Skip to main content

Intr-o societate aglomerata, in care exista locuri in care trebuie sa fie si lucruri de facut, nu este ceva de mirare ca vom cauta mereu confortul. Indiferent de actiunile facute zi de zi, anumite lucruri ne pot ajuta viata cotidiana sa functioneze mai lin.

Acelasi lucru sta in picioare si pentru incarcarea autoturismelor electrice. Pentru acestea exista niveluri de incarcare diferite, incarcarea CC (curent continuu) fiind cea mai rapida optiune. 

Posibil sa va intrebati daca puteti instala o statie de incarcare cu CC. 

In acasta lume a incarcarii vehiculelor electrice exista 3 niveluri diferite: nivelul 1, 2 si 3.

Cu atat de multe informatii despre incarcare, multi proprietari ar dori sa detina un punct de incarcare disponibil la domiciliu.

Este important de stiut ca incarcarea in curent continuu nu este disponibila momentan pentru aplicatiile rezidentiale. Asadar o statie de incarcare supercharger nu poate fi o varianta justificata pentru acasa.

Pentru acest tip de incarcare puteti apela insa la statiile publice, care sunt de obicei situatie in urmatoarele locuri:

  • Hoteluri;
  • Autostrada;
  • Centre comerciale;
  • Dealeri auto;

Daca instalati o statie de incarcare electrica sau conector Tesla fara a angaja un electrician autorizat ANRE (Agentia Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei), calificat in instalarea de statii de incarcare, exista riscuri semnificative pentru siguranta si conformitatea cu reglementarile legale. 

Iata ce se poate intampla in cazul unei instalari necorespunzatoare:

  • Pericol electric – o instalatie electrica incorecta sau neprofesionista poate reprezenta un pericol grav pentru siguranta dumneavoastra, a altor persoane si a proprietatii dvs si riscul de incendiu, scurtcircuitele, șocurile electrice și alte probleme grave poate crește semnificativ.
  • Probleme cu asigurarea – daca aveti o statie de incarcare sau un conector Tesla instalat necorespunzator si apare un incident legat de instalare, asigurarea dvs. ar putea sa nu acopere daunele sau sa refuze acordarea despagubirilor din cauza nerespectarii standardelor de siguranta.
  • Nerespectarea legii – in unele zone, instalarea unor statii de incarcare pentru vehicule electrice fara respectarea standardelor și reglementarilor locale poate fi ilegala. Acest lucru poate atrage sanctiuni legale, amenzi si alte consecinte juridice.
  • Probleme tehnice – instalarea necorespunzatoare poate afecta functionalitatea statiei de incarcare sau a conectorului Tesla. Aceasta poate duce la disfunctionalitati, pierderi de energie si necesitatea unor reparatii costisitoare.
  • Pierderi de eficienta – instalatia necorespunzatoare poate afecta eficienta incarcarii si poate duce la costuri ridicate pentru electricitate.

Imi pot pierde garantia daca imi instalez singur o statie Tesla?

Daca instalati singur o statie de incarcare Tesla si acest lucru nu este efectuat de un tehnician Tesla autorizat sau de un electrician autorizat, este posibil sa pierdeti garantia pentru statia de incarcare. Acest lucru nu ar trebui sa afecteze garantia vehiculului Tesla in mod direct. Este important sa verificati termenii exacti ai garantiei pentru statia Tesla specifica pe care o detineti, deoarece acestia pot varia.

Majoritatea producatorilor de statii de incarcare specifica in termenii garantiei ca statia trebuie sa fie instalata de un tehnician autorizat pentru a mentine valabilitatea garantiei. Aceasta se face pentru a se asigura ca instalarea este efectuata corect si sigur. Un alt motiv ar fi pentru a evita eventualele probleme care pot aparea din cauza instalarii necorespunzatoare. Daca instalati statia singur si aceasta are ulterior probleme, producatorul poate refuza acordarea garantiei sau a asistentei tehnice gratuite.

Instalare statie Tesla singur?

Daca sunteti hotarat sa instalati statia de incarcare Tesla singur, este recomandat sa consultati termenii si conditiile garantiei specifici pentru produsul dvs. si sa pastrati toate documentele si inregistrarile legate de instalare. De asemenea, trebuie sa consultati instructiunile de instalare furnizate de Tesla pentru a va asigura ca urmati fiecare etapa corect.

În cele din urma, pentru a va asigura ca garantia vehiculului Tesla nu este afectata, verificati termenii garantiei vehiculului. Acestia pot varia si pot include cerinte specifice cu privire la instalarea statiei de incarcare sau a altor accesorii. Daca aveti nelamuriri cu privire la garantii, este intotdeauna recomandat sa contactati Tesla sau dealerul local pentru clarificari si sfaturi.

Pentru a evita aceste probleme si pentru a va asigura ca instalatia dumneavoastra este sigura, eficienta si legala, este extrem de recomandat sa angajati un electrician autorizat ANRE, calificat pentru instalarea statiei de incarcare sau a conectorului Tesla. Acesta va avea cunoștintele si experienta necesare pentru a efectua o instalare in conformitate cu toate reglementarile și standardele aplicabile.

Leave a Reply