Skip to main content
Clădiri inteligente

Ce sunt clădirile inteligente

By 12/12/2019August 13th, 2024No Comments
CE ESTE O CLADIRE INTELIGENTA?

Cladirile inteligente reprezinta viitorul constructiilor.

Primele cladiri care au fost construite, erau primitive, din piatra, piele de animale si alte materiale naturale.  Chiar daca am evoluat si am inceput sa construim cu otel si sticla un oras ‘zgarie-nori’, structurile aveau si au in continuare acelasi scop. Acesta era de a realiza un spatiu confortabil pentru oamenii care isi petrec timpul in interiorul lor.

Cladirile de astazi inglobeaza structuri multilaterale, sisteme si tehnologii  complexe. De-a lungul timpului, fiecare componenta dintr-o cladire a fost imbunatatita, permitand proprietarilor moderni sa isi controleze lumina, securitatea sau ventilatia, spre exemplu, independent, intr-un sistem integrat.

Insa proprietarii de astazi, au inceput sa vada dincolo de cei patru pereti si sa ia in considerare si impactul cladirilor asupra mediului inconjurator. Pentru a atinge obiectivele ce tin de sustenabilitate, nu este suficient ca o constructie sa contina sisteme care sa genereze confort si siguranta. Cladirile viitorului trebuie sa conecteze diferite componente intr-un mod dinamic si functional. Viziunea surprinde o cladire care isi indeplineste fara probleme misiunea sa, in timp ce isi minimalizeaza costurile de energie, suporta o retea electrica proprie mare si atenueaza impactul asupra mediului inconjurator.

Pentru ca viziunea sa devina realitate, trebuie adaugata inteligenta inca de la inceputul fazei de design. Constructiile inteligente folosesc tehnologia informativa in timpul operatiei pentru a conecta diferite subsisteme, care in mod normal pot opera independent. Acestea pot comunica intre ele si astfel ajuta la optimizarea performantei cladirii.

Pline de tehnologie, aceste constructii inteligente conecteaza structura unei cladiri cu unele functii pe care le poate realiza:

  • Conectarea instalatiilor 
  • Conectarea oamenilor si a tehnologiei 
  • Comectarea la un server 
  • Conectarea la mediul inconjurator
  • Conectarea la o retea electrica inteligenta 
  • Conectarea la un viitor inteligent
CONECTAREA INSTALATIILOR

Cladirile moderne contin dispozitive mecanice complexe, sisteme de control sofisticate si un set de legaturi pentru a imbunatati siguranta, confortul si productivitatea ocupantilor.

Multe dintre acestea includ comunicare intre echipamente, dar pentru ca datele sunt de natura generala, protocoalele de comunicare au fost brevetate.

Cladirile inteligente cer conectare intre toate echipamentele si sistemele lor. Un exemplu este chiar optimizarea instalatiei de racire, care mareste eficienta operatiei de racire incorporand date despre vreme. Alt exemplu este folosirea datelor dintr-un sistem de securitate pentru a stinge luminile si a reduce racirea atunci cand nu este nici o persoana prezenta in interiorul cladirii.

Rezultatul comunicarii intre echipamente si sisteme este o cladire unde lumina, securitatea si alte sisteme, permit transmiterea datelor liber inainte si inapoi, ducand la o eficienta mai mare, mai multa siguranta si confort, si un cost mai redus al utilitatilor.

Conectarea oamenilor si a tehnologiei

Cele mai sofisticate sisteme de software si hardware din lume nu ar fi decat fire si tranzistori fara oamenii care le-ar utiliza pentru a lucra mai eficient. In aceasta situatie, oamenii care manageriaza cladirile inteligente sunt o componenta cruciala. 

Conectarea la un server 

O constructie ‘smart’ poate fi considerata un supersistem de interconectare a subsistemelor cladirilor. A fost comparat cu internetul, care conecteaza retelele calculatoarelor, formand o super retea. Integrarea sistemelor, intr-o astfel de cladire, poate fi utilizata pentru a reduce costurile de functionare.

Mai jos gasiti o lista cu diferite metode prin care o cladire poate salva bani. Majoritatea includ o optimizare a operatiunilor si o eficienta crescuta:

  • Optimizarea sistemului de racire si incalzire – modelarea acestora permite sistemului sa functioneze pe un cost scazut pentru a oferi nivelul de confort dorit.
  • Potrivirea persoanelor prezente intr-o cladire pentru salvarea energiei – sistemele vor functiona pe un cost financiar minim atunci cand sunt mai putine persoane in cladire.
  • Mentenanta proactiva a echipamentelor – algoritmii de analiza vor detecta probleme in performanta dispozitivelor inainte sa devina costisitoare.
  • Consumul de energie dinamica – o cladire ‘smart’ asigura cel mai mic cost energetic si genereaza un venit financiar prin comercializarea energiei ramase, inapoi in retea. 
CONECTAREA LA MEDIUL INCONJURATOR

Timp de decenii, sistemele de management au automatizat procesele de a procura suficienta energie pentru ca racirea si incalzirea cladirilor sa prezinte standarde de confort. Aceasta eficienta semnifica mult pentru telurile sustenabile ale unei organizatii, cum ar fi urmarirea si reducerea emisiilor de gaze. 

Conectarea la o retea electrica inteligenta

Cladirile cu adevarat inteligente, vor utiliza informatiile aflate din afara peretilor sai. O retea inteligenta este un loc ideal de a incepe. Piata de energie evolueaza in timp real, ceea ce inseamna ca se pot trimite cereri catre consumatori pentru a reduce consumul atunci cand preturile sunt ridicate sau cand reteaua este in pericol. 

De exemplu, o utilitate din reteaua electrica, poate fi programata sa citeasca informatiile despre vreme. Poate anticipa o temperatura ridicata care va fi cauza unui consum ridicat de energie electrica in acea zi.

Energia utilizata si confortul persoanelor din interior sunt cruciale pentru orice organizatie. Asadar necesita implicarea oamenilor in luarea unor decizii, tehnologia va fi principala alegere. Astfel oamenii au informatii si instrumente ce le vor fi utile in luarea unor decizii inteligente.

CONECTAREA LA UN VIITOR INTELIGENT

Constructiile inteligente merg mai departe de economisirea energiei si contributia in teluri sustenabile. Ele prelungesc viata echipamentelor capitale care au impact asupra securitatii si sigurantei tuturor resurselor, inclusiv asupra oamenilor. Au activat o inovatie realizand o platforma pentru a accesa mai usor toate informatiile. Cladirile se transforma in generatoare de energie virtuala, permitand operatorilor sa injecteze energie si sa vanda megawatii in retea. Acestea reprezinta o componenta principala a viitorului, unde tehnologia si ingeniozitatea oamenilor, pot produce o scadere a emisiilor de carbon.

Avantajele se vor extinde dincolo de cei patru pereti fizici ai unei cladiri. Reteaua electrica va deveni mai fiabila. Amprenta societatii asupra carbonului este minimizata ca sursa de energie regenerabila. Este si echilibrata cu o retea de informatie care se potriveste cu cererile variabile de la un minut la altul.

Masinile electrice duc oamenii la locul de munca si acasa. Afacerile se opereaza la un nou nivel de eficienta utilizand datele in metode imbunatatie sau noi. Aceste avantaje sunt permanente, reusind sa extinda durata de viata a cladirii.

Cladirile inteligente sunt centrul acestei viziuni, oferind nu doar un acoperis asupra capului, dar si informatii asupra infrastructurii pentru a putea face posibila o lume cu adevarat inteligenta!

Leave a Reply