Skip to main content

Productia unui sistem fotovoltaic de 5 kW (kilowati) depinde de mai multi factori, inclusiv localizarea geografica, orientarea si inclinarea panourilor fotovoltaice, conditiile meteorologice, calitatea componentelor sistemului si alti factori. In mod general, un sistem fotovoltaic de 5 kW ar putea produce in jur de 5.000 de kilowati-ora (kWh) de energie electrica pe an intr-o locatie cu conditii de expunere solara buna. Acesta este doar un calcul aproximativ, iar productia reala poate varia considerabil.

Pentru a obtine o estimare mai precisa a productiei unui sistem fotovoltaic de 5 kW intr-o anumita locatie, este recomandat sa utilizati software specializat de proiectare sau sa consultati un specialist in sisteme fotovoltaice care poate lua in considerare toti factorii relevanti pentru o situatie specifica.

Este important de mentionat ca productia unui sistem fotovoltaic este influentata de factori sezonieri si climatici. De obicei, sistemele fotovoltaice produc mai multa energie in lunile de vara si mai putina in lunile de iarna, cand zilele sunt mai scurte si cerul este adesea acoperit de nor. In schimb, pot contribui la reducerea facturilor de electricitate pe tot parcursul anului.

Decizia de a utiliza un sistem de stocare de energie (baterii) intr-un sistem fotovoltaic cu o putere instalata de 5 kW depinde de mai multi factori, inclusiv obiective, modul in care utilizati energia si conditiile de tarifare a energiei electrice din regiunea dumneavoastra. In general, un sistem de stocare poate fi o optiune valoroasa pentru sistemele fotovoltaice de orice dimensiune, dar este important sa evaluati daca acesta se justifica.

Iata cateva aspecte de luat in considerare:

Utilizarea excesului de energie

Daca productia de energie fotovoltaica va depaseste consumul de energie electrica in timpul zilei, un sistem de stocare va poate ajuta sa pastrati si sa utilizati excesul de energie in orele in care panourile fotovoltaice nu produc energie, cum ar fi noaptea sau in zilele noroase.

Autoconsumul

Daca va intereseaza maximizarea autoconsumului de energie fotovoltaica (adica utilizarea energiei pe care o produceti in loc sa o exportati in retea), atunci un sistem de stocare poate ajuta la obtinerea acestui obiectiv.

Solutii off-grid sau hibride

In cazul in care locuiti intr-o zona in care reteaua electrica nu este disponibila sau nu este fiabila, un sistem de stocare poate fi esential pentru a va asigura furnizarea constanta de energie electrica.

Tarife si scheme de rascumparare a energiei

Exista scheme de tarifare a energiei care va permit sa beneficiati de preturi avantajoase pentru energia pe care o returnati in retea. Un sistem de stocare va poate ajuta sa maximizati economiile prin gestionarea eficienta a energiei.

Costul si eficienta sistemului de stocare

Costul bateriilor poate varia si, de obicei, reprezinta o investitie suplimentara semnificativa. Este important sa evaluati daca costurile initiale si economiile potentiale justifica utilizarea unui sistem de stocare.

Viata utila a bateriilor

Bateriile au o anumita durata de viata si trebuie inlocuite la intervale regulate. Asigurati-va ca evaluati costurile de intretinere si inlocuire pe termen lung.

Un sistem fotovoltaic de 5kW, cu sau fara stocare, poate fi o optiune valoroasa in functie de nevoile, obiectivele si conditiile proiectului dumneavoastra. 

Contactati-ne pentru a afla mai multe detalii despre sistemele fotovoltaice.

Leave a Reply