Skip to main content

In ceea ce priveste structura de metal pe care sunt montate panourile fotovoltaice, aceasta joaca un rol important in instalarea si functionarea sistemului. Structura, cunoscuta si sub numele suport fotovoltaic, poate varia in functie de aplicatie si locatie, dar sunt cateva caracteristici comune.

Cadrul de suport

Structura panourilor are un cadru rezistent, de obicei din aluminiu sau otel galvanizat, care sustine panourile fotovoltaice. Acest cadru este conceput pentru a rezista la conditii meteorologice variate si pentru a mentine panourile in pozitie sigura.

Picioarele sau stalpii de fixare

Structura este acorata in mod tipic in structura cladirii sau in sol prin intermediul picioarelor sau stalpilor de fixare. Aceste componente asigura stabilitatea si fixarea sistemului.

Accesoriile de montare 

Accesoriile de montare sau fixare pot varia in functie de tipul de instalatie. Pe acoperisuri, acestea pot consta in cleme sau elemente de fixare specifice pentru a asigura o prindere sigura a panourilor fotovoltaice. In sistemele montate pe sol, structura de montare poate include sine, profile sau alte componente pentru a sustine panourile in pozitie orizontala sau inclinate.

Ajustari pentru unghi 

Pentru a maximiza captarea energiei solare, unele structuri permit ajustarea unghiului panourilor fotovoltaice. Astfel, unghiul poate fi reglat in functie de latitudinea locatiei si de sezon pentru a maximiza productia de energie.

Conectori si cabluri

Structura poate include elemente pentru a gestiona cablurile si conductoarele electrice care conecteaza panourile fotovoltaice la invertor si la reteaua electrica.

Izolatie si protectie la intemperi

Structura trebuie sa fie protejata impotriva coroziunii si a altor factori care pot afecta durata de viata a sistemului. Izolatia corespunzatoare si protectia la intemperii pot prelungi viata structurii.

TIPURI DE STRUCTURA PENTRU SISTEME FOTOVOLTAICE

Exista mai multe tipuri de structurii fotovoltaice, disponibile pentru a monta panourile fotovoltaice in diferite medii si aplicatii. 

Iata cateva dintre cele mai comune tipuri de structuri fotovoltaice:

Structuri pentru acoperisuri rezidentiale

Acestea sunt proiectate pentru a monta panourile fotovoltaice pe acoperisurile cladirilor rezidentiale. Ele pot varia in functie de tipul acoperisului (sindrila, tabla, tigla etc.) si pot fi montate fie pe acoperis, fie incastrate in structura acoperisului.

Structuri pentru acoperisuri comerciale

Asemanatoare cu cele pentru acoperisuri rezidentiale, acestea sunt concepute pentru a sustine panouri fotovoltaice pe acoperisurile cladirilor comerciale sau industriale. Ele pot fi utilizate pe cladiri cu acoperisuri plate sau inclinate.

Structuri pentru teren deschis

Aceste structuri sunt ideale pentru sistemele fotovoltaice montate pe sol, cum ar fi parcurile fotovoltaice sau terenurile agricole. Acestea pot permite reglarea inaltimii si unghiului panourilor fotovoltaice.

Structuri de tip tracker (cu urmarire) 

Aceste structuri sunt mobile si urmaresc miscarea soarelui pe parcursul zilei pentru a maximiza captarea energiei solare. Acestea pot fi fie cu un singur ax (urmarire orizontala), fie cu doua axe (urmarire bidirectionala).

Structuri integrate in fatada cladirii

Unele proiecte utilizeaza panouri fotovoltaice integrate in fatada cladirii pentru a economisi spatiu si a oferi un aspect arhitectural modern. Aceste panouri pot fi montate pe fatada cladirii, avand rol si ca elemente de design.

Structuri pentru parapet sau balustrada

Acestea sunt proiectate pentru a monta panouri fotovoltaice pe balustrade sau pe peretii cladirilor, facandu-le potrivite pentru aplicatii specifice, cum ar fi balcoanele sau locatiile cu spatiu limitat.

Structuri pentru piscine

Aceste suporturi sunt proiectate pentru a sustine panouri fotovoltaice pe marginea piscinelor, permitand incalzirea apei folosind energia soarelui.

Structuri pentru facilitati solare fotovoltaice mobile

Aceste suporturi sunt proiectate pentru a sustine panouri fotovoltaice pe vehicule sau structuri mobile, cum ar fi rulote solare sau sisteme fotovoltaice mobile pentru tabere sau evenimente.

GRESELI CARE SE POT FACE IN INSTALAREA STRUCTURILOR PENTRU SISTEME FOTOVOLTAICE 

Exista cateva greseli comune pe care le pot face instalatorii in timpul instalarii structurilor pentru sisteme fotovoltaice, care pot afecta atat performanta cat si conditiile de siguranta. Iata cateva dintre aceste greseli:

Nivelare necorespunzatoare

Nivelarea corecta a structurii este esentiala pentru a asigura ca panourile fotovoltaice vor fi pozitionate la unghiul optim pentru captarea energiei fotovoltaice. O nivelare inadecvata poate duce la scaderea performantei sistemului.

Strangerea inadecvata a elementelor de fixare

Elementele de fixare trebuie sa fie stranse corespunzator pentru a asigura stabilitatea si siguranta structurii. Strangerea insuficienta poate duce la miscarea sau deteriorarea panourilor.

Fixare inadecvata la acoperis

In cazul montarii pe acoperis, fixarea corecta la structura acoperisului este cruciala. Orice perforare a acoperisului trebuie sa fie etansata corespunzator pentru a preveni scurgeri de apa.

Neglijarea materialelor de protectie

Elementele de fixare, precum si structura de suport, trebuie sa fie protejate impotriva coroziunii sau a altor factori de degradare. Neglijarea protectiei acestor materiale poate duce la deteriorare in timp.

Nealiniere corecta cu soarele

Panourile fotovoltaice trebuie sa fie corect aliniate cu traiectoria soarelui pentru a maximiza captarea energiei solare. Neglijarea acestui aspect poate reduce eficienta sistemului.

Greutatea excesiva

Structura trebuie sa fie dimensionata corespunzator pentru a suporta greutatea panourilor fotovoltaice si a altor elemente aditionale, precum zapada sau gheata. Neglijarea acestui aspect poate duce la deformari sau daune structurale.

Necorelarea tipului de structura cu locatia

Tipul de structura ales trebuie sa se potriveasca cu locatia si mediul de instalare. Unele structuri pot fi mai potrivite pentru acoperisuri, in timp ce altele pot fi mai potrivite pentru sistemele montate pe sol.

Utilizarea componentelor de calitate inferioara

Utilizarea componentelor de calitate inferioara sau a materialelor de constructie necalificate poate afecta durabilitatea si siguranta sistemului in timp.

Nereguli in reglajul unghiului

In cazul suporturilor care permit reglarea unghiului panourilor fotovoltaice, orice nereguli in reglajul unghiului pot duce la reducerea capacitatii de captare a energiei solare.

Cu alte cuvinte, structura panourilor fotovoltaice este proiectata pentru a mentine panourile fotovoltaice intr-o pozitie optima pentru captarea energiei solare. Aceasta este o parte esentiala a instalarii unui sistem fotovoltaic eficient si durabil. Configuratia specifica a structurii depinde de tipul de instalare (pe acoperis, pe sol, pe fatada cladirii etc.), de marimea sistemului si de conditiile locale. 

Este esential sa angajati o firma calificata pentru a efectua montajul structurii pentru panourile fotovoltaice.

Cititi despre garantia sistemului fotovoltaic aici.

Un instalator experimentat va evita eventuale greseli si va asigura o instalare corecta si sigura a sistemului fotovoltaic. De asemenea, este important sa respectati reglementarile in vigoare in timpul instalarii pentru a asigura conformitatea cu normele de siguranta si cu cerintele de autorizare. Aflati informatii despre ce este autorizatia ANRE aici.

Leave a Reply