Skip to main content
Verificări și măsuratori

Ce cuprinde un buletin PRAM?

By 22/07/2024August 13th, 2024No Comments

Date cuprinse într-un buletin PRAM

Acronimul PRAM este prescurtarea de la Protectii prin Relee Automatizare si Măsură.

Acesta presupune o verificare esențială pentru asigurarea siguranței și bunei funcționări a instalațiilor electrice.

Elaborarea buletinului PRAM presupune efectuarea unor măsurători specializate de către personal autorizat, echipat cu aparatură profesională conformă din punct de vedere metrologic. După finalizarea măsurătorilor, se compilează un raport cunoscut sub denumirea de buletin PRAM. Acest raport cuprinde informații privind locul și data efectuării măsurătorilor, evaluări ale condițiilor de umiditate a solului și temperaturii exterioare, descrierea metodei de măsurare aplicate, specificații despre tipul și marca aparaturii de măsurare, numele executantului, precum și copii ale certificatului metrologic al aparatului folosit și ale autorizației ANRE care atestă dreptul specialistului de a emite buletinul.

Cele mai uzuale măsuratori PRAM sunt pe partea de joasă tensiune. Se efectuează:

– măsurători rezistența de dispersie la prizele de pământ / priză legare la pământ paratrăsnet;

– verificare continuități racorduri către priza de pământ (împământare) (prize 230V și 400V, utilaje, tablouri electrice);

– măsurători rezistență de izolație la cabluri – măsurători dielectrice la echipament de protecție electroizolant

– impedanță buclă rețea și buclă de scurt-circuit

– verificare succesiune faze și echilibrare faze RST – verificare întreruptoare automate

– verificare protecții diferențiale de 10/30/300 mA – masurători PAT (Portable Appliance Testing

– citeste mai mult), curenți de scurgere, putere – audit energetic folosind analizorul de rețea – analiza rețelei trifazate la transformatoare

– identificare contacte imperfecte

– măsurare rezistivitate sol pentru faza de proiectare priză de pământ naturală sau artificială

– compensarea energiei reactive rezultate ca pierderi în bobinajul transformatoarelor

– delimitare instalației electrice pe medie tensiune și blocul de masură și protecție pe joasă tensiune.

 

Spre exemplu, în cazul eliberării unui buletin PRAM, trebuie să vă asigurați că acesta cuprinde următoarele informatii:

a) data la care s-a efectuat verificarea și valabilitatea buletinului;

b) functia, calitatea si numele persoanei care a efectuat verificarea;

c) denumirea instalației sau delimitarea părții din instalatie la care s-au efectuat verificari;

d) rezultatele verificărilor;

e) metoda de măsurare folosită, tipul și clasa de precizie a aparatelor utilizate in acest sens;

De asemenea, aparatul cu care s–a efectuat măsurătoarea, trebuie etalonat periodic. Perioada de valabilitate a metrologizării, trebuie menționată și ea în buletin. Documentul care reglementeză acest aspect este Ordinul nr. 27 din 16/02/2004 pentru aprobarea Listei oficiale a mijloacelor de măsurare supuse controlului metrologic legal L.O. – 2004  Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 178 din 02/03/2004

g) condițiile în care s-au efectuat măsurătorile;

h) observații și recomandări asupra eventualelor defecte constatate și înlăturate.

 

Deși priza de pământ este un element important al sistemului de legare la pamant (impământare), verificarea PRAM implică evaluarea și măsurarea mai multor aspecte ale instalației electrice pentru a asigura siguranța și buna funcționare a acesteia. Iată câteva elemente care pot fi incluse în procesul de verificare PRAM:

– Verificarea integrității și eficienței conexiunii la pământ pentru a asigura o cale sigură pentru evacuarea curentului în caz de defecte.

– Evaluarea și măsurarea parametrilor în tabloul electric pentru a verifica conexiunile corecte, siguranța și starea generală a echipamentelor.

– Testarea și verificarea funcționării corespunzătoare a prizelor și întrerupătoarelor, inclusiv detectarea eventualelor defecte sau scurtcircuite.

– Inspectarea stării conductorilor și a cablurilor pentru a asigura integritatea izolației și pentru a preveni riscul de scurtcircuite sau supraîncălzire.

– Testarea și evaluarea echipamentelor electrice individuale pentru a asigura funcționarea corectă și sigură.

– Verificarea funcționării sistemelor de protecție, cum ar fi siguranțele, disjunctoarele sau sistemele de detecție a scurtcircuitelor.

– Revizuirea documentației relevante, inclusiv a autorizațiilor de funcționare și a certificatelor metrologice, pentru a confirma conformitatea cu reglementările.

– Evaluarea condițiilor de mediu, cum ar fi umiditatea solului și temperatura exterioară, care pot afecta performanța sistemului de impamantare.

În situația în care măsurătorile nu ies în conformitate cu normele, instalatia prezinta pericol de electrocutare. De asemenea, paratrăsnetul, dacă există, nu mai prezintă siguranță împotriva incendierii in cazul unei eventuale lovituri de trăsnet. Pentru evitarea acestor evenimente nedorite, putem interveni la nivelul problemelor și ulterior să reverificăm pentru valori conforme care să îți asigure siguranța.

Verificarea PRAM este un proces cuprinzător menit să te asigure că întreaga instalație electrică respectă standardele de siguranță și reglementările în vigoare. Este important ca această verificare să fie efectuată de personal autorizat și cu experiență în domeniul electric. Nu ezita să ne contactezi.

Picture of Mihaela Dusca

Mihaela Dusca

Mihaela este o persoană pasionată de lighting design, sustenabilitate și sisteme electrice pentru construcții. Inginer, specializat în Energie, Confort și Dezvoltare durabilă, și-a construit o carieră care îi permite să contribuie la un viitor mai verde și la îmbunătățirea tehnologiilor și a proceselor în construcții.

Dacă ai nevoie de mai multe informații, nu ezita să ne contactezi!

    Prenume, Nume (obligatoriu)

    Email (obligatoriu)

    Telefon (obligatoriu)

    Subiect

    Mesajul tău

    Leave a Reply