Skip to main content

Un paratrasnet este un dispozitiv sau o instalatie conceputa pentru a proteja cladirile, structurile și oamenii impotriva efectelor distructive ale descarcarilor electrice atmosferice, precum fulgerele. Scopul principal este de a oferi o cale sigura si controlata pentru ca energia unei descarcari electrice sa fie directionată in pamant, astfel incat sa nu provoace daune materiale sau mai important, sa raneasca oamenii.

Utilizarea unui sistem de paratrasnet in apropierea unui sistem fotovoltaic poate fi o masura de siguranta suplimentara, dar necesitatea unui paratrasnet depinde de mai multi factori, inclusiv normele locale si dimensiunea instalatiei.

Iata cateva aspecte de luat in considerare:

1. Normele si reglementarile locale pot stabili daca un sistem fotovoltaic de anumite dimensiuni sau amplasamente trebuie sa fie echipat cu un sistem de paratrasnet. Este important sa verificati cerintele locale inainte de a instala un sistem fotovoltaic.

2. Instalatiile fotovoltaice mai mari, cum ar fi cele destinate cladirilor comerciale sau industriale, pot fi mai susceptibile la lovituri de fulger, ceea ce poate justifica instalarea unui sistem de paratrasnet. In cazul sistemelor rezidentiale mai mici, necesitatea unui paratrasnet poate fi mai putin evidenta.

3. Zonele cu o frecventa mai mare a furtunilor si a fulgerelor pot necesita masuri suplimentare de protectie impotriva fulgerelor, cum ar fi un paratrasnet. Evaluarea riscului de fulger si frecventa acestuia in zona dvs. poate fi importanta in luarea deciziei.

4. Consultarea unui specialist in securitatea la fulgere sau a unui inginer in instalatii electrice cu experienta in instalarea sistemelor fotovoltaice va poate ajuta sa determinati daca un sistem de paratrasnet este necesar pentru instalația dumneavoastra si sa proiectati un sistem de protecție corespunzator.

Instalarea unui sistem de paratrasnet in apropierea unui sistem fotovoltaic poate prezenta diverse provocari si erori comune. Este important sa evitati aceste greseli pentru a asigura siguranța și funcționarea corectă a întregului sistem. Iată câteva greșeli comune în instalarea unui paratrăsnet într-o clădire cu sistem fotovoltaic:

Poziționarea incorecta

O greseala comuna este pozitionarea necorespunzatoare a dispozitivelor de captare a fulgerului sau a barelor de protectie. Acestea trebuie amplasate in asa fel incat sa maximizeze sansele de a atrage loviturile de trasnet si sa protejeze cladirea si echipamentele. (Citeste despre costurile unui sistem fotovoltaic aici)

Solutie de echipament gresita

Selectarea unui echipament de protecție la trasnet care nu este potrivit pentru dimensiunea și specificațiile sistemului fotovoltaic poate fi o eroare costisitoare. Paratrasnetul ar trebui sa fie dimensionat corect si sa indeplineasca cerintele sistemului fotovoltaic.

Conexiuni slabe

Conexiunile slabe sau necorespunzatoare intre paratrasnet, panourile fotovoltaice si structura cladirii pot compromite functionarea eficienta a sistemului de paratrasnet. Conexiunile trebuie sa fie stranse si bine realizate.

Lipsa legaturii la pamant pentru un sistem de paratrasnet

Un sistem de paratrasnet eficient trebuie sa fie legat corespunzator la pamant pentru a permite directionarea curentului in siguranta in sol in caz de lovituri de fulger. Lipsa legaturii la pamant sau o legatura necorespunzatoare poate fi o eroare grava. (Citeste despre buletinul PRAM necesar sistemului fotovoltaic aici)

Lipsa inspectiei si intretinerii periodice

Paratrasnetul necesita inspectii si intretinere periodice pentru a se asigura ca toate componentele funcționeaza corespunzator. Neglijarea acestor activitati poate duce la deteriorarea sistemul de paratrasnet sau la scaderea eficientei acestuia.

Lipsa documentatiei corespunzatoare

Este important sa pastrati documentatia si inregistrarile legate de instalarea si intretinerea sistemului de paratrasnet, pentru a demonstra conformitatea cu reglementarile si pentru a facilita inspectiile viitoare.

Neglijarea normelor locale

Normele locale si nationale pot stabili cerinte specifice pentru instalarea si intretinerea sistemelor de paratrasnet. Neglijarea acestor reguli poate duce la probleme de conformitate si poate pune in pericol siguranta cladirii.

Calitatea materialelor slaba

Folosirea unui paratrasnet de calitate scazuta sau necorespunzatoare poate duce la coroziune si deteriorare in timp. Asigurati-va ca se utilizeaza materiale de calitate si rezistente la coroziune.

Un sistem de paratrasnet are rolul de a directiona descarcarile electrice generate de fulgere intr-o maniera controlata si sigura pentru a proteja cladirile si echipamentele. Acesta ar putea ajuta la reducerea riscului de deteriorare a echipamentelor sau a incendiilor cauzate de lovituri de fulger. Cu toate acestea, instalarea unui sistem de paratrasnet trebuie facuta corect si in conformitate cu normele de siguranta. 

Pentru instalarea si intretinerea unui sistem de paratrasnet intr-o cladire cu sistem fotovoltaic, consultati o firma specializata. Acest lucru va poate ajuta sa evitati greselile comune si sa asigurati o protectie adecvata impotriva loviturilor de fulger.

Leave a Reply