Skip to main content

Mentenanta panourilor fotovoltaice este esentiala pentru pastrarea performantei optime a sistemului si pentru asigurarea unei colectari eficiente a energiei solare. Citeste aici despre mentenanta sistemului fotovoltaic.

Iata cateva sfaturi pentru a curata corect panourile fotovoltaice:

Programati curatarea in functie de necesitate

Nu este necesar sa curatati panourile foarte des. Frecventa depinde de locatie si de nivelul de murdarie si praf. In general, o data sau de doua ori pe an poate fi suficient. Cu toate acestea, in zone cu poluare atmosferica sau cu mult praf, poate fi necesara curatarea mai des.

Alegeti momentul potrivit

Curatarea panourilor ar trebui efectuata intr-o zi insorita si fara vant. Evitati sa curatati panourile in timpul zilelor reci sau umede, deoarece apa poate gheta si deteriora suprafata panourilor.

Opriti sistemul inainte de curatare

Inainte de a incepe curatarea, opriti sistemul fotovoltaic pentru a evita pericolele electrice. De obicei, un invertor are un comutator sau buton de oprire. Asigurati-va ca este oprit inainte de a continua.

Indepartati praful si murdaria cu apa

Utilizati apa curata si o carpa sau o perie cu perii moi pentru a indeparta praful si murdaria de pe panouri. Nu utilizati presiune prea mare sau substante chimice agresive, deoarece acestea pot zgaria sau deteriora panourile.

Curatati cu grija

Incercati sa nu aplicati presiune excesiva pe panouri sau sa zgariati suprafata. Miscati carpa sau peria intr-o maniera delicata, pentru a evita eventualele deteriorari.

Clatiti cu apa curata

Dupa ce ati indepartat murdaria si praful, clatiti panourile cu apa curata pentru a indeparta eventualele reziduuri sau urme. Asigurati-va ca nu exista apa ramasa pe panouri, mai ales inainte de a reporni sistemul.

Evitati supraincalzirea 

Daca curatati panourile la soare, asigurati-va ca acestea nu se supraincalzesc in timpul procesului de curatare. Supraincalzirea poate cauza daune panourilor.

Verificati conexiunile

In timp ce sunteti la locul de curatare, verificati si conexiunile cablurilor si a altor componente pentru a va asigura ca totul este in regula.

Monitorizati performantele 

Dupa curatare, monitorizati performantele sistemului pentru a va asigura ca nu a aparut nici o problema sau scadere a productiei de energie.

In cele din urma, este important sa mentineti siguranta personala si sa urmati recomandarile producatorului de panouri fotovoltaice pentru curatare si intretinere. Daca nu sunteti siguri cum sa curatati corect panourile fotovoltaice, sau daca sistemul dvs. este situat intr-o locatie dificil accesibila, este recomandabil sa solicitati serviciile unui specialist in energie solara pentru curatare si mentenanta.

Daca nu se curata corect panourile fotovoltaice, pot aparea o serie de probleme care pot afecta performanta si durabilitatea sistemului fotovoltaic.

IATA CE SE POATE INTAMPLA DACA PANOURILE NU SUNT CURATATE IN MOD CORESPUNZATOR:

Scaderea eficientei

Panourile acoperite de murdarie, praf, frunze sau depuneri de orice fel au o capacitate redusa de a colecta energia solara. Acest lucru duce la o scadere a eficientei generarii de energie, ceea ce inseamna ca nu veti beneficia de intreaga capacitate a sistemului.

Redusa productie de energie

Cu panouri murdare, productia de energie electrica va fi mai mica decat cea a unor panouri curate. Acest lucru poate duce la cresterea facturilor de energie electrica si la pierderea economiilor promise de sistemul fotovoltaic.

Supraincalzire

Murdaria si depunerile pot actiona ca un izolator termic, impiedicand panourile sa se raceasca corespunzator. Acest lucru poate duce la supraincalzirea panourilor, care poate deteriora componentele si reduce durata de viata a acestora.

Probleme de siguranta

Daca panourile nu sunt curatate si intretinute, conexiunile sau cablurile pot deveni defecte sau deteriorate. Acest lucru poate crea riscuri pentru siguranta personala si pentru siguranta proprietatii.

Deteriorarea mediului inconjurator

Daca panourile sunt acoperite de murdarie sau de cresterea vegetatiei din jurul lor, ele devin ineficiente si necesitati sa consumati mai multa energie electrica de la reteaua publica. Acest lucru poate avea un impact negativ asupra mediului si poate contribui la cresterea amprentei de carbon a locuintei.

Defecte ale componentelor

Lipsa curatarii poate contribui la deteriorarea componentelor sistemului, cum ar fi invertorul sau bateriile (daca sunt prezente). Aceste defecte pot necesita reparatii costisitoare sau inlocuiri.

Pierdere a garantiei

Unele producatori de panouri fotovoltaice pot exclude de la garantie daunele cauzate de neglijenta sau lipsa de intretinere. Prin urmare, lipsa curatarii corecte poate duce la pierderea protectiei garantiei.

Pentru a evita aceste probleme, este important sa curatati panourile fotovoltaice in mod regulat, sa monitorizati performantele sistemului si sa solicitati ajutor de la un specialist in energie neconventionala atunci cand este necesar. 

Curatarea panourilor fotovoltaice in mod corect si la intervale regulate este o parte importanta a mentinerii functionarii optime a sistemului si a maximizarii beneficiilor economice si de mediu.

CINE FACE MENTENANTA PANOURILOR FOTOVOLTAICE?

Mentenanta panourilor fotovoltaice poate fi efectuata de mai multe categorii de profesionisti sau organizatii specializate. Iata cine poate sa efectueze mentenanta panourilor fotovoltaice:

  • Contractori sau companii de instalare sisteme fotovoltaice: Multe companii de acest tip ofera si servicii de mentenanta pentru sistemele pe care le-au instalat. Acesteai au adesea experienta in lucrul cu acele tipuri specifice de sisteme si pot asigura o mentenanta de inalta calitate.
  • Furnizori de panouri fotovoltaice: Anumite furnizori de energie solara pot oferi servicii de mentenanta ca parte a pachetului lor de produse si servicii. Daca sunteti un client al unui astfel de furnizor, puteti beneficia de serviciile de mentenanta pe care le ofera.
  • Service-uri specializate in sisteme fotovoltaice: Există firme specializate care ofera servicii de mentenanta si reparatii pentru sistemele fotovoltaice. Acestea pot avea experienta in mentenanta unei game variate de aplicatii.
  • Auto-mentenanta: Daca sunteti familiarizat cu functionarea sistemului si aveti cunostinte tehnice adecvate, puteti efectua anumite activitati de mentenanta la nivel de utilizator, cum ar fi curatarea panourilor sau verificarea starii bateriilor (daca este cazul).

Este important sa tineti cont de specificatiile producatorului si cerintele de mentenanta pentru sistemul dumneavoastra fotovoltaic, deoarece acestea pot varia in functie de tipul si modelul sistemului. Asigurati-va ca selectati persoane sau companii calificate si specializate in mentenanta panourilor fotovoltaice pentru a va asigura ca sistemul dumneavoastra functioneaza corespunzator si ramane eficient pe termen lung. Citeste despre garantia sistemului fotovoltaic aici.

SI noi te putem ajuta cu mentenanta sistemului fotovoltaic. Nu ezita sa ne contactezi!

Leave a Reply