Skip to main content

Unde se pot gasi statiile publice de incarcare EV? Un drum cu autoturismul electric prin Europa poate deveni mai placut decat drumul de la munca spre casa. Si asta nu doar datorita drumurilor accesibile si lipsei gropilor.

Conform analizei distantelor, aproximativ jumatate dintre vehiculele private nu fac niciodata calatorii zilnice cu o durata mai mare decat durata de viata a bateriei masinii (se presupune ca este de aproximativ 300 km in practica) pe parcursul intregului an. Astfel se face posibila trecerea la un vehicul electric fara modificari ale obiceiurilor sau limitelor de utilizare, atata timp cat au la dispozitie un punct de incarcare la domiciliu, fie el privat sau detinut de bloc. Alternativa pentru punctele de incarcare private sunt cele care exista la dispozitia tuturor. 

Unde se poate incarca un autoturism electric la statiile publice de incarcare?

Poate primul gand care va vine in minte atunci cand se discuta despre vehiculele electrice este despre autonomia acesteia. Inca exista temerea ca nu sunt suficiente statiile publice de incarcare in Europa si ca nu se pot gasi rapid. Dar nu mai este cazul in Europa.

Zonele cu densitatea populatiei ridicata si drumurile principale sunt deja echipate cu statii. 

In lista tarilor cu cele mai multe statii de incarcare conduce Olanda cu peste 75000 de statii instalate reprezentand aproape o treime din totalul Europei.

In topul oraselor pe de alta parte, Londra ocupa primul loc cu peste 5900 statii fiind urmata de Amsterdam cu peste 3400 si Paris – peste 2200.

Sunt diferite punctele de incarcare pentru masini?

Da, difera punctele de incarcare in functie de autoturism si tipul conectorului cu care acesta este compatibil. Exista aplicatii care va permit sa filtrati denumirea vehiculului, tipul conectorului pentru a va arata exact unde ar trebui sa va incarcati autoturismului.

Studiul a intrat apoi mai în detaliu cu analiza acestor 50% dintre vehiculele care sunt gata funcțional să treacă la electric, folosind o evaluare economică aprofundată (costuri de achiziție, costuri cu energia, taxe rutiere și costuri de asigurare, amortizare etc.) a unei mașini electrice în comparație cu un echivalent pe benzină.

Plugshare

Cea mai cunoscuta aplicatie si website este plugshare.com, care va arata peste 300 000 de puncte de incarcare din lume.

In cadrul acesteia, utilizatorii pot lasa comentarii, evaluari, chiar si fotografii. Puteti filtra statiile dupa criteriile voastre, cum ar fi – statie de incarcare electrica C.A. (curent alternativ) sau C.C. (curent continuu), sau cu o putere de alimentare mai mica.

O optiune utila a aplicatiei este “Plan a Trip” (Planificati o calatorie), unde este posibil sa planificati in avans calatoria conform autoturismului, autonomiei si tipului de conector.

Mai mult de atat, este posibila si partajarea rutei cu un smartphone sau chiar si cu Google.

Harta statiilor de incarcare Romania Sursa: plugshare.com

Openchargemap

Openchargemap ofera o harta interactiva cu filtre, precum si descrieri generale ale punctelor de incarcare individuale si chiar ale tarilor, astfel incat este posibila explorarea retelei unei statii dintr-un anumit punct inainte de a ajunge.

Avantajul acestei aplicatii este ca oricine poate inregistra un nou punct de incarcare, prin urmare fiecare poate contribui la imbunatatirea ei.

Cel mai interesant lucru despre OpenChargeMap este ca dezvoltarea si gestionarea sunt realizate de catre voluntari al carora scop este sa creeze un singur loc in care sa fie adunate toate informatiile despre statiile de incarcare.

Bucuresti-Ilfov Sursa: OpenChargeMap.org

Tesla

Ca de fiecare data, Tesla are ceva special. Nu este o surpriza ca are propriile statii de incarcare pentru autoturismele lor electrice.

Lista statiilor publice de incarcare sau harta se poate gasi pe site-ul lor. In plus, se pot cauta si punctele SuperCharger – in prezent este statia cu incarcarea cea mai rapida a autoturismelor electrice. In Romania, numarul statiilor foarte rapide nu este mare. Exista cate o statie SuperCharger in Bucuresti, Sibiu, Pitesti, Timisoara si Constanta.

SuperCharger Romania Sursa: tesla.com

Se preconizeaza deschiderea unor puncte noi de incarcare super-rapide in Craiova, Brasov si Cluj.

ENEL X

Enel X reprezinta divizia servicii avansate de energie a grupului ENEL. Si ea, ca si altii, a produs o proprie statie de incarcare electrica.

Harta poate fi gasita pe website-ul lor sau in aplicatie. Pe site, nu exista posibilitatea filtrarii statiilor de la alti producatori, insa statiile lor sunt compatibile cu majoritatea autovehiculelor electrice.

Statii de incarcare ENEL X Romania Sursa: enelx.com

In prezent statiile publice de incarcare electrice in Europa exista intr-un numar de peste 150.000. Pana in 2030 ar trebui construite peste 2.800.000 statii pentru a face fata cresterii cererii de autoturisme electrice.

Surse:

https://www.evexpert.eu

https://parklio.com/

Leave a Reply