inca una peste o luna, cu mentiunea ca indecsii contoarelor trebuie sa se distinga clar in fotografie. Va poate ajuta sa demonstrati distribuitorului ca acel contor “vechi” masoara mai mult decat consumati, daca va veti afla in aceasta situatie!
Avertisment! A doua varianta nu poate fi aplicata in orice caz si mai ales nu oricine are competente sa intervina. Instalarea unui alt contor presupune foarte multa atentie si poate provoca accidente grave, chiar mortale. Aceasta metoda este prezentata doar cu titlu de exemplu. In cazul in care doriti sa o adoptati se recomanda sa solicitati ajutorul unui electrician autorizat. In niciun caz nu faceti acest lucru singur. Interventiile la instalatia electrica pot fi fatale!