Skip to main content
Transmitere date

Avantajele și dezavantajele rețelelor wireless

By 06/08/2019August 13th, 2024No Comments

Nu stii care sunt avantajele si dezavantajele retelelor wireless? In primul rand, sa definim terminologia wireless. Acesta se traduce ca fiind „fara fire”. In terminologia de retea, wireless este termenul utilizat pentru a descrie orice retea de calculator unde nu exista o conexiune fizica prin cablu intre emitator si receptor, ci mai degraba ca reteaua este conectata prin unde radio si/sau microunde pentru a mentine comunicatiile.

Wi-Fi (wifi) este numele unei tehnologii populare de retea wireless care oferă utilizatorilor conexiuni wireless de mare viteza la Internet si retea.

Tipuri principale de retele wireless

Exista patru tipuri principale de retele wireless:

  • Retea locala fara fir (Local Area Network – LAN). Leaga doua sau mai multe dispozitive folosind o metoda de distributie wireless, oferind conexiune prin punctele de acces la Internet.
  • Retele wireless metropolitane (Metropolitan Area Network – MAN): conecteaza mai multe retele LAN fără fir.
  • Retea fara fir (Wide Area Network – WAN): acopera zone mari, cum ar fi orasele si alte vecinatati urbane ale acestora.
  • Reteaua wireless personala (Personal Area Network – PAN): interconecteaza dispozitivele intr-un interval scurt, in general la indemana unei persoane.
Avantajele retelelor wireless:
  • Mobilitate – Cu un laptop sau un dispozitiv mobil, accesul poate fi disponibil in intreaga scoala, la mall, intr-un avion, etc. Tot mai multe companii ofera si acces WiFi gratuit („Hot spots”).
  • Configurare rapida – Daca computerul are un adaptor wireless, localizarea unei retele fara fir poate fi simpla. In unele cazuri, va veti conecta automat la retele din raza de actiune.
  • Cost – Configurarea unei retele wireless poate fi mult mai rentabila decat cumpararea si instalarea cablurilor.
  • Extindibilitate – Adaugarea de noi computere intr-o retea wireless este la fel de usoara precum pornirea computerului. Asta atat timp cat nu depasesti numarul maxim de dispozitive.
Dezavantajele retelelor wireless:
  • Securitate – Protejati-va datele sensibile cu copii de rezerva, retele private izolate, criptare puternica si parole. Este recomandat sa monitorizati traficul de acces la retea catre si din reteaua wireless.
  • Interferenta – Deoarece retelele wireless utilizeaza semnale radio si tehnici similare pentru transmisie, acestea sunt susceptibile la interferente de la lumini si dispozitive electronice.
  • Conexiuni inconsecvente – de cate ori auziti „Asteptati un moment, am pierdut conexiunea?” Din cauza interferentei cauzate de dispozitivele electrice si/sau de elemente care blocheaza calea de transmisie, conexiunile wireless nu sunt aproape la fel de stabile ca cele printr-un cablu dedicat.
  • Viteza – Viteza de transmisie a retelelor wireless se imbunatateste. Cu toate acestea, optiuni mai rapide (cum ar fi gigabit Ethernet) sunt disponibile prin intermediul cablurilor. Daca utilizati wireless pentru acces la internet, conexiunea la internet reala pentru casa dvs. sau scoala este, in general, mai lenta decat dispozitivele de retea wireless. Daca, de asemenea, mutati cantitati mari de date in jurul unei retele private, o conexiune prin cabluri va permite ca lucrarea sa se desfasoare mult mai rapid.

Totusi, dacă inca nu v-ati creat o retea wireless acasa, ar trebui sa va ganditi la asta. Cu progresele tehnologiei din ultimii ani, a devenit destul de simplu sa faceti configurarea. 

Cu o retea wireless, toti cei din casa, indiferent in ce camera se afla, ar putea fi pe Internet. Nu este nevoie decat de o parola (pentru permisiune) si se vor putea conecta la retea. Dupa prima conectare, reteaua va recunoaste dispozitivele.

In cazul in care aveti nevoie de ajutor, solicitati un specialist pentru a va configura si optimiza setarile.

Leave a Reply